1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. BioNTech Aşısı Mucitleri Trump’a Yanıt Verdi

BioNTech Aşısı Mucitleri Trump’a Yanıt Verdi

Pfizer BioNTech ortaklığı ile geliştirilen aşının mucitleri Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin katıldıkları podcast yayınında aşı ilgili ayrıntılar hakkında açıklama yaptılar. Türk mucitler yayında ABD başkanı Donald Trump’ın aşı çalışmaları ile ilgili iddialarına da yanıt verdiler. Özlem Türeci aşı çalışmalarında klinik süreci hızlandırmanın ya da yavaşlatmanın mümkün olmadığını söyledi.

BioNTech Aşısı Mucitleri Trump'a Yanıt Verdi

Tüm dünyanın heyecanla beklediği Pfizer BioNTech aşısının mucitleri Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci geçtiğimiz gün American New York Times gazetesinin internette yayınlanan Sway isimli podcast yayınına konuk oldular. Türk mucitler programın sunucusu Kara Swisher’in aşı ile ilgili sorularını yanıtladılar. Aşı çalışmalarına ve denemelerin nasıl gerçekleştiğine dair açıklamalarda bulunan Türk mucitler Donald Trump’ın aşının bilerek geç piyasaya çıkarıldığı yönündeki iddialarına da cevap verdiler.

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci yayında aşı çalışmalarının güvenilirliği, kimler üzerinde aşının denendiği gibi soruları yanıtladılar. Sunucunun Türk kökenli olmalarına dair de sorularını açıklıkla cevaplayan ikili aşı çalışmalarının siyasetten bağımsız yürütüldüğünü ve konunun bu perspektiften ele alınmaması gerektiğini söylediler.

Pfizer-BioNTech Aşısı Henüz Şirket Çalışanlarına Yapılmadı

Sway programının sunucusu Kara Swisher yayında Türk mucitlere aşının BioNTech çalışanları üzerinde denenip denenmediğini sordu. Şahin ve Türeci aşının çalışanlar üzerinde de kendi üzerlerinde de henüz denemediğini açıkladı. Klinik düzenlemelerden dolayı aşı yaptırmalarına izin verilmediğini açıklayan ikili denemelerin şuan sadece klinik deney olarak yapıldığını söylediler. Klinik çalışma kurallarına göre diğer insanlarla beraber aşı erişimlerinin olacağını açıkladılar.

Dr. Özlem Türeci: Mümkün Mertebe Şeffafız

Yayında Swisher’in Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e yönelttiği sorulardan biri de insanların aşı ile ilgili şüpheleri olduğu ve şüphe duyulan insanların nasıl ikna edileceğin yönünde oldu. Özlem Türeci insanları ikna etmek gibi bir niyetleri ya da amaçları olmadığını açıklayarak çalışmalardan elde edilen verilerin detaylı olarak açıklandığını ve şirketin sunacağı katkının bu olacağını söyledi. Türeci aşı çalışmalarının mümkün mertebe şeffaf biçimde paylaşıldığını değerlendirmesinin ise halka ve uzmanlara kaldığını söyledi.

Özlem Türeci’nin değindiği diğer bir konu ise aşı uygulamalarının zorunlu olup olmaması ile ilgili oldu.  Swisher Slovakya ve Polonya gibi ülkelerde zorunlu olacağını ancak ABD’de zorunlu olmayacağını belirterek mucitlere hangisini doğru bulduklarını sordu. Türeci ABD’nin aşı konusundaki tavrını daha doğru bulduklarını açıkladı.

Klinik Deneme Sürecini Yavaşlatmak Mümkün Değil

Sway yayınının en dikkat çeken bölümü ile sunucu Kara Swisher’in Türk mucitlere Donald Trump’ın seçimi kaybetmesi için aşının bilerek geç üretildiği yönündeki iddiasının sorulmasıydı. Türeci aşı çalışmalarının klinik deneme süreçlerini yavaşlatmanın ya da hızlandırmanın mümkün olmadığını ve ABD’deki seçimlerden herhangi bir çıkarları olmadığını söyledi. Prof. Dr. Uğur Şahin ise siyasetle ilgilenmediklerini, aşı çalışmalarının siyasete göre değil, bilimselliğe göre devam ettiğini açıkladı. İkili amaçlarının en başından beri aşıyı mümkün mertebe hızlı ortaya koymak olduğunu söyledi.

Yorum Yap

Yorum Yap