1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. ABD’den İstanbul Sözleşmesi Açıklamaları

ABD’den İstanbul Sözleşmesi Açıklamaları

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı kararı ile feshedilen İstanbul Sözleşmesi sonrası, Kasım 2020 dönemindeki ABD başkanlık seçimini kazanan ve Ocak 2021 döneminde görevi devralan ABD Başkanı Joe Biden, ilk kez Türkiye ile ilgili olan sessizliğini bozdu. Başkanlık görevini devraldığından beri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile henüz bir görüşme gerçekleştirmeyen Joe Biden, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmesine ilişkin olarak “Cesaret kırıcı bir geri adım” açıklamasını yaptı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı kararı

Kasım 2020 döneminde gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerinde rakibi eski başkan Donald Trump’ı geçerek ABD Başkanı olan Joe Biden, Trump’tan Ocak ayında olaylı bir şekilde başkanlık koltuğunu devraldıktan sonra, o tarihten bu yana Türkiye ile ilgili olarak sessizliğini korumuş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile henüz bir görüşme gerçekleştirmemişti. ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye ile ilgili sessizliğini, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmesi ile birlikte bozdu. Sözleşmeden geri çekilme üzerine Joe Biden yazılı bir açıklama ile bu kararı değerlendirdi. Joe Biden yazılı açıklamasında Türkiye’nin kararı ile ilgili olarak “Küresel çapta kadına karşı şiddete son vermeyi amaçlayan uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım” ifadelerini kullandı ve karar için “Büyük bir hayal kırıklığı” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Joe Biden’ın, İstanbul Sözleşmesi açıklamalarının ardından bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’dan geldi. Blinken de Joe Biden’a benzer şekilde karar için “Derin bir hayal kırıklığı” ifadelerini kullandı.

ABD Ankara Büyükelçisi Yaptırım Sinyalleri Vermişti

Kasım 2020 döneminde ABD Başkanı seçilen ve Ocak 2021 döneminde görevi devralan Joe Biden, başkanlık görevine geldikten sonra Türkiye ile ilgili herhangi bir açıklama yapmamış ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmemişti. Biden, Türkiye ile ilgili olarak sessizliğini İstanbul Sözleşmesi kararında bozdu. Biden’ın açıklamaları öncesinde, geçtiğimiz günlerde ABD Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield, ABD – Türkiye ilişkilerine ilişkin Türkiye’ye yaptırım sinyalleri vererek “Türkiye S-400’lerden vazgeçmeli” ifadelerini dile getirmişti.

Joe Biden’ın Açıklamaları

ABD Ankara Büyükelçisi Satterfield’in açıklamaları sonrasında sessizliğini bozan Joe Biden, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi kararı ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamasında “Küresel çapta, bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olarak Türkiye’deki kadın cinayetlerindeki artış da dahil olmak üzere, ev içi şiddet vakalarında artış görüyoruz.” ifadelerine yer verdi. Biden açıklamalarında ayrıca “… Bu hepimizin canını yakıyor ve kadınların şiddetten muaf bir biçimde yaşamlarını devam ettirebildiği toplumlar oluşturmak için hepimizin daha fazlasını yapması gerekiyor” sözlerini dile getirdi.

Anthony Blinken’ın Açıklamaları

ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı yazılı açıklama sonrasında benzer ifadeler ile bir açıklama da ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’dan geldi. Blinken söz konusu paylaşımında “İstanbul Sözleşmesi derin bir hayal kırıklığı oluşturuyor. Küresel olarak cinsiyete dayalı şiddet ile mücadele etmeliyiz ve İstanbul Sözleşmesi gibi araçlar da dahil olmak üzere kadınlar için koruma sağlamalıyız” ifadelerine yer verdi.