1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Bilim Kurulu Üyesinden Kritik Uyarı!

Bilim Kurulu Üyesinden Kritik Uyarı!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara son dakika açıklamaları ile gündeme bomba gibi düştü. “Herkes hazır olsun” diyerek Covid-19 pandemisi ile ilgili konuşan Kara, salgın ile mücadelede yaz aylarının iyi etkisinin nedenlerini ifade etti. Alınan tedbirlerin yaklaşık 7 ila 10 gün içinde sonuç vereceği bilgisini paylaşan Kara, vaka sayılarındaki artışın devam etmesi halinde daha sıkı tedbirlerin geleceği konusunda vatandaşları uyardı.

Bilim Kurulu Üyesinden Kritik Uyarı!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Koronavirüs pandemisi ve salgının seyri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yaz aylarında salgının kontrolünün neden kolay olduğunu da belirten Kara, alınan tedbirler ve olası tedbirler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Artan Vakalar Eğitime Devamı Etkiliyor

Salgın için alınan tedbirlere değinen Kara, alınan tedbirlerin 1 hafta ile 10 günlük bir süreç içinde etki edebileceği bilgisini paylaştı. Artan vakaların eğitime olan etkisine de değinen Kara açıklamasında, “Sayılar o kadar yükseldi ki çocukların okula gidişine engel olmaya başlıyor.” İfadelerini kullandı.

“Odalara Girip Camları Kapatmaya Başladığımızda Sayılar Yükseliyor”

Salgının bulaşması hakkında tespitlerini de paylaşan Kara, “Odalara girip camları kapatmaya başladığımızda sayılarda yükselme oldu. Şu anda Türkiye’deki görüntü gösteriyor ki bir kişi neredeyse 3 kişiye bulaştırıyor. Eğer bu sayıyı birin altına indiremezsek rakamlar aynı oranda yukarı gidecektir.” İfadelerini kullandı.

Maske, Mesafe, Tedbir!

Bulaş zincirindeki olumsuz tabloyu tersine çevirmenin formülünü aktaran Kara, “Sokağa çıktığımızda herkesin maskesini takmasını, herkesin aradaki 1 metre mesafeyi koruması, lokantada sadece yemek yerken; o da çapraz oturmak kaydıyla.” ifadeleri ile korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı.

Salgının Seyrinin Neden Değiştiğini Açıkladı

Prof. Dr. Ateş Kara, salgının azalırken neden yeniden rakamların yukarı gittiğini Ankara üzerinden basit bir örnek ile paylaştı. Kara, “Açık havadaydık, virüsün bulaşma şansı azdı. Yaz aylarındaki Ankara’daki vakaların büyük bir kısmının düğün mevsimi ile ilişkili olduğunu gördük. Ankara’da insanlar sokakta maskeye dikkat ediyordu, bir araya geldiklerinde lokanta, kafelerde oturma süreleri uzamıştı. Temasları incelediğimizde buraların odak olduğunu gördük.” dedi.

Daha Sıkı Tedbirlere Hazırlıklı Olunması Gerektiği Konusunda Uyardı!

Alınan tedbirlerin 7 ila 10 gün içerisinde sonuç vermeye başlayacağını ifade eden Kara, salgın seyrinin alınan tedbirler doğrultusunda nasıl şekilleneceğinin bahsedilen süreler sonrasında gözleneceğini ifade etti. Rakamların yükselmeye devam etmesi halinde ise nelerin beklediği hakkında konuşan Kara, “Rakam hala yükselmeye devam ediyorsa, burada çok daha sıkı; herkesin evinde kaldığı, sadece gıda servisinin yapıldığı bir ortam yaratılır.” dedi.

Tedbirlere uyulması halinde salgının seyrinin olumluya döneceğini belirten Kara, “Bu kararları hep beraber uygularsak rakamlar hızla düşer. Bu etkiyi aldığımız kararların etkisini en erken 7 ile 10 gün içinde görmeye başlarız. Toplum olarak yüzde 95 uyum üzerine çıkmamız lazım. Şu anda yüzde 50 ila 60’lar arasında.” dedi.

Yorum Yap

Yorum Yap