1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. AstraZeneca’nın Aşısı 9 Ülkede Yasaklandı

AstraZeneca’nın Aşısı 9 Ülkede Yasaklandı

2019 yılının sonlarında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Mart 2020 döneminden itibaren tüm dünyada etkisini göstermeye başlayan Covid-19 virüsüne karşı, geçtiğimiz yıl başlatılan aşı çalışmalarında ilk faz sonuçları Kasım 2020 döneminde alınmaya başlamıştı. O tarihten sonra, özellikle 2021 yılında başlayan aşılama uygulamalarında birçok ülke milyonlarca vatandaşını aşıladı. Bu aşılardan birini üreten AstraZeneca’nın Covid-19 aşısını, 9 Avrupa Birliği ülkesi rafa kaldırdı.

astrazeneca-asisi-9-ulkede-yasaklandi

2019 yılının Aralık ayı ortalarında, Çin’in Wuhan kentinde bir et pazarında ortaya çıktığı düşünülen Covid-19 virüsü, özellikle Mart 2020 döneminde tüm dünyaya yayıldı. Çin’den sonra önce Uzakdoğu ülkelerine, ardından İran’a ve Ortadoğu ülkelerine, daha sonra Avrupa ve Amerika bölgesine yayılan virüsün ölümcül etkileri tüm dünyayı kasıp kavururken, ülkeler de bu salgından korunmak adına çeşitli önlemlerini aldı. Salgına karşı, Mart döneminden sonra aşı üretmek adına birçok ilaç firması ve üniversitede çalışma başlatılmıştı. 3 fazlık çalışmalar sonunda ortaya çıkan aşıların ilk olumlu haberleri ise Kasım 2020 döneminde gündeme gelmeye başlamıştı. Rusya, Çin, İngiltere, Almanya, ABD gibi ülkelerde üretilen aşıların virüse karşı etkili olduğu söylemleri gündeme gelirken, ülkeler özellikle de 2021 yılında aşılama uygulamalarına başlamıştı. İngiltere’de, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ile birlikte geliştirilen Covid-19 aşısının, “kanda pıhtılaşmaya” yol açtığı gerekçesi ile 9 AB ülkesi bu aşıların kullanımını askıya aldığını, yasakladığını açıkladı.

AstraZeneca Aşısının Askıya Alındığı Ülkeler

2021 yılında Covid-19 salgınına karşı üretilen aşıların uygulanmaya başlamasından sonra, Avusturya’dan beklenmedik bir haber geldi. Avusturya’da görev yapan bir hemşirenin AstraZeneca’nın ürettiği Covid-19 aşısını olduktan sonra kan pıhtılaşmasına bağlı olarak hayatını kaybetmesi, bu aşının uygulandığı bazı ülkeleri harekete geçirdi. Haberin ortaya çıkmasının ardından Avusturya, İtalya, Danimarka, Estonya, İzlanda, Lüksemburg, Letonya, Litvanya ve Norveç’te AstraZeneca aşılarının kullanımının durduruldu.

İtalya’da Peş Peşe İki Ölümlü Vaka Raporlandı

Aşıların durdurulması kararını alan ülkelerden Danimarka’da, birçok kişi “kan pıhtılaşma” vakasını rapor edince, Danimarka Sağlık Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı, bakanlık bu aşı ile kan pıhtılaşma arasında bir bağlantı olup olmadığının incelenmeye alınacağını ifade etti ve aşının “tedbir amaçlı” olarak durdurulduğunu duyurdu. Öte yandan İtalya’nın Siracusa kentinde de Stefano Paterno isimli bir asker Pazartesi günü bu aşıyı olduktan 24 saat sonra, hayatını kaybetmişti ve bunun üzerine Sirasuca Savcılığı Paterno’nun ölümü ile ilgili soruşturma başlatmıştı. Paterno’nun ölümü ile ilgili olarak, bugün otopsi yapılacak. Öte yandan yine İtalya’da, 50 yaşındaki bir polis memuru da Catania kentinde AstraZeneca aşısı olduktan 12 sonra hayatını kaybetmişti.

İngiltere Aşının “Güvenli” Olduğunu Savundu

Ölümlü vakaların peş peşe gelmesi Avrupa Bölgesi’nde bir korku ve endişe yaratırken, Birleşik Krallık bu aşının “hem güvenli hem de etkili” olduğunu savundu ve İngiltere’de bu aşıların dağıtımının devam edeceğini duyurdu. Öte yandan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), 9 Mart tarihinden itibaren Avrupa Ekonomik Bölgesi’nde, 3 milyondan fazla aşılanan kişiden 22 farklı kan pıhtılaşma vakası rapor edildiğini duyurdu. AztraZeneca tarafından 17 Avrupa ülkesine 1 milyon dozdan fazla aşı dağıtılmıştı.