1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. ABD’den İklim Değişikliği Açıklaması

ABD’den İklim Değişikliği Açıklaması

Son dönemlerde dünya gündeminin en önemli meseleleri arasında yer alan iklim değişikliği ile ilgili ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry açıklamalarda bulundu. ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın yönetimi esnasında ülkenin çekildiği Paris İklim Anlaşması’na bugün yeniden katılım sağlanması üzerine iklim değişikliği hakkında açıklamalarda bulunan John Kerry, dünyanın bu gidişata dur demek için son 9 yılı kaldığını hatırlattı. John Kerry açıklamalarında iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için yapılması gerekenlere de değindi.

ABD'den İklim Değişikliği Açıklaması

Küresel problemler arasında yer alan iklim değişikliği son dönemlerde kendisini daha etkin şekilde göstermeye başladı. 2020 yılında Türkiye’nin de içinde olduğu birçok ülkede kuraklık tehlikesi daha görünür hale gelmeye başladı. Dünya genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve yağış oranlarının azaldığı, yağışların mevsimsel oranlarının belirgin ölçüde değişikliğe uğradığı bu dönemde Covid-19 salgınının da etkisi ile iklim değişikliği en önemli küresel gündem maddelerinden biri haline geldi.

ABD Donald Trump yönetiminde olduğu dönemde Paris İklim Anlaşması’ndan resmi olarak çekilmişti. Ülkede başkanının değişmesinin ardından bugün ABD yeniden Paris İklim Anlaşması’na katılım sağladı. ABD’nin resmi olarak anlaşmaya yeniden katılım sağlaması üzerine BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry, iklim krizi ile mücadeleye yönelik ortak açıklamada bulundu. İkili açıklamalarında iklim değişikliği ile mücadelede agresif yöntemlerin benimsenmesi gerektiğini belirtti.

John Kerry: Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Hızlandırılmalı

ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry konuşmalarında yenilenebilir enerjiye geçişin önemli olduğunu belirtti. Ağaçlandırmanın 5 kat artması gerektiğini açıklayan Kerry, yenilenebilir enerjiye geçişin 6 kat ve elektrikli araçlara geçişin 22 kat hızlandırılması gerektiğini açıkladı. John Kerry açıklamalarında Çin, Rusya, Hindistan ve Japonya’nın da içinde bulunduğu 17 ülkenin dünyaya çok fazla zarar verdiğini ve bu ülkelerin karbon salınımını azaltması gerektiğini belirtti. John Kerry ülke yönetimlerine karbon salınımının azaltılması ile ilgili çağrıda bulundu.

Antonio Guterres: Yeşil Ekonomi Genç Nüfusa Fayda Sağlayacak

Ortak yapılan açıklamada BM Genel Sekreteri Antonia Guterres de yeşil ekonomiye geçilmesinin öneminden ve faydalarından bahsetti. Guterres açıklamalarında yeşil ekonominin dünyanın geleceğinin yanı sıra istihdam sağlama noktasında da daha avantajlı olduğunun altını çizdi. Yeşil ekonominin daha fazla istihdam yaratacağını açıklayan BM Genel Sekreteri, bu durumun genç nüfus için çok faydalı olacağını aktardı.

Karbon Salınımının Azaltılmasında Yapay Et Meselesi Gündem Oldu

Karbon salınımının azaltılmasına yönelik çağrıda birçok alanda yapılması gereken değişimler dikkat çekti. Konu ile ilgili önemli başlıklardan biri de yapay et meselesi oldu. Karbon salınımının azaltılması için gıda sektöründe yapay et ön plana çıktı. Yapay et fikrinin arkasındaki ismi ise Bill Gates olduğu biliniyor. Genetik değiştirmeye yönelik hamlelerden biri olan yapay eti Bill Gates gıdanın geleceği olarak tanımlıyor.