1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. 2021’de Çekirge İstilası Olacak Mı?

2021’de Çekirge İstilası Olacak Mı?

Türkiye’de 2020 yılında yaşanan çekirge istilaları sebebi ile üretimde büyük payı olan tarım sektörü ciddi zararlar gördü. Tarım alanında çalışan çiftçiler ise 2021 yılında çekirge istilası riski olup olmadığını merak ediyor. Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Satar çekirge istilalarının nasıl oluştuğu ve nasıl önlemler alınması gerektiği ile ilgili bilgi verdi.

2021'de Çekirge İstilası Olacak Mı?

Türkiye’de ekonomik olarak zorlu geçen 2020 yılında tarım sektörü de birçok etmenin yanı sıra çekirge istilalarından kaynaklı olarak ciddi zararlar aldı. 2020 yılında birçok tarlaya zarar veren çekirge istilalarının yeniden yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor. Prof. Dr. Ali Satar 2021 yılında çekiğe istilalarının yaşanma ihtimali olduğunu belirterek alınması gereken önlemlerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Ali Satar çekirge türlerinin en çok hangi bölgelerde görüldüğü ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, yer değiştirme olasılıklarını, nasıl istilaya sebep olacak durumun yaşandığını merak edenlerle paylaştı. Ali Satar çekirge istilalarına karşı erkenden önlem alınması gerektiğinin de üzerinde durdu. Türkiye’nin tarım ülkesi olduğuna dikkat çeken Satar, Suudi Arabistan’daki gibi çekirge istilalarının Türkiye’ye ciddi zararlar vereceğini belirtti.

Prof. Dr. Satar: Çekirge İstilalarının Artabileceğini Düşünüyorum

Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Satar bu yıl Türkiye’de görülen çekirge istilalarının, son döneminde ilaçlama ile bertaraf edildiğini belirterek türlere göre erginlik düzeyleri değişen çekirgelerin varlıklarına, özelikle de yumurtalama dönemlerine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ekim ayından bu yana gözlemlerin başlamış olması gerektiğini söyleyen Satar, çekirgelerin yoğun olduğu bölgelerin gözlemlenmesi gerektiğini çekirgelerin türlerine göre farklı erginlikte oldukları için her dönem farklı türlerden istila görülebileceğinin aktardı. Satar önlem alınmazsa 2021 yılında çekirge istilalarının artacağını belirtti.

Çekirge İstilalarına Karşı Önlemlerin Erkenden Alınması Gerekiyor

Prof. Dr. Ali Satar çekirgelerin gözlemlenmesi gereken bu dönemde tür sayısında artışın görüldüğü an ilaçlama yapılması gerektiğini söyledi. Çekirge istilalarına karşı en önemli noktanın saha gözlemi olduğuna vurgu yapan Satar tarlada çalışan kişilerin çekirge yoğunlukları ile ilgili gözlem yapması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Ali Satar’ın dikkat çektiği noktalardan biri de çekirgelerin yumurtlama dönemi ile ilgili oldu. Ergin çekirgelerin yumurtalarını genellikle tarla kenarlarına ve çok derin olmayan noktalara bıraktığını belirten Satar, bu yumurta halinde olan çekirgelerin erginliği halinde istilaların yaşanabileceğine dikkat çekerek, bu dönemlerde tarlaların kenarlarında hafif sürümler yapılmasını önerdi. Bu sürümlerle yumurtaların yok olacağını belirten Satar, istilalara karşı önlem alınmış olacağını belirtti.

Prof. Dr. Satar: Afrika Çöl Çekirgesi Türkiye’de Görülmüyor

Prof. Dr. Ali Satar Suudi Arabistan’da sık sık görülen çekirge istilalarının son dönemlerde Etiyopya, Somali ve Kenya gibi ülkelere yayılmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Satar Türkiye’de bulunmayan Afrika çöl çekirgelerinin bu coğrafyaya kadar yayılma ihtimalinin de düşük olduğunu belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap