1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Bakan Elvan Açıkladı: Bütçe Açığı Geçici Olarak Artacak!

Bakan Elvan Açıkladı: Bütçe Açığı Geçici Olarak Artacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, piyasa güven ve itibar vereceklerini paylaştığı açıklamasında Türk ekonomisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Merkez Bankası ile koordineli çalışma sözü veren Bakan Elvan, teşvik ve destek paketlerinin sanayiye aktarılacağı müjdesini verdi. Bakan Elvan ilerleyen döneme ilişkin bütçe ve cari açıkla ilgili açıklamalarda bulunurken, borçların bir miktar artması beklentisini paylaştı.

Bakan Elvan Açıkladı: Bütçe Açığı Geçici Olarak Artacak!

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, piyasalara ilk mesajını verdi. Ekonomi yönetimini Berat Albayrak’tan devralan Elvan, önümüzdeki dönemlerde uygulanacak ekonomi politikaları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yeni Ekonomi Programı (YEP) tahminlerinden Merkez Bankası’na kadar farklı konulara değinen Elvan, piyasaya güven ve itibar sözü verdi.

YEP Hedefleri Değişmedi!

Berat Albayrak Bakanlığında hazırlanan YEP büyüme, istihdam ve enflasyon hedeflerini değiştirmeyen Elvan, 48 sayfalık kitapçık ile TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na mesajlarını aktardı. Bakan Elvan da YEP hedeflerinde yer aldığı gibi 2020 yılının yüzde 0,3 büyümeyle kapanacağını düşünürken, işsizliğin yılsonunda yüzde 13,8 dolaylarında gerçekleşmesini bekliyor.

Bütçe Açığı Geçici Olarak Artacak

Enflasyonun aşağı çekilmesi amacıyla maliye ve gelirler politikalarının eşgüdümü ile hareket edeceğini belirten Elvan; şeffaf, öngörülebilir ve kararlı bir biçimde ekonomi politikalarının uygulanacağını belirtti. Güven ve itibar esaslı ekonomi yönetimi sözü veren Elvan, güçlü toparlanmanın desteklenmesi adına ilave yatırımlar ve destekler için ilave harcama yapılacağını kaydetti. Elvan, 2020 bütçe açığının geçici olarak artacağını kaydederken, ilave harcama kaleminin artış sebebini şu şekilde özetledi:

  • 38 milyar TL güçlü toparlanmayı desteklemek adına yatırımlarda kullanılacak.
  • 5,5 milyar TL eğitim ve adalet başta olmak üzere ilave personel istihdamı kapsamında kullanılacak.
  • 5 milyar TL hastanelerin piyasaya olan borçlarının ödenmesi için kullanılacak.
  • 2,3 milyar TL mahalli idarelere kullanılacak.
  • 26 milyar lira kurumların öngörülemeyen ihtiyaçları için kullanılacak.

Yeni Borçlanma Limiti Altında Yılı Kapatacağız

Ocak – Ekim döneminde yapılan net borçlanma tutarının 244,5 milyar TL olduğunu hatırlatan Elvan, borçlanmaya sebep olarak kamunun pandemi nedeniyle artan finansman ihtiyacını gösterdi. 16 Ekim 2020 tarihinde borçlanma limiti artışı ile yeni borçlanma limitinin 308,2 milyar TL olduğunu kaydeden Elvan, yılın bahsedilen limit altında net borçlanma ile kapatılacağını belirtti.

“Sanayicilere Her Türlü Desteği Vermeye Hazırız”

İtibar sözüne değinen Elvan, “2021 yılında gerçekçi ve analitik bir risk yönetimi anlayışıyla kamu finansmanı kalitemizi artıracağız.” ifadelerini kullandı. Merkez Bankası ile koordineli çalışılacağını belirten Elvan, “Öngörülebilir yatırım iklimi ve güven artıcı politikalarla özellikle yabancı yatırımcıların tahvil piyasasındaki payını kayda değer şekilde artırmayı hedefliyoruz.” ifadeleri ile yabancı yatırımcılara güven tesis edileceğini belirtti.

Yabancı para cinsinden iç borcun azaltılacağını vurgulayan Elvan, sanayicilere de destek sözü verdi. Elvan, “Yeni dönemde nitelikli ve yüksek katma değerli ihracata dayanan büyüme politikamızı daha güçlü şekilde uygulayabilmek için sanayicimize her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Yorum Yap

Yorum Yap