1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Almanya Tam Kapanma Stratejisine Geçiyor

Almanya Tam Kapanma Stratejisine Geçiyor

Covid-19 vaka sayılarınki artışın büyük bir hızla devam ettiği Almanya’da tam kapanma dönemine girildi. Bugün itibari ile tam kapanma stratejisi uygulayacak olan Almanya’da katı tedbir kararları alındı. Alınan yeni önlem kararlarının ve yasakların 10 ocak tarihine kadar devam edeceği ve devletin de bu süreç için verdiği desteklerin süresini uzattığı açıklandı.

Almanya Tam Kapanma Stratejisine Geçiyor

Almanya geçtiğimiz haftalarda Covid-19 salgının etkisinin azaltılması ve vaka sayılarının düşürülmesi amacı ile kısmi kapanmaya geçmişti. Ülkede vaka sayılarında düşüşün sağlanması ve Noel ile Yılbaşı kutlamalarının gerçekleştirilmesi planlanmıştı. Ancak vaka sayılarındaki yükselişin önüne geçilemedi. Vaka ve ölüm sayılarının artması üzerine Almanya Federal Başbakan Angela Merkel, eyalet başbakanları ile pazar günü yeni bir toplantı gerçekleştirdi. 1 saat süren toplantıdan tam kapanmaya geçilmesi kararı çıktı.

Tam Kapanmanın 10 Ocakta Sone Ermesi Planlanıyor

Almanya’da bugünden itibaren geçilen tam kapanmanın 10 ocak tarihine kadar devam etmesi planlanıyor. Toplantıda alınan kararlardan sonra durumun ciddiyeti ve aciliyeti üzerine açıklamalar yapan eyalet başkanları sürenin daha da uzayabileceğini açıkladı. Merkel ve eyalet başkanları süreci değerlendirmek için 5 ocakta yeniden bir araya gelecek.

10 Ocağa Kadar Uygulanacak Önlemler Açıklandı

Almanya’da kısmi kapanma yöntemi ile vaka ve ölüm sayılarında beklenen düşüşün gerçekleşmemesi üzerine alınan yeni kararlar açıklandı. Kısmi kapanma dönemindeki gibi paket servis yapmayan kafe ve restoranların kapalı kalmaya devam edeceği bu süreçte okulların be kreşlerin tamamen kapatılmasına, noel tatili bitiminde de online eğitime geçilmesine karar verildi. Kilise, cami ve sinagog gibi ibadet mekanlarının 1.5 metre mesafe şartı ile kullanılabileceğinin açıklandığı yeni kurallardan biri de yaşlı bakım evlerindeki önlemlerin arttırılması oldu. Kuaför, kozmetik vb. bakım salonlarının kapatılmasına ve açık alanlarda, meydanlar içki tüketilmesinin yasaklanmasına karar verildi.

Almanya’da Yılbaşı ve Noel için de alınan kararların geçerli olacağı, Yılbaşı gecesi meydanlarda toplanmanın ve kutlama yapmasının yasak olacağı açıklandı. Noel günü ise 10 kişi ile bir araya gelinmesine izin verileceği belirtildi. Ancak 10 kişinin akraba olması zorunluluğu bulunacak.

Devlet Desteklerinin Süresi Uzatıldı

Almanya’da 10 ocak tarihine kadar uygulanması planlanan yeni önlem kararları ile beraber devlet desteklerinin de uzatılmasına karar verildi. Devlet desteklerinin de süresinin uzatılacağının belirten Almanya Federal Maliye Bakanı Olaf  Scholz, yeni destek paketinin ayda 11 milyar avroya mal olacağını açıkladı. İşletmelere yapılacak yardımlarda parakende sektörüne öncelik verileceği, gastronomi ve kültür sektörlerine yönelik daha önce kararlaştırılan desteklerin devam edeceği açıklandı. Söz konusu desteklerin işletmelerin aylık masraflarının %90’ını karşılayacağı belirtildi.

İşletmelerin yanı sıra kısa çalışma ödeneğinin de devam edeceği belirtildi. Kısa çalışma ödeneği alacak olan vatandaşların sigorta masraflarının da devlete ait olacağı bu süreçte evde kalan çocuğuna bakmak zorunda olan ve çalışamayan ailelere de destek sağlanacağı açıklandı.

Yorum Yap

Yorum Yap