1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. GAP Nedir? Neden Olur?

GAP Nedir? Neden Olur?

Borsa piyasasında GAP kavramı birçok yatırımcı tarafından araştırılıyor. GAP nedir, neden olur? GAP açılışı nedir? Merak edilen bilgileri yazımızdan inceleyebilirsiniz.

GAP Nedir? Neden Olur?

GAP kavramı borsa piyasası içerisinde birikimlerini en etkili biçimde değerlendirmek isteyenler için bir teknik analiz yöntemi olarak bilinmektedir. GAP fiyat boşluğu olarak tanımlanmakta olup aynı zamanda piyasa içerisindeki araç değerlerinin doğru yorumlanmasını sağlayan bir kavramdır.

GAP kapsamında; piyasa takibi, fiyat ve zaman olarak bilinen üç kavramın doğru bir biçimde okunması ve yorumlanmasının yapılması gerekmektedir. Bu sayede yatırımların en karlı biçimlerde tamamlanarak yüksek kar oranlarının elde edilmesi de mümkün olmaktadır.

GAP olarak bilinen kavram aynı zamanda piyasanın durağan olduğu süreçlerde kullanılmakta olan bir yöntemdir. Yatırımcıların yatırım yapmak istemedikleri süreçlerde fiyat grafikleri üzerinden etkili kazançların sağlanmasına yönelik adımları planlayarak fiyat boşluklarını kara dönüştürmektedir.

GAP (Fiyat Boşluğu) Çeşitleri Nelerdir?

GAP (Fiyat boşluğu) çeşitleri piyasa içerisindeki durağanlık nedenlerine bağlı olarak ve grafiklerdeki farklılıklara göre belirlenmektedir. Fiyat boşluğu çeşitleri ve içerisinde yapılacak işlemler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Standart olağan boşluklar genellikle diğer boşluk çeşitlerine göre işlem yapılmamasını gerektiren süreçlerdir. Kısa süreli olarak yatırımcıların güven kaybettiği süreçler olarak bilinirken uzun vadede ülke ekonomisini olumsuz etkileyebileceği düşünülmektedir.
  • Kopuş boşlukları, oldukça önemli boşluklar olarak bilinmektedir. Bu boşluklar içerisinde stratejik adımlar atılarak çok kritik kazançlar elde edilmesi sağlanmaktadır. Bu boşluklar genellikle ani yükselme ya da ani fiyat düşüşü durumlarında meydana gelmekte olduğu için risk oranı da daha yüksektir.
  • Devam eden boşluklar olarak bilinen süreç ise piyasadaki yükseliş nedeniyle çok fazla yatırım yapılan süreçler olarak bilinmektedir. Doğru okunduğunda genel yatırımlara göre daha yüksek ve daha etkili kazançlar sağlanabilmektedir.
  • Tükeniş boşlukları ise genellikle büyük oranda fiyat farklılıklarının meydana geldiği süreçleri kapsamaktadır. İki gün arasında oluşan açılış ve kapanış değerleri üzerinden işlem sağlanmaktadır.

Piyasa İçerisinde Fiyat Boşluğu Anlamı Nedir?

Piyasa içerisinde fiyat boşluğu anlamı piyasalarda oluşan düşme ve yükselme nedeniyle yatırımcıların çekingen durduğu süreçler olarak bilinmektedir. Aynı zamanda çok fazla yatırımın yapıldığı süreçler de GAP yani fiyat boşluğu oluşturmaktadır.

Borsada GAP Açılışı Nedir?

Borsada GAP açılışı, gün içerisinde borsanın kapanış fiyatı ile bir sonraki günün borsa açılış fiyatı arasındaki farkı işaret eden bir kavramdır. Fiyat boşluğu üzerinden kar sağlanmasına yönelik bir teknik olduğu için yatırımcıların başvurdukları yöntemler arasında yer almaktadır.

GAP açılışı teknik bir yöntem olması nedeniyle yüksek riskler barındırmasa da genel olarak uygulama piyasasının göz önünde bulundurulmasından kaynaklı olası riskler ile işlem yapılması gerekmektedir.

Yorum Yap

Yorum Yap