1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Bir Kuraklık Alarmı Daha Çukurova’dan Geldi

Bir Kuraklık Alarmı Daha Çukurova’dan Geldi

İklim değişikliği ve Covid-19 salgınından kaynaklı tüm Türkiye’de belirgin bir şekilde etkisini göstermeye başlayan kuraklık ile ilgili bir alarm da Kozan Barajı’ndan geldi. Nisan ayında %100 dolu olan Kozan Barajı’nın doluluk oranı %42’ye geriledi. Konu ile ilgili Adana Çevre Mühendisleri Başkanı Kenan Doğan çeşitli açıklamalarda bulundu.

Bir Kuraklık Alarmı Daha Çukurova'dan Geldi

2020 yılında tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgını sebebi ile su kullanımının artması ve küresel iklim değişikliğinden kaynaklı olarak mevsimsel yağışların gerçekleşmemesi ile Türkiye’de kuraklık tehlikesi daha belirgin hale geldi. Baraj doluluk oranlarının çok gerilediği bu dönemde suyun verimsiz kullanımı da kuraklık üzerinde etkili sebeplerden biri oldu. Kuraklık tehlikesine karşı alınabilecek önlemler ülke gündeminde önemli yer tutmaya başladı.

Barak Doluluk Oranlarındaki Düşüşün Sebebi Suyun Vahşice Kullanılması

Türkiye genelinde son dönemlerde belirgin bir şekilde etkisini göstermeye başlayan kuraklık ile ilgili Adana Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Kenan Doğan açıklamalarda bulundu. Kenan Doğan bu sene mevsimsel yağışların çok geç başladığını ve beklenen oranda gerçekleşmediğini ancak kuraklığın tek sebebinin bu olmadığını belirtti. Doğan iklim değişikliğinin kuraklık üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu belirtmekle beraber içme suyunun verimsiz kullanılmasının da kuraklık üzerindeki etkili faktörlerden biri olduğunu belirtti. Kenan Doğan içme suyunun büyük bir kısmının tarımsal faaliyetlerde kullanıldığına dikkat çekerek, sulama sistemlerinden kaynaklı vahşi bir su kullanımı olduğunu açıkladı. Mevcut su potansiyelinin tarım, sanayi ve gündelik hayatta çok verimsiz kullanıldığını belirten Kenan Doğan, bu gidişatın değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Doğan: Adana’daki Baraj Doluluk Oranı Rehavet Yaratmamalı

Kenan Doğan’ın kuraklık konusunda dikkat çektiği konulardan biri de Adana’da barak doluluk oranının %70 olmasının rehavet yaratmasının ne kadar sakıncalı olduğuyla ilgiliydi. Doğan Kozan Barajı’nın alarm vermesine rağmen Adana’da baraj doluluk oranının %70 olmasının bazı kesimlerde rehavet yarattığını ancak bunun çok tehlikeli olduğunu belirtti. Yıllık yağış oranının 5’te 1 oranında düştüğünü belirten Doğan, kuraklığın şuan tüm ülke için tehlike olduğunu belirtti. Adana su zengini şeklinde bir algı oluşmaması gerektiğini aktaran Doğan, yerel yönetimlerin acilen önlem alması gerektiğini belirtti.

Doğan: Su Kullanımında Değişikliğe Gidilmeli, Önlemler Alınmalıdır

Kenan Doğan suyun yanlış kullanımına ve mevsimsel yağışların gerçekleşmemesine dikkat çekerek tedbirler alınması gerektiğini belirtti. Adana’daki barak doluluk oranlarının rehavet yaratmaması gerektiğine, yağış oranlarının düşmesinden ve içme suyunun yanlış kullanılmasından dolayı tüm ülkenin alarm halinde olduğuna dikkat çeken Kenan Doğan, teknolojinin kullanılarak daha verimli su sistemleri yaratılması gerektiğini belirtti. İçme suyunun refüj ve yeşil alan sulamalarında kullanılmamasını öneren Doğan gerekli önlemlerin alınmaması durumunda çok daha zor bir durum ile karşı karşıya kalınacağını açıkladı. Kenan Doğan önlemler alınmazsa bugün Ankara ve İstanbul’da yaşanan vahim durumun yarın Adana’da da yaşanacağını belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap