1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Avrupa Birliği Liderler Zirvesi Öncesinde Türkiye Gündemde

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi Öncesinde Türkiye Gündemde

Aralık ayında gerçekleştirilmesi planlanan Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde gündemin birinci maddesi Türkiye oldu. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron’dan Türkiye hakkında sert açıklamalar geldi.

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi Öncesinde Türkiye Gündemde

Önümüzdeki ay gerçekleştirilecek AB Liderler Zirvesi öncesinde Türkiye konusu Avrupa’nın ilk gündem maddesi haline geldi. Son dönemde AB ülkeleri ile yaşanan gerilimlerle beraber dün geceden beri AB üst düzey yetkilileri ile devlet başkanları Türkiye hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili ilk açıklamalar, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den geldi. AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından mikrofon başına geçen Borell şu açıklamalarda bulundu:

Borell: “Türkiye’nin Davranışları AB ile Ayrılığı Artırdı”

Açıklamasında Türkiye hakkında, “Dönüm noktasına yaklaşıyoruz.” ifadelerini kullanan Borrell, Türkiye’nin davranışının Avrupa Birliği ile ayrılığı artırdığını kaydetti. Dışişleri bakanlarının bu yönde düşünce birliğine vardığını kaydeden Borrell, olumlu gündeme dönebilmek için Türkiye’nin yaklaşımını değiştirmesi gerektiğini söyledi. AB Konseyi’nin gelecek ay hangi yönde devam edeceğine yönelik karar vereceğini söyleyen Borrell, “Zaman tükeniyor. Türkiye ile ilişkilerimizde dönüm noktasına doğru yaklaşıyoruz .” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan Dağlık Karabağ Açıklaması

Fransa’dan da Türkiye gündemi hakkında açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Dağlık Karabağ gerilimine dikkat çekildi. Açıklamada Türkiye’nin Dağlık Karabağ bölgesinde söz sahibi olmasını istemediklerini üstü kapalı bir şekilde ifade edildi. Azerbaycan ve Ermenistan’ın bu konuda Rusya’nın arabuluculuğunda masaya oturduklarına dikkat çeken Fransa Cumhurbaşkanlığı, “Rusya veya Türkiye bir anlaşma yaparak Batılı güçleri gelecekteki barış görüşmelerine almayabilir.” açıklamasında bulundu.

Minsk grubu olarak da bilinen Fransa, ABD ve Rusya’nın bölgede söz sahibi olmasına rağmen, Paris yönetimi bu ateşkeste kendilerinin yer almadığını duyurdu. Rusya’nın Azerbaycan’ı desteleyen Türkiye ile görüşmeler yaptığını ve Türkiye’nin Karabağ’a asker gönderebileceğini endişe ettiklerini kaydeden Fransa, bölgedeki çatışmanın sona ermesiyle birlikte iyi niyet göstergesi olarak insanların bölgeye geri dönmesinin sağlanması gerektiği bildirildi.

Fransa: “Minsk Grubu Ateşkesi Yakından İzlemeli”

Yaklaşık 600 bin Ermeni kökenli vatandaşa sahip olan Fransa, bölgedeki gerilimi yakında takip etti. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili yaptığı açıklamada, Minsk grubunun ateşkesi izleme görevini üstlenmesini istediklerini belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen Fransız yetkili Rusya ile Türkiye arasında yaşanan görüşmelerin bölgede risk yaratabileceğinden endişe ettiklerini kaydetti ve “Bir tarafta Minsk diğer tarafta Astana olmaz” dedi.

Merkez: “AB Zirvesinde Türkiye’yi Konuşacağız”

Fransa’dan sonra bir açıklama da Almanya Başbakanı Angela Merkel’den geldi. Gelecek ay yapılacak AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye’nin Doğa Akdeniz’de gerçekleştirdiği hamlelerini gündeme geleceğini kaydetti. Öte yandan Geçtiğimiz gün gerçekleştirilen AB Zirvesinin ardından gazetecilerin sorularına yanıt veren Merkel, “İşler, istediğimiz gibi gelişmedi.” açıklamasında bulundu.

Yorum Yap

Yorum Yap