1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Myanmar Ordu Yönetimine Facebook’tan Darbe

Myanmar Ordu Yönetimine Facebook’tan Darbe

Geçtiğimiz hafta Avustralya’nın haber linkleri için ücret ödeme açıklaması ile gündemde yer alan sosyal medya devi Facebook, tartışmalarına bir yenisini daha ekledi. Güneydoğu Asya’da yer alan Myanmar Birliği Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilen askeri darbe sonrası yönetime el koyan Myanmar ordusunun Facebook ve Instagram platformlarındaki hesaplarına el konuldu. Askeri yönetime yönelik tüm ticari sayfalar yasaklandı.

Myanmar Ordu Yönetimine Facebook'tan Darbe

Myanmar ordusu, orduya yönelik görüşleri savunan siyasi grupların 2020 yılının 8 kasım günü gerçekleştirilen seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve Myanmar halkının tepki göstermesi sonrası ülke genelinde etkili olan yüksek gerilimi bahane göstererek 1 şubat tarihinde yönetime el koymuştu. Facebook ilk olarak Facebook platformu üzerinde orduya ait hesaplarda yasaklar uygulamıştı. Ordu tarafından paylaşılan gönderilerin geniş kitlelere ulaşmaması için önleyici tedbirler geçerli oldu.  Facebook yaptığı son açıklama ile Facebook platformu üzerinde uygulanan yasakların kapsamının genişletilerek Instagram uygulamasında da geçerli olacağı bildirildi.

Resmi Enformasyon Sayfası Silinmişti

Orduya ait hesaplar üzerinde uygulanan yasakların Instagram uygulamasında da geçerli olması sonrası ordunun iki platform üzerindeki tüm hesapları kapatıldı. Yönetime askeri güç ile el koyan Myanmar ordusunun resmi enformasyon sayfası olan “Tatmadaw Doğru Haber Bilgilendirme Ekibi” 21 şubat tarihinde Facebook tarafından platformdan silindi. Yaptığı açıklamada ordunun hesaplarının yanında askeri yönetim ile ilgili paylaşım ve orduya yönelik reklam yapan tüm ticari sayfaların reklamlarının da yasaklandığı bildirildi.

1 Yıllık Olağanüstü Hal İlan Edildi

Ülkede yapılan seçimler sonucu yaşanan gerginlik üzerine 1 şubat tarihinde askeri cunta yönetime el koymuştu. Ordunun yönetime el koyması sonucu yaşanan gerginlik son bulmamış 6 şubat tarihinde halk güvenlik güçlerine karşı protestolarını kalabalık kitleler halinde sürdürmeye devam etmişlerdi. Ordu protestoların sürmesi üzerine Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii’nin yanında iktidar partisi yöneticisini ve birçok üst düzey yöneticiyi gözaltına almıştı. Yönetimin el değiştirmesi sonucu ise ülke genelinde 1 yıllık olağanüstü hal dönemi ilan edilmişti.

AB Darbeyi Kınamıştı

Başta Birlemiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere uluslararası arenada yer alan ülkeler Myanmar’da gerçekleştirilen darbeyi kınamıştı. Aralarında Türkiye, ABD, Kanada ve İngiltere’nin yer aldığı ülkeler yapılan darbeye sert tepkiler vermiş ve darbeyi destekleyen askeri yetkililere yönelik yaptırım kararı almıştı. Uluslararası toplumdan kınama gelirken Myanmar ordusu askeri yönetimi sürdürdü.

3 Protestocu Öldü

1 şubat tarihindeki darbe sonrası 6 şubat tarihinde toplanan halk demokrasiye dönüş talepleri için gösterilerine başladı. Halka karşılık veren güvenlik güçlerinin baskılı müdahalesi sonucunda 3 protestocu hayatını kaybetti. 3 protestocunun hayatını kaybetmesi üzerine darbe karşıtı gösteriler daha da yoğunlaştı. Geniş halk kitleleri demokrasi talebi için protestolara katıldı. Gözaltına alınan üst düzey yetkililerin yargılanmaları askeri mahkemede sürüyor.