1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. AB Ülkelerinden Yeni Seyahat Kısıtlaması

AB Ülkelerinden Yeni Seyahat Kısıtlaması

AB ülkesi liderleri yaptıkları son video konferans toplantısında salgın sürecinin riskleri ve alınan önlemleri değerlendirdi. Toplantıda mutasyona uğrayan virüsün riski devam ettirdiğine yönelik gündemlerin ele alınması ile seyahat kısıtlamalarının katılaşması ve aşı sertifikası ile yolculuk izninin ertelenmesi kararı çıktı. AB ülkeleri yeni tip virüse karşı yeni önlemleri gündemde tutuyor.

AB Ülkelerinden Yeni Seyahat Kısıtlaması

AB üyesi ülke liderleri Covid-19 aşılarının dağıtımı, salgının yayılmasının önlenmesi ve aşı sertifikası gibi gündemlerle yeni bir video konferans toplantısı gerçekleştirdi. Toplantının ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michael ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen alınan kararlarla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi.

AB Konseyi Başkanı Michael ve AB Komisyonu Başkanı Leyen toplantı sonrası yaptıkları açıklamalarda mutasyona uğramış virüsün ve Covid-19 salgınının yeni türlerinin yayılmasından endişe duyduklarını belirtti. AB içinde ve dışındaki ülkelere yapılacak zorunlu olmayan seyahatlerin durdurulması ve risk haritalarına yeni bölgelerin eklenmesi gerektiğini belirten Leyen, kısıtlamaların katılaşabileceğini açıkladı.

Risk Haritasına Yeni Bir Renk Eklenecek

AB Komisyonu Başkanı Leyen, risk bölgelerini gösteren haritaya koyu kırmızı bir renk ekleneceğini ve bu renk ile virüsün en hızlı yayıldığı bölgelerin gösterileceğini belirtti. Bu bölgelerden gelecek ya da bu bölgelere gidecek kişilerin giriş ve çıkışlarda test yaptırması gerekeceğini ve seyahat sonrası karantinaya girmesi gerekebileceğini belirten Leyen, sınırların tamamen kapatılmasına karşı olduklarını, mal ve hizmet ulaşımı için sınırların açık kalması gerektiğini belirtti. Bununla beraber sınırlarını kapatıp kapatmama kararlarının ülkelere bırakılacağını belirten Leyen, koordinasyonda ise AB’nin rol alacağını aktardı.

Aşı Sertifikası İle Seyahat Ertelenecek

Ursula von der Leyen toplantıda aşı sertifikasının da gündem olduğunu belirtti. AB üyesi ülke liderlerinin aşı sertifikası konusunda tartışmalar yaptıklarını açıklayan Leyen, aşı sertifikasının tıbbi bir gereklilik olduğunu ancak getireceği avantajların doğru değerlendirilmesinin önemli olduğunu aktardı.

Aşı uygulamalarının etkinliği ile ilgili henüz bilinmeyen noktaların bulunduğunu belirten Leyen, örneğin aşılanan kişiden virüs bulaşıp bulaşmayacağı konusunda net bir veri olmadığını ve bu yüzden aşı sertifikasının riski tamamen ortadan kaldırmayacağını belirtti. Aşı sertifikası ile ilgili cevaplanamayan birçok sorunun olduğunu açıklayan Leyen, bu sebeple aşı sertifikasının ertelendiğini, zamanı geldiğinde tekrar tartışmaya açılacağının belirtti.

AB Yoksul Ülkelerin Aşı Erişimine Destek Olacak

Von der Leyen’in açıklamalarında değindiği diğer nokta ise aşıya erişim ile ilgili oldu. Yeni aşılar ile beraber AB nüfusunun %85’inin aşılanmasının tamamlanacağını açıklayan Leyen, AB’nin yoksul ülkelerin aşıya erişimi konusunda destek olacağını, bunun kendi sağlıkları için de önemli olduğunu aktardı.

Charles Michael: Kısıtlamaların Sertleşmesi Söz Konusu Olabilir

AB Konseyi Başkanı Michael ise toplantının ardından konuşulan gündemlerin doğrultusunda mutasyon riskine dikkat çekerek, daha sert kısıtlamaların uygulanma ihtimalinin olduğunu belirtti. Michael virüsün mutasyonu ile ilgili dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap