1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Ay’da İnşa Edilecek Evlerin Görüntüleri Geldi

Ay’da İnşa Edilecek Evlerin Görüntüleri Geldi

Avrupa Uzay Ajansı Ay’da kurulacak olan kolonilerle ilgili ilk görüntüleri paylaştı. Ay’da yaşam ile ilgili çalışmaların hız kesmeden devam ettiği bugünlerde inşa edilecek evlere dair ilk görüntülerin paylaşılması yeni Ay yolculuğu ve astronotların yaşam alanları ile ilgili merakı da arttırdı. ESA’dan yapılan açıklamalar ile evlerin nasıl inşa edileceği ve yolculuğun amacı paylaşıldı.

Ay'da İnşa Edilecek Evlerin Görüntüleri Geldi

Ay’da yaşam ile ilgili çalışmaların hızla devam ettiği bugünlerde ESA Ay’da kurulacak sürdürebilir koloniler ile ilgili açıklama yaptı. NASA’nin Ay’daki göreve gidecek 18 astronotu açıklamasının ardından hız kazanan çalışmalarda evlerin hangi malzeme ile inşa edileceği, kolonilerin hangi amaca yönelik kurulacağı gibi birçok soru cevaplandı.

Ay’daki Kaynakların Kullanımının Öğrenilmesi Hedefleniyor

Bir süre önce Ay’daki görev için belirlenen astronotların isminin açıklanması üzerine, yeni yolculuğun amacı ve hedefleri de merak edilmeye başlandı. Yapılan açıklamalarda Ay’da kurulmak istenen kolonilerin Ay’ın kaynaklarının keşfedilmesi noktasında önemli olduğu açıklandı.

Aidan Cowley: Astronotların Radyasyondan Korunması Gerekiyor

Avrupa Uzay Ajansı’nda danışman olarak görev yapan Aiden Cowley Ay’da inşa edilecek evlerle ve özellikleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ay’daki evlerin planlanması ile ilgili açıklama yapan Cowley bu aşamaya geçilmesinin gerekli ve önemli olduğunu belirterek, Ay’da Mars’ta ya da herhangi bir uzay faktörü ile ilgili aşama kaydedilmek isteniyorsa ev inşa etmek konusunda ustalaşmak gerektiğini belirtti. En inşa etmekle ilgili olarak kullanılacak teknolojinin yanı sıra malzemeler hakkında da açıklama yapan Cowley, malzeme seçiminde en önemli noktanın astronotların radyasyondan korunması olduğunu belirtti.

Ay’da inşa edilecek evler için koruyucu tuğlaların Ay toprağı olarak bilinen ve pudra şekeri kadar ince olduğu belirtilen regolitlerden yapılacağını açıklayan Cowley, silindir şeklinde olacak yapıların 10 yıl içinde inşa edileceğini belirtti. Yapıların en önemli özelliğinin astronotları radyasyondan korumak olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Görevin İlk Yıllarında Mobil Yaşam Alanları Kullanılacak

Bilim insanları Ay görevine gidecek astronotların kalacaklarını yaşam alanı yapılmadan önceki süreci hakkında da fikirlerini açıkladılar. Göreve giden astronotların ilk yıllarda basınçlı, mobil yaşam alanlarında yaşayacakları belirtildi. İlk yıllardan sonra astronotlar için daha kalıcı bir yaşan alanının Shackleton kraterinin yakınında olabileceği konuşuluyor. İnşa edilecek yaşam alanı için regolit duvarlar ve çatı kullanılmasının astronotları donma ısılarına ve radyasyona karşı koruyacağı tahmin ediliyor. Bilin insanları astronotların neden kalıcı yaşam alanının Shackleton kraterinin yakında olmasının planlandığı ile ilgili açıklama da yaptı. Kraterin sürekli güneş ışığı alan güney kutbunda bulunması en temelo sebep olarak açıklandı.

Jan Wörner: Ay’da Kalıcı Bir Baz İstasyonu Kurulmalı

Ay’da kurulacak olan koloni ile ilgili ESA Genel Müdürü Jan Wörner de açıklama yaptı. Kurulacak koloniden “Ay Köyü” ismi ile bahseden Wörner Ay’da kalıcı bir baz istasyonu kurma niyetinde olduklarını belirtti. Wörner baz istasyonunun dünyadaki üye ülkeler için farklı hükümetler için kullanıma açık olacağını vurguladı.

Yorum Yap

Yorum Yap