1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Atık Sular Virüsün Mutasyonunu Gösteriyor

Atık Sular Virüsün Mutasyonunu Gösteriyor

Covid-19 salgınına yönelik nisan ayında Türkiye Su Enstitüsü koordinatörlüğünde başlatılan atık su tarama çalışmalarına dair sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmaya başlandı. Çalışmanın yürütücülerinden biri olan Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, yapılan çalışmaların sonuçları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kocamemi atık su değerlendirmelerinde mayıs ayında virüsün mutasyona uğradığının görüldüğünü açıkladı.

Atık Sular Virüsün Mutasyonunu Gösteriyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Türkiye’de Covid-19 salgınının dağılımına yönelik Türkiye Su Enstitüsü koordinatörlüğünde çalışmalara başlandığını duyurmuştu. Nisan ayında başlanan çalışmalarla Türkiye’nin farklı bölgelerindeki atık suların değerlendirilmesi ile virüsün yoğun olduğu bölgelerin belirlenmesi ve salgının ülkedeki dağılımının ortaya konması hedefleniyordu. Nisan ayından beri Türkiye’nin birçok bölgesinden alınan numunelerin taranması ile devam eden çalışmaların sonuçları ve elde edilen verilerle ilgili çalışmanın yürütücülerinden biri olan Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi açıklamalarda bulundu. Kocamemi çalışmanın nasıl yürütüldüğüne dair açıklamalarda bulundu. Elde edilen verilerle ilgili de bilgilendirme yapan Kocamemi renk skalasına dayalı harita hazırladıklarını belirterek salgında risk oranı yüksek olan bölgeleri açıkladı. Virüs testlerinde mayıs ayında virüsün mutasyona uğradığına dair belirtilerle de karşılaştıklarını açıklayan Kocamemi çalışmanın amacı ve faydaları hakkında da açıklamalarda bulundu.

Mayıs Ayında Taranan Atık Sularda Virüsün Mutasyona Uğradığı Görüldü

Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi nisan ayından beri atık su testlerinin devam ettiğini ve virüsün testlerde belirgin bir şekilde kendini gösterdiğini açıkladı. Kocamemi’nin yapılan çalışma ile ilgili en çok dikkat çektiği nokta ise mayıs ayında virüsün mutasyona uğradığının anlaşılması oldu. Mayıs ayına kadar numunelerde virüs örneklerinin belirgin şekilde bulunduğunu belirten öğretim üyesi mayıs ayında yapılan testlerle sonuçların birden negatif çıkmaya başladığını aktardı. Primerleri değiştirdiklerinde ise yeniden virüse rastlandığını açıklayan Kocamemi çok net bir şekilde mutasyonun görüldüğünü belirtti.

Çalışma Haritalarda Renk Skalası İle Risk Bölgelerini Gösteriyor

Bilge Alpaslan Kocamemi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı bu projede elde edilen verilerin daha görünür hale getirilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın da uyguladığı gibi harita üzerinde renk skalası ile dağılımın gösterildiğini belirtti. Atık su değerlendirmelerine göre Türkiye’de salgının yoğun olduğu bölgelerin koyu yeşil gösterildiğini aktaran Kocamemi, renk açıldıkça salgın riskinin de azaldığını, sarı renk olan bölgelerde ise çok az vaka olduğu ya da hiç olmadığı şeklinde yorumlandığını belirtti.

Alınan son numunelerin incelenmesi ile Trabzon’da vaka sayısının çok olduğunun görüldüğünü belirten Kocamemi İstanbul, Bursa, İzmit, İzmir illerinin ise vaka sayısının en çok olduğu bölgeler olduğunu belirtti.

Atık Su Değerlendirmeleri Asemptomatik Vakalara Karşı Uyarı Oluşturuyor

Bilge Apaslan Kocamemi atık su değerlendirme çalışmaların asemptomatik vakaların yoğun olduğu bölgelerde salgının ciddiyetinin anlaşılması ve önceden önlem alınması açısından önemli olduğunu da belirtti. Atık su incelemeleri ile vaka artışının 3 4 gün önceden gözlenebildiğini aktaran Kocamemi, erken uyarı sisteminin önemini de belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap