1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Açlık ve Yoksulluğa Karşı DSÖ’de Kırmızı Alarm

Açlık ve Yoksulluğa Karşı DSÖ’de Kırmızı Alarm

Tüm Dünya’da koronavirüse karşı aşı çalışmaları devam ederken birçok ülkede büyük bir başarıyla devam edilen çalışmalardan yola çıkan Dünya Sağlık Örgütü’nden yeni açıklama geldi. Koronavirüs sonrası tüm dünya da koronavirüsten daha zorlu ve güç bir döneme girileceğini açıklayan Dünya Sağlık Örgütü bu dönemleri en az hasarla atlatılması için uyarılarda bulundu. DSÖ toplumların pandemi bitmiş algısını yıkarak daha dikkatli davranmaya davet etti.

Açlık ve Yoksulluğa Karşı DSÖ'de Kırmızı Alarm

Aşı çalışmalarının hız kazanması sonucunda salgınla mücadele etmede önemli bir yol kat edildiğini belirten Dünya Sağlık Örgütü video konferans yöntemiyle sağlanan toplantı sonrası çarpıcı açıklamalarda bulundu. Dünya gündeminde etkili olan koronavirüse ilişkin aşılara küresel erişim programına 189 ülkenin dahil olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, aşıların piyasaya dağıtılmasında eşitliğin dünya çapında sağlanmasının önemine vurgu yaptı. Pandemi sonrası dönem için önlemlerin şimdiden sağlanmaya başlanması gerektiği konusundaki vurgu toplantının dikkat çeken ayrıntılarından oldu.

Yoksulluk ve Açlık İçin Aşı Yok

Salgının etkisinin ve boyutunun gün geçtikçe artmaya devam ettiği bu günlerde aşı çalışmaları ile salgına bir önlem ve çare bulunduğunu ve salgının bu çalışmalar sonucunda önlenebileceğini duyuran Ghebreyesus, Covid-19’dan etkilenen tüm dünya sistem ve ekonomilerini göz önünde bulundurularak salgından daha tehlikeli olan açlık ve yoksulluğun beklendiğini ekledi. Salgının çaresi var ancak açlık ve yoksulluğun çaresi yok diyerek duruma dikkat çeken yetkililer dünya üzerindeki büyük bir tehlikeden bahsetti.

Aşı Çalışmaları Rehavete Sebep Oldu

Ghebreyesus salgının büyük bir hızla yayılmaya devam etmesine rağmen aşı çalışmalarının hızlı bir şekilde sürdürülmesi nedeniyle toplumların bir gevşeme dönemine girmesi ve yeterince dikkatli davranmamalarını eleştirdi.  Salgın döneminin aynı zamanda ülkelerin sağlık sistemlerini de derinden etkilediğini bildiren Dünya Sağlık Örgütü toplumların daha sabırlı ve dikkatli davranmaları konusunda açıklamada bulundu. Salgının bittiği yönündeki yanlış algıların hem virüsün yayılma hızının artması hem de korona sonrası dönem için önem arz ettiğini belirtti. Toplumların aşı çalışmalarından kaynaklı oluşan rehavetten kötü etkileneceğine dikkat çeken DSÖ, dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.

Aşı Çalışmalarının Hız Kazanması Gerekiyor

Dünya genelinde aşı çalışmaların hızla devam etmesi ile  birlikte dünyada üretilen aşı miktarının yeterli olmadığını, her ülkenin aşı ihtiyacının olduğu ve üretilenlerin yetersiz olmasından yola çıkarak Dünya Sağlık Örgütü Bilim Heyeti Üyesi Dr. Soumya Swaminathan, 2021 yılının ilk çeyreğinde dağıtılmak üzere coronavirüse karşı uygulanması için 500 milyon doz aşının sağlanmasını hedeflediklerini duyurdu. 2021 yılı sonuna kadar bu miktarın 2 milyon doza çıkması da planlar arasında. Elde edilmesi planlanan bu miktarın COVAX’a üye olan ülkelerin nüfus bakımından yüzde 20’si için aşılama imkanı sağlayacağını bildirdi. Bu miktarın algının yoğun dönemini atlatmak için yeterli olduğunu da sözlerine ekledi.

Yorum Yap

Yorum Yap