1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Alman Askerleri Türk Gemisine Küstah Müdahale!

Alman Askerleri Türk Gemisine Küstah Müdahale!

Doğu Akdeniz’de gerilimi artıracak son dakika gelişmesi Ankara’yı hareketlendirdi! Libya’ya insani yardım götüren Türk kargo gemisi Alman Hamburg firkateyni tarafından durdurularak hukuka aykırı bir şekilde aranmak istendi. Alman Gazetesi Der Spiegel Ankara’dan gelen nota üzerine arama yapmadan geminin terk edildiğini iddia ederken, Anadolu Ajansı geminin sabahın ilk ışıklarına kadar arandığı bilgisini paylaştı.

Alman Askerleri Türk Gemisine Küstah Müdahale!

Doğu Akdeniz’de Libya’nın Bingazi kentinin 200 kilometre kuzeyinde skandal bir gelişme iki ülkeyi karşı karşıya getirdi! Türkiye’ye ait bir kargo gemisi Alman Firkateyni tarafından durdurularak gemiyi aramak istedi. Deniz hukukuna aykırı olarak gerçekleştirilen müdahalede Türk ve Alman basını tarafından farklı iddialar var.

Der Spiegel: Alman Askerleri Arama Yapmadan Gemiden İndiler

Alman gazetesi Der Spiegel’de paylaşılan habere göre Avrupa Birliği’nin Libya’ya silah sevkiyatını engellemek adına Irini’de görevli ve Yunan bir komutan tarafından sevk ve idaresi gerçekleştirilen Hamburg isimli Alman firkateyni, Libya’nın 200 kilometre uzağında Rosaline A isimli Türk kargo gemisini durdurdu. Akşamüstü saatlerinde gerçekleşen olayda Der Spiegel, Alman askerlerinin Türk kargo gemisine çıktığını doğruladı. Gazetenin iddialarına göre Ankara devreye girdi ve AB’ye arama işleminin onaylanmayacağını bildirerek tepki gösterdi. Alman gazetesi Türk kanadından gelen nota üzerine askerlerin gemiyi aramadan terk ettiklerini iddia etti.

AA: Alman Askerleri Gemide Sabaha Kadar Arama Yaptı

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Türk kargo gemisini durdurarak gemiye çıkan Alman askerleri, Türkiye’den gelen ve izin almadan yapılacak aramanın hukuki olmadığı yönündeki ikazlara uymayarak arama yaptı! Tüm konteynırların tek tek açıldığı bilgisi paylaşılan habere göre ise arama sabahın ilk ışıklarına kadar devam etti. Arama ise konteynırlarda sadece insani yardım olduğu, gemide yiyecek ve boya gibi maddeler dışında herhangi bir şey bulunmadığının anlaşılması ardından terk edildi.

Türkiye Uluslararası Kuruluşlar Nezdinde Girişimlerde Bulunacak

Alman askerlinin ayrılması sonrasında gemi, Misrata Limanı’na doğru seyrine devam etti. Türkiye’nin ise hukuk dışı yapılan müdahale sebebi ile uluslararası kuruluşlar nezdinde girişimde bulunacağı bilgisi kaydedildi. Güvenlik kaynakları da Türk tarafının girişimlerini desteklemekle birlikte, Irini Harekatı unsurlarının bayrak devlet rızası olmadan gemiye çıkmasını hukuka aykırı olarak değerlendirdi.

Irini Harekatı Nedir?

Almanya ve Türkiye arasında gerilime sebep olan tartışmalı Irini Hareketı, Birleşmiş Milletlerin (BM) Libya’ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi amacıyla AB tarafından Akdeniz’de başlatılan bir operasyondur. Tartışmalara sebep olan operasyon ise 2292 No’lu BM Güvenlik Konseyi kararında yer alan ve meşru hükümet olarak yer alan Milli Mutabakat Hükümeti istişare ve izinli zorunlu kılınmış olmasına rağmen başlatıldı! Bazı Avrupa ülkelerinin ses çıkartarak eleştirdiği Irini Harekatı daha önce de Ankara ile Brüksel’i karşı karşıya getirerek tarafların arasındaki gerilimin artmasına yol açmıştı. Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da harekatı eleştirmiş ve operasyonda Libya’nın kuzeyinin abluka altına alınmaya çalışıldığını, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır’dan Hafter güçlerine tedarik edilen silahlarla ilgili bir çalışmanın yapılmadığı yönünde eleştirilerini yöneltmişti.

Yorum Yap

Yorum Yap