1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Angela Merkel’den İtiraf Gibi Açıklama

Angela Merkel’den İtiraf Gibi Açıklama

Aralık 2019 döneminde Çin’de ortaya çıktıktan sonra Mart 2020 döneminden itibaren tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan Covid-19 salgını, Almanya’da da şiddetli bir şekilde etkisini göstermeye devam ediyor. Salgın için Almanya’da alınan önlemler sonrası yapılan 11 saatlik toplantının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Merkel, itiraf gibi açıklamalarında “Virüsü yenemedik, peşimizi bırakmıyor” sözlerini dile getirdi.

Angela Merkel'den İtiraf Gibi Açıklama

2020 yılı boyunca tüm dünyayı etkisi altına alan Covi-19 salgını, Kasım 2020 döneminde ortaya çıkmaya başlayan aşılara rağmen 2021 yılında da etkisini göstermeye devam ediyor. Tüm dünyanın salgınla mücadele ettiği dönemde, Almanya’da salgınla mücadele için alınan önlemlerin tarihi de 18 Nisan tarihine kadar uzatıldı. Salgınla mücadele kapsamında Almanya’da gerçekleştirilen 11 saatlik toplantının ardından açıklamalarda bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, açıklamalarında itiraf gibi sözlere yer verdi. Merkel açıklamalarında “Henüz virüsü yenemedik, peşimizi bırakmıyor” dedi. Angela Merkel açıklamalarında, Almanya’da durumun hala çok kritik bir noktada olduğunu ve ilk kez İngiltere’de görülen mutasyonlu Covid-19 türünün de ülkede yayılmaya başladığını ifade etti. Angela Merkel kamuoyuna yaptığı açıklamalarında Almanya’daki vaka sayılarının hızlı bir şekilde artış gösterdiğini ve yoğun bakım yataklarının tekrar dolmaya başladığını ifade etti. Almanya’da salgına karşı alınan önlem uygulamaları 18 Mart tarihine kadar geçerliydi ve bu tarih 1 ay daha uzatıldı.

Merkel: “Virüsü Yenemedik, Peşimizi Bırakmıyor”

Almanya’da eyalet başkanları ile yapılan 11 saatlik video konferans toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Angela Merkel “Henüz virüsü yenemedik, peşimizi bırakmıyor” dedi ve sağlık sisteminde kapasitenin sonuna gelmek istemediklerini, bunun için önlem almak istediklerini belitti. Merkel son dönemlerde Almanya’da salgına yakalanan orta yaşlı ve gençlerin, hastalığı ağır geçirmeye başladığını da sözlerine ekledi. Ayrıca Merkel, Covid-19 aşıları için gündeme gelen genel ihracat yasaklarına da karşı olduklarını, aşı üretimi için uluslararası bağımlılıklarının olduğunu ve bu konuda tedarik zincirlerinin gözetilmesi gerektiğini söyledi.

Almanya’da Ek Önlemler Kapıda

Angela Merkel Covid-19 aşılarına ilişkin olarak, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i desteklediklerini ifade etti. AB’den aşı ihraç edildiğini hatırlatan Merkel, Leyen’in aşı üreticilerine yaptığı “yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekliliği” çağrısını vurguladı. Merkel ülkede uygulanmakta olan salgın önlemlerine;

  • Aynı haneden olmayan kişilerin özel araçlarda maske takmaları,
  • Maske ve mesafe kurallarının uygulamada zor olduğu bölgelerde hızlı test yapılması,
  • Sokağa çıkma yasak ve kısıtlamalarının uygulanması,
  • İnsanlar arasındaki temasların azaltılması

Gibi ek önlemler getirilebileceğini belirtti.

Merkel’den Paskalya Açıklamaları

Angela Merkel bir diğer yandan yaklaşmakta olan Paskalya Bayramı ile ilgili olarak da önlem hazırlıklarını açıkladı. Paskalya Bayramı’nda temasların azaltılması için kısıtlamaların getirilebileceğini belirten Merkel 1 ve 3 Nisan tarihlerinde bir kerelik olmak üzere, bu günlerin tatil edilebileceğini ifade etti. Daha önce Almanya’da 2 ve 5 Nisan günleri Paskalya nedeni ile tatil ilan edilmişti.