1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Aşı Türkiye’de 40 Kişi Üzerinde Denendi

Aşı Türkiye’de 40 Kişi Üzerinde Denendi

Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucusu oldukları Almanya merkezli BionTech firması ile ABD merkezli Pfizer’in ortak çalışmasıyla geliştirilen Covid-19 aşısı Sakarya’da 40 kişi üzerinde denendi. İşte detaylar…

Aşı Türkiye'de 40 Kişi Üzerinde Denendi

Dünya’da yaşanan Covid-19 salgınında tek çare olarak görülen aşı için en etkili sonucu olan Almanya merkezli BionTech firması ile ABD merkezli Pfizer’in ortak çalışmasının aşılama denemeleri de devam ediyor. Gönüllüler üzerinde yapılan denemeler ile aşını yan etkisinin olup olmadığı ve koruma yüzdesi üzerinde analizler yapılıyor. Aşı deneme sürecinde 40 gönüllüye Sakarya’da aşılama yapıldı.

Covid-19 Aşısının Sonuçları Umut Verici Düzeyde

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Karabay, Almanya merkezli BionTech firması ile ABD merkezli Pfizer’in ortak çalışması olan aşı için değerlendirmelerde bulundu. Deneme yapılan ülkelerde ortalama yüzde 95 etki gösteren aşının Türkiye’de 40 gönüllü üzerinde uygulandığını belirten Karabay, sonuçların tatmin edici olduğunu açıkladı.

Karabay değerlendirmelerinde ‘’Aşı, 40 gönüllü üzerinde uygulandı. Pfizer-BioNTech firmasına ait aşıda tatmin edici sonuçlara ulaşıldı. Aşı uygulanan gönüllüler, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi enfeksiyon servisi bünyesindeki Erişkin Aşı Polikliniği tarafından takip edilmektedir. Bunun yanında aşı ülkemizde de birçok klinik araştırma durumuna kadar geldi. Yakın gelecekte insanlara uygulanacaktır.’’ İfadelerini kullandı.

Koronavirüsten Kurtulmanın Yolu Aşıdan Geçiyor

Prof. Dr. Oğuz Karabay Kovid-19 salgınıyla alakalı da değerlendirmelerde bulundu. Karabay, enfeksiyon hastalıklarından kurtulmanın yolunun aşılama olduğunu söyledi ve salgının sona ermesi için de çözümün aşılamadan geçtiğini belirtti.

Karabay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ‘’ Kişisel hijyen, virüsten korunmak için ön koşuldur. Hastalık belirtisi gösteren kişilerle temaslı oldukları kişiler izolasyon süreçlerine uymalıdır. Temizlik, maske ve mesafeye uymalıdırlar. Düğün, nişan, sünnet, pazar yeri, taziye gibi kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır. İş yerleri, şehir içi toplu taşıma araçları ve ticari taksilerde Hayat Eve Sığar (HES) Güvenli Alan sisteminin kullanımının yaygınlaştırılması önemlidir. Vatandaşlarımız sağlık çalışanlarına yardımcı olmak istiyorlar, bunu görüyoruz. Bu amaçla önlemlere titizlikle uyulmalı, gerek duymadıkça dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir.’’ İfadelerini kullandı.

Covid-19 Aşısının Fiyatı Belli Oldu!

Almanya merkezli BionTech firması ile ABD merkezli Pfizer’in ortak çalışması olan aşı için fiyat konusunda resmi açıklama geldi. Reuters Haber Ajansı’nın Avrupa Birliği ile aşı şirketleri arasında yaşanan görüşmelerde bulunan yetkiliye dayandırdığı haberde aşının doz başına ücreti 15.50 Euro olduğunu duyurdu.

Öncelikle 200 Milyon Doz İçin Anlaşma Yapıldı

Reuters Haber Ajansı’nın yetkiliyle yaptığı görüşmelerde edindiği bilgilere göre ilk aşama için 200 milyon dozluk bir anlaşma yapıldığı, bunun içinde 3,1 milyar Euroluk kaynak ayrıldığı belirtildi. Ardından yapılacak 100 milyon dozluk alımla birlikte ilk aşamadaki maliyetin 4,65 milyar Euro’ya çıkacağı söylendi.

Ayrıca CureVac ile de aşı anlaşması yapıldığını belirten yetkili, şirket ile doz başına 10 Euro olarak anlaşıldığını belirtti. İlk etapta firmayla 225 milyon doz için anlaşma sağlandığını da söyledi.

Yorum Yap

Yorum Yap