1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Baraj Dolulukları Yüzde 100 Değil, Su Yetersiz

Baraj Dolulukları Yüzde 100 Değil, Su Yetersiz

Türkiye’de son dönemlerde önemli gündem konularından biri haline gelen kuraklık tehlikesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Dolunay Tolunay, geçtiğimiz ay gerçekleşen kar yağışlarının baraj doluluk oranlarını olumlu etkilediğini bununla beraber doluluk oranlarının %100’e ulaşmadığını ve kuraklık riskinin devam ettiğini belirtti. Su tasarrufunun yapılmasının şart olduğunu açıklayan Tolunay, bunun için önceliğin ise tarım alanlarına verilmesi gerektiğini açıkladı.

Baraj Dolulukları Yüzde 100 Değil, Su Yetersiz

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, iklim değişikliğinin Türkiye’deki etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hava olayları, su tüketimi ve tasarrufu, baraj doluluk oranları gibi birçok konuda açıklama yapan Prof. Dr. Tolunay kuraklık tehlikesi ile ilgili tabloyu ortaya koydu.

Türkiye’de mevsimsel arası geçişlerin kısalmaya başladığını ve hava sıcaklıklarının sürekli olarak artmaya başladığını aktaran Prof. Dr. Tolunay, 1990’lı yıllardan bu yana hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, belli dönemlerde ise çok yüksek seviyelere çıktığını belirtti. Hava sıcaklıklarının sürekli artmasının iklim değişikliğinin göstergesi olduğunu açıklayan Tolunay, yağışlarda ise sürekli bir azalmanın söz konusu olmadığını açıkladı.

Prof. Dr. Tolunay: Yağışlar %50 Azaldı

Prof. Dr. Tolunay yağışlarda düzenli olarak azalma gerçekleştiğinin söylenemeyeceğini, yağış miktarlarının yıl içinde sık sık değiştiğini ve yıl içindeki dönemlere dengeli dağılmadığını belirtti. 2020 yılının ilk 6 ayının önceki yıllara göre daha yağışlı geçtiğini aktaran Tolunay yıl geneline bakıldığında ise yağışların %50 düştüğünü belirtti. Son 30 yılın yağış verileri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tolunay, yağışların yıl içindeki dağılımının çok kötüleştiğini, yağışların büyük kısmının kış aylarında gerçekleşmeye başladığını belirtti. Asıl yağışların sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde tarımsal alanlar için gerekli olduğunu açıklayan Tolunay bu dönemlerde gerçekleşen yağışların ise son derece azaldığını belirtti.

Aşırı Hava Olayları Ciddi Boyutlara Ulaştı

Prof. Dr. Tolunay’ın dikkat çektiği bir diğer konu ise aşırı hava olaylarındaki artış oldu. Türkiye’de kurak geçen dönemin ardından aşırı sağanak yağışların etkisi ile sel felaketlerinin yaşanmaya başladığını açıklayan Tolunay kuraklık, sel, fırtına ve hortum gibi aşırı hava olaylarının son dönemlerde çok sıklaşmaya başladığına ve 2019 yılının en fazla felaketin yaşandığı yıl olmasına dikkat çekti. Yağışlarda düzensizlik, aşırı ısınma ve aşırı hava olayları hakkında oranları veren Tolunay, bunların iklim değişikliği belirtisi olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Tolunay: 2020 Yılında Su Tüketimi Artmadı

Prof. Dr. Tolunay 2020 yılında sanıldığı gibi su kullanımının artmadığını, evlerde artış yaşansa bile iş yerlerinde ve restoran gibi işletmelerde kullanılan su oranlarının azaldığını belirtti. Su tüketimin artmadığını hatta son 2 ay içinde azaldığını belirten Tolunay bunun nedenlerinin de araştırılması gerektiğini söyledi.

Su Tasarrufu Öncelikli Olarak Tarım Alanında Sağlanmalı

Baraj doluluk oranlarının %100 olmadığını ve şehirlere su yetiştirme konusunda riskin  devam ettiğini açıklayan Tolunay, su tasarrufunun sağlanması gerektiğini ve suyun %70’inin tarımda kullanılmasından kaynaklı tasarruf önceliğinin bu alanda olması gerektiğini açıkladı.

Yorum Yap

Yorum Yap