1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Yeni Tip Virüsün Risk Grubu Çocuklar Mı?

Yeni Tip Virüsün Risk Grubu Çocuklar Mı?

İngiltere’de Covid-19 virüsünün mutasyona uğramış halinin görüldüğünün açıklanmasının ardından başka ülkelerde de benzer vakaların görülmesi üzerine yeni tip virüs hakkında birçok ayrıntı merak edildi. Ülkelerin uçuş yasağı gibi yeni önlemler almasını gerekli kıran ve çok hızlı yayınlan mutasyona uğramış virüsün çocuklar üzerinde daha etkili olabileceği düşünülüyor.

Yeni Tip Virüsün Risk Grubu Çocuklar Mı?

İngiltere’de Covid-19 virüsünün mutasyona uğradığının açıklanmasının ardından tüm dünyada panik yaşandı. Danimarka, Hollanda ve Avustralya gibi birçok ülkede de mutasyona uğramış vakaların görülmesi ile beraber yeni tip virüs hakkında birçok ayrıntı merak edildi. Yeni tip virüsün Covid-19 virüsünden %70 daha hızlı yayıldığı biliniyor. Bununla beraber moleküler yapısında değişiklikler yaşanan virüsün risk grubunun da değişmiş olabileceği açıklandı. İngiltere’den yapılan açıklamada mutasyona uğramış virüsün çocuklar üzerinde daha etkili olabileceğine dair hipotezler olduğu belirtildi.

Imperial College London’da Epidemiyoloji Profesörü olan Neil Ferguson, İngiltere’de görülen mutasyona uğramış vakalar ile ilgili açıklama yaptı. Prof. Dr. Ferguson yeni tip virüsün, Covid-19 virüsünün ilk hali ile arasındaki farklılıkların araştırıldığını belirttiği açıklamasında bu virüsün çocuklat üzerinde daha fazla etkili olabileceğin dair ipuçları olduğunu aktardı. Tüm dünyada yeniden panik yaratan virüs ile ilgili ayrıntılar ise merak ediliyor.

Covid-19 salgınında sona gelindiğinin düşünülmeye başlandığı bu süreçte virüsün mutasyona uğraması ile yani moleküler yapısının ve yayılma hızının farklılaşması ile gerçekten çocuklar üzerinde daha fazla etkili olup olmayacağı merak konusu oldu. Yeni tip virüsün aşı çalışmalarını nasıl etkileyeceği de gündeme gelen tartışmalara arasında yer alıyor.

Prof. Dr. Ferguson: Yeni Tip Virüs Çocukları Daha Çok Etkiliyor Olabilir

İngiltere’de Covid-19 virüsüne yönelik alınacak acil önlemlerle ilgili çalışmalar yapan ve önlemlerin erken alınmaya başlamasında etkili olan isimlerden biri olan Prof. Dr. Ferguson, hazırladığı kılavuzdaki tedbirlerin ihlal edilmesi ile acil durumlar için danışmanlık veren SAGA ekibinden ayrılmıştı. Ünlü profesör Covid-19 virüsünün mutasyona uğramasının ardından yeni tip virüsün risk grubunda değişiklik olabileceğini ve çocukları daha çok etkileyebileceğini belirtti. Yeni tip virüsün İngiltere’de okulların açık olduğu dönem yayılmaya başlamasını kanıt olarak gösteren Ferguson, virüsün mutasyona uğramış halinin çocuklar üzerinde daha etkili olabileceğini belirtti.

Çocukların Enfekte Olması İle İlgili Kanıt Yok

Prof. Dr. Ferguson’un yeni tip virüsün çocuklar üzerinde daha etkili olmasına dair tezini 15 yaş altı vakaların bu süreçte daha fazla olduğunu gösteren verilere dayandırdığı biliniyor. Ancak henüz risk grubu ile ilgili net bir kanıt yok. Ferguson konu ile ilgili araştırmaların devam ettiğini ve şimdilik yeni tip virüsün risk grubu ile ilgili tahminlerinin hipotez olduğunu belirtti.

Yeni Tip Virüs Aşıları Devre Dışı Mı Bırakacak?

Yeni tip Covid-19 virüsü ile ilgili merak edilen konulardan biri de aşı üzerindeki etkisi oluyor. Türkiye’de Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü mutasyona uğramış virüsün aşıları etkisiz hale getireceği ile ilgili henüz net bir veri olmadığını belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap