1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Asgari Ücret Belirleme Çalışmaları 4 Aralık’ta

Asgari Ücret Belirleme Çalışmaları 4 Aralık’ta

2021 yılının yaklaşması ile beraber asgari ücret tartışmaları gündemdeki yerini aldı. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın online olarak gerçekleştirileceğini açıkladığı ilk toplantı öncesinde Türk-İş, Hak-İş ve DİSK bir araya geldi. 2021 asgari ücret pazarlıkları başlamadan önce enflasyon oranlarına göre tahminler yapılmaya devam ediyor.

Asgari Ücret Belirleme Çalışmaları 4 Aralık'ta

2020 yılının aralık ayına girilmesi ile beraber Türkiye’de en çok konuşulan gündemlerden biri asgari ücret zamlar olmaya başladı. 2020 yılında brüt miktarı 2 bin 943 lira ve net miktarı 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanan asgari ücretin 2021 yılında ne kadar uygulanacağı merak konusu olmaya devam ediyor. Her yıl aralık ayında yapılan asgari ücret zamları için hem işverenler hem de işçiler heyecanla beklemeye başladı.

Asgari ücret zam miktarı her yılın son ayı olan aralıkta Asgari Ücret Belirleme Komisyonu tarafından kararlaştırılıyor. 5 devlet yetkilisi, 5 işveren temsilcisi ve 5 işçi temsilcisinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Belirleme Komisyonu bu yıl ilk toplantısını 4 aralıkta gerçekleştirilecek. Toplam 4 farklı toplantının gerçekleştirileceği aralık ayında işveren temsilciliğini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, işçi temsilciliğini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu gerçekleştiriyor. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek ilk toplantının da 4 aralıkta yapılacağı açıklandı.

4 Aralıktaki Toplantı Online Olarak Gerçekleştirilecek

Her yıl Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılan ilk toplantı ile açılan ardından işçi ve işveren temsilcilerinin ev sahipliğinde ara toplantıların yapıldığı asgari ücret belirleme çalışmalarında karar toplantısı ise yine Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda gerçekleştiriliyor. Bu yıl 4 aralık tarihinde başlayacağı açıklanan asgari ücret belirleme çalışmalarının ilk toplantısının online olarak gerçekleştirileceği açıklandı. Covid-19 ile mücadele kapsamında sosyal izolasyonu sağlamak için yapılacak ilk toplantının internet ortamında gerçekleşeceği açıklandı.

Türk-İş , Hak-İş ve DİSK Toplantı Yaptı

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nun ilk toplantısının gerçekleşeceği 4 aralık tarihinden önce işçi sendikaları olan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK bir araya geldi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız ve DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün’ün işçi talepleri ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak için gerçekleştirdiği toplantıda Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi heyetine başkanlık edecek olan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da yer aldı.

Önceki süreçlerde de sürekli bilgi alışverişinde bulunan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK Asgari Ücret Belirleme Komisyonu toplanmadan önce gerçekleştirdikleri toplantıda dirsek temasına devam etme kararı aldılar.

2021 Asgari Ücret Tahminleri Nasıl?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun 4 aralıkta gerçekleştireceği ilk toplantıdan önce enflasyon oranlarına göre zam tahminleri de yapılmaya devam ediliyor. Asgari ücretin 2021’de net miktarının ne kadar olacağı ile ilgili tahminler 2 bin 605 lira ile 2 bin 722 lira arasında farklılık gösteriyor.

Yorum Yap

Yorum Yap