1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. AB Türkiye’ye Fırsat Tanımaya Karar Verdi

AB Türkiye’ye Fırsat Tanımaya Karar Verdi

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde alınan kararlar gündemde yer etmeye devam ediyor. Uzun zamandır Türkiye ile ilgili merak edilen yaptırım kararı ise çıkmadı. Yunanistan’ın yaptırım talebine karşı Avrupa Birliği Türkiye’ye dialog için fırsat tanımaya karar verdi.

AB Türkiye'ye Fırsat Tanımaya Karar Verdi

10 11 aralık tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nde alınacak kararlar tüm dünyada özellikle Türkiye’de merakla bekleniyordu. AB Liderler Zirvesi’nin gündemlerinden biri olan Türkiye’ye dair yaptırım kararı çıkıp çıkmayacağı ise son günlerin en çok konuşulan gündemlerinden birisi olmuştu. AB yapılan zirveden çıkan kararları açıklamaya devam ediyor. Brüksel’de toplanan AB Liderler Zirvesi’nde Yunanistan’ın ağır yaptırım talepleri kabul görmedi. AB Türkiye’ye yaptırım kararı almayarak, dialog için şans tanıyacaklarını duyurdu.

AB Liderler Zirvesi’nin son toplantısı 10 11 aralık tarihlerinde gerçekleşti. Zirvede Türkiye hakkında uzun müzakereler yapıldı. Zirveden çıkan kararlarla ilgili Türkiye’yi ilgilendiren kısım ise paylaşıldı. AB Liderler Zirvesi’nin en önemli gündemleri arasında olan Türkiye hakkında yaptırım kararı ise çıkmadı. Doğu Akdeniz konusunda gerilimin düşmesinde AB’nin ısrarcı olduğunun açıklandığı bildiride Türkiye’nin tek taraflı provakasyonların sonlandırılması ve uzlaşmacı bir tavır alması istendi. AB Doğu Akdeniz konusunda Türkiye ile Yunanistan arasında iştikşafi görüşmelerin yeniden başlaması gerektiğine dair de açıklamada  bulundu.

AB Liderler Zirvesi Türkiye İle İşbirliği İçin Kapıyı Açık Tutacak

AB Liderler Zirvesi’nden yayınlanan bildiride konsey Türkiye ile AB arasında karşılıklı çıkara ve işbirliğine dayalı adımlar atılmasının stratejik öneminden bahsedildi. Türkiye ve AB işbirliğinin gerekli ve önemli olduğuna vurgu yapılan bildiride, Türkiye’nin AB ve üyeleri ile gerçek bir ortaklığı desteklemeye ve uluslararası sorunlar için uzlaşmacı bir anlayışı benimsediğini göstermeye yönelik adımlar atması durumunda AB ve Türkiye için pozitif bir seçeneğin hala mevcut olduğuna vurgu yapıldı.

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi konu ile ilgili bildiride AB ve Türkiye arasında oluşacak pozitif bir işbirliğinin, ekonomi ve ticaret alanında, halklar arası temasa yönelik ve göç konularında devamlı bir hale gelebileceği de belirtildi. AB Konseyi Türkiye ile AB arasında pozitif iletişim gelişmesi için açık kapı bırakmış oldu.

Türkiye’ye Yeni Kısıtlayıcı Tedbirler Gelecek

AB Liderler Zirvesi’nden yayınlanan bildiride Türkiye’ye yönelik uygulanan kısıtlayıcı tedbir kararlarına yenilerinin eklenmesine karar verildiği de açıklandı. 11 Ocak 2019 tarihli tedbir kararlarında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de yetkisiz olduğu belirtilerek bir takım kısıtlamalar getirilmişti. Yapılan son toplantıda Türkiye’ye yaptırım uygulanmasa da yeni tedbir kararlarının alınacağı açıklandı. Mart 2021’de yapılacak yeni zirveye kadar ek yapılacak tedbir kararları ile ilgili konseye rapor sunulacak.

AB Doğu Akdeniz Gündeminde ABD İle İletişimde Olacak

AB Liderler Zirvesi’nde Kıbrıs sorununun uzlaşmacı çözümüne dair BM ile iletişimde kalınacağı ve Doğu Akdeniz gündemi için de ABD ile koordinasyonda kalınacağı açıklandı.

Yorum Yap

Yorum Yap