1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Alman Vekillerden Türkiye’ye Karşı Ambargo

Alman Vekillerden Türkiye’ye Karşı Ambargo

Almanya’da muhalefette bulunan Yeşiller ve Sol Parti, Avrupa ile Türkiye arasında yaşanan Suriye, Libya, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konusundaki gerilimleri sebep göstererek Türkiye’ye karşı silah ambargosu kararı alınması için meclise yeni bir teklif sundu. Sol Parti’nin hazırladığı “Türkiye’ye silah yok” başlıklı teklif gündeme oturdu.

Alman Vekillerden Türkiye’ye Karşı Ambargo

Almanya Meclisi’nde Türkiye’ye karşı silah ambargosu teklifi görüşülecek. Sol Parti tarafından hazırlanan Türkiye’ye silah yok başlıklı ambargo teklifi bu hafta Federal Meclis’e gönderildi. Söz konusu teklifin önümüzdeki hafta içinde meclis gündemine alınması bekleniyor. Muhalefette bulunan hem Yeşiller hem de Sol Parti’nin çoğunluğu sağlaması zor olsa da meclise sunulan tekliflerle konu Federal Meclis gündemine getirilmiş oldu.

Sol Parti tarafından hazırlanan ve meclise önceki gün iletilen teklifte, Ankara’nın modern silah sistemlerine sahip olmak istediği, geniş ve bağımsız bir askeri endüstri inşa etmeyi hedeflediği belirtildi. Ayrıca Tük hükümetinin kara, hava ve deniz kuvvetlerinin ihtiyacı olan büyük cihazların imalatı ile savaş tankı, uçağı, orta menzilli füze, insansız hava aracı (İHA) ve denizaltı üretim kapasitesini genişletmeyi amaçladığı ifade edildi.

Rapor: Alman Şirketlerinin Sattıklarıyla İHA Donanması Kuruldu

DW Türkçe’de yer alan silah ambargosu teklifinde, federal hüümetin onayladığı askeri ihracat izinleri sayesinde Alman şirketlerinin Türkiye’ye toplamda 12 milyon 800 bin euro değerinde silah parçası ve donanım sattığı bilgisi de paylaşıldı. Satılan bu donanımlarla Türkiye’nin bir İHA donanması kurduğu da belirtildi.

2009 ile 2018 yılları arasında verilen 33 satış onayı ile gönderilen parçaların askeri İHA donanmasında kullanılan türden olduğu vurgulandı. Sol Parti meclise sunduğu teklifinde, “Ankara’nın güneydoğuda Kürtlere karşı yürüttüğü savaşta, Irak, Suriye2Nin kuzeyi ve Libya’da askeri İHA’lar kullandığını kaydedip, Dağlık Karabağ’da da Türk askeri İHA’ların görev aldığına dair raporlar bulunduğunu öne sürdü.

Doğa Akdeniz’de Artan Tansiyona Dikkat Çekildi

Sol Parti’nin hazırladığı teklifte, özellikle geçtiğimiz yaz Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la Türkiye’nin arasında Doğu Akdeniz’deki gaz arama faaliyetlerinin gerilim yarattığı belirtildi. Kıta sahanlığı tartışması nedeniyle artan tansiyona dikkat çekildi ve Türkiye’nin bu çalışmalarında savaş gemilerini de görevlendirdiği ifade edildi.

Bu sebeple Almanya’nın sattığı denizaltılar için Yunanistan’ın eleştiride bulunduğu ve satışların durdurulmasını talep ettiği belirtiliyor. Rapora göre Yunanistan, AB’den Türkiye’ye yönelik silah ambargosu uygulanmasını talep etti ve bu teklifi; Almanya, Macaristan, İtalya, İspanya ve Malta’nın reddettiği açıklandı.

Silah Ambargosu Teklifindeki Talepler

“Türkiye’ye her türlü silah, mühimmat, teknik malzeme, parça ve know-how transferini durdurmak ve daha önce onaylanmış askeri ihracat izinlerinin iptal edilmesi” teklifte yer alan talepler arasında öne çıkıyor. Bunun dışında Türkiye’ye yönelik, “Türkiye’de yapılan Almanya lisanslı üretimin ve Alman şirketlerin Avrupa’daki yan kuruluşları veya şirketleri üzerinden yapılan ihracatın yasaklanması” talebi de teklifte yer alıyor.

Yorum Yap

Yorum Yap