1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Beklentilere Paralel Faiz Artıran TCMB Sonrası Sular Duruldu

Beklentilere Paralel Faiz Artıran TCMB Sonrası Sular Duruldu

Merakla beklenen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı açıklandı! Kasım 2020 PPK Toplantısı yeni başkan Naci Ağbal eşliğinde faiz kararını açıklarken, politika faizi sürprize yer vermeyecek şekilde piyasaların beklentisine paralel şekilde 475 baz puan artırılarak yüzde 10,25’ten yüzde 15’e çıkarıldı. Piyasaların beklentilere paralel faiz kararına etkisi olumlu olurken, döviz kurları geriledi ve borsa yükseldi.

Beklentilere Paralel Faiz Artıran TCMB Sonrası Sular Duruldu

TCMB Naci Ağbal Başkanlığında ilk faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası Kasım 2020 PPK Toplantısı’nda politika faizi olarak kullanılan haftalık repo faizi 475 baz puan artırılarak yüzde 15’e yükseldi. Piyasa beklentilerine paralel gerçekleşen karar ardından dolar, Euro ve Sterlin gibi önemli döviz kurları geriledi.

Faiz Kararı Ardından Dolar Kuru 7.51 TL Seviyesine Kadar Geriledi

Sürpriz bir karar gelmeyen TCMB kanadından piyasa beklentilerine paralel faiz artışı gelirken, toplantı öncesi en düşük 7,64 TL seviyesinin görüldüğü dolar kuru, kararın hemen ardından 7,51 TL’ye geriledi. Haberin yazıldığı saatlerde dolar kuru yüzde 1,83 gerileyerek 7,56 TL seviyelerinden işlem görüyor. Euro ise yüzde 2 değer kaybı ile 8,95 TL seviyelerine kadar geriledi.

Borsa İstanbul Yükselişini Sürdürüyor!

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, faiz kararı hemen ardından yükselişini yeni en yükseklere taşımayı başardı. Anlık BIST 100 endeksi yüzde 2’lik değer artışı ile 1.321 puan düzeylerinden işlem görüyor.

TCMB Karar Metninde Artan Covid-19 Vakalarına İşaret Edildi

Kasım 2020 PPK kararı sonrasında TCMB tarafından yayınlanan karar metninde, haftalık repo faiz oranının yüzde 10,25’ten yüzde 15’e artırıldığı kamuoyu ile paylaşılırken, karar metninde şu ifadeler yer aldı:

“Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 10,25’ten yüzde 15’e yükseltilmesine tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar vermiştir.

Küresel ekonomi üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma göstermiştir. Ancak, son dönemde artış gösteren Covid-19 vakaları nedeniyle önümüzdeki dönemde küresel ekonomiye ilişkin belirsizlikler yükselmiştir.

İktisadi faaliyette toparlanma devam etmektedir. Artan vaka sayıları nedeniyle getirilen kısmi kısıtlamalar, başta hizmetler sektörü olmak üzere iktisadi faaliyetin kısa vadeli görünümüne dair belirsizlikleri arttırmaktadır. Diğer yandan, salgın döneminde sağlanan güçlü kredi ivmesinin gecikmeli etkileriyle artan iç talep, ithalat kanalıyla cari işlemler dengesini olumsuz etkilemektedir.

Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri, uluslararası gıda fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma enflasyon görünümünü olumsuz etkilemektedir. Kasım ayına ilişkin takip edilen veriler, enflasyonda yakın dönemdeki döviz kuru oynaklığı kaynaklı bir yükselişe işaret etmekle birlikte, para politikasındaki kararlı duruşla beraber bu artışın geçici olacağı değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, net ve güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Önümüzdeki dönemde parasal duruşun sıkılığı, enflasyonu etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.

Düşük enflasyon ortamının kalıcı olarak tesisinin, ülke risk primlerinin düşmesi, dolarizasyon eğiliminin tersine dönmesi, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla, makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.”

Yorum Yap

Yorum Yap