1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Avrupa Normalleşmeye Yeşil Işık Yaktı

Avrupa Normalleşmeye Yeşil Işık Yaktı

Koronavirüse karşı mücadele ile geçen 2020 yılı sonrası yeni yılda kademeli olarak normalleşme çalışmaları başladı. Covid-19 salgınında vaka ve ölüm sayılarında azalma görülmesi ile birlikte Avrupa kısıtlamaları gevşetiyor. İspanya, Almanya ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu Avrupa ülkeleri 1 mart tarihi itibarıyla hem eğitim hem sosyal alanlarda kısıtlamaları belirli ölçülerde kaldıracak.

Avrupa Normalleşmeye Yeşil Işık Yaktı

Vaka ve ölüm sayılarının azalmasına rağmen salgının hala devam ettiğini belirten İngiltere Başbakanı Boris Johnson, kısıtlamaların vaka ve aşılama sayıları dikkate alınarak kaldırılabileceğini söyledi. Video konferans yöntemiyle eyalet başkanları ile görüşen Merkel’de vaka ve ölüm oranlarının değerlendirilmesi sonrasında kısıtlamaların gevşetilmesi konusunda yeni kararların alınacağını belirtti. Hollanda normalleşme adımı olarak yüz yüze eğitime geçerken, Danimarka’da kademeli normalleşmeye gidildi. İspanya ise kısıtlamaları belirli saatler arasında askıya alacak.

İlk Adım Olarak Okullar Açılacak

Salgının azalan etkisine rağmen henüz tamamen bitmediğini hatırlatan Johnson, İngiltere genelinde normalleşmenin kademeli olacağını duyurdu. Sokağa çıkma kısıtlamasının devam ettiği ülkede normalleşme 8 mart tarihinde okulların açılması ile başlayacak.  Normalleşmenin her aşamasında vaka ve aşılama oranlarının yeniden değerlendirileceğini söyleyen Johnson, yaşanan can kayıpları ve mutasyon haberlerinin dikkate alınacağını belirtti. İngiltere’de okulların açılmasının ardından ikinci adım olarak ülkede uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sona erecek.  29 mart tarihi ile açık hava spor tesisleri yeniden kullanıma açılacak.

Almanya 1 Martta Çiçek Açacak

Video konferans yöntemiyle yapılan toplantı sonrasında 1 mart itibarıyla Almanya’da normalleşme başlayacağı belli oldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel yaptığı açıklama ile 1 mart tarihinde berber ve kuaför salonlarının açılacağını belirtti. Saksonya ve Bavyera eyaletlerinde çiçekçilerin ve yapı marketlerin mart ayından itibaren yeniden çalışmaya başlayacağını söyledi.

Eğitim için alınan karar sonrası Almanya’da 22 şubatta yüz yüze eğitime başlanırken İspanya’da 2020-21 dönemi için yüz yüze eğitimin kesintiye uğramadan ülke genelinde devam etmesine karar verildi. Tedbir amacıyla vakaların görüldüğü sınıfların 10 günlük süre için karantinada kalması alınan kararlar arasında yer aldı.  Vaka sayılarının yüksek olduğu belirtilen İspanya kademeli normalleşme adımları altında sadece 18.00 ve 23.00 saatleri arasında restoran ve alışveriş merkezlerinin açılabileceğini söyledi. İspanya’da özerk yönetimler Covid-19 vakalarının yoğunluğuna göre saat aralıklarında değişikliğe gidebiliyor.

 Liselerde Yüz Yüze Eğitim Haftada 1 Gün

Mart ayı itibarıyla kademeli normalleşmeye başlayacak olan Hollanda’da yüz yüze eğitime geçiş sağlanacak. İlkokul ve kreşlerde tüm gün yüz yüze eğitim imkânı verilirken, ortaokul ve lise düzeyinde haftada 1 gün yüz yüze eğitim verilecek. En az 1,5 saat sürecek olan yüz yüze eğitimin hangi gün yapılacağı kurumlar tarafından belirlenecek. Sürücü kuşları ile kuaför salonlarında randevu sistemi kullanılacak. Alışveriş merkezleri için ise 2 farklı müşteri ve 10 dakikalık süre sınırlaması getirildi.