1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Bisiklet Yolları Artıyor, 300 KM Yol Yapılacak

Bisiklet Yolları Artıyor, 300 KM Yol Yapılacak

Son zamanlarda gittikçe kullanımı yaygınlaşan bisikletler Türkiye’de geniş kesimler tarafından rağbet görüyorlar. Özellikle bisiklet sayısının artması kapsamında şehir içinde güvenli bir ulaşım sağlamaları için yapılan bisiklet yollarına 2021 yılı içerisinde 300 km daha eklenmesi planlanıyor.

Bisiklet Yolları Artıyor, 300 KM Yol Yapılacak

Şehir içinde, sportif faaliyetler ya da ulaşım için tercih edilen bisiklet yolları özellikle son dönemlerde koronavirüs salgını kapsamında daha çok önem taşımaya başladılar. Her geçen gün bisiklet kullanıcılarının sayısında artış yaşanıyorken, sürücüler bisikleti sağlıklı olması, çevreye zarar vermemesi ve pratik olması gibi nedenler ile tercih ediyorlar. Özellikle araç trafiğinin çok olduğu bölgelerde bisikletler hızlı bir ulaşım imkânının da sağlanmasına yardımcı oluyorlar. Bu kapsamda her gün artan bisiklet sürücülerinin ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve farklı bölgeler de rahatlıkla gidebilmelerini sağlamak için bisiklet yollarının uzunluğu da artıyor.

Bisiklet Yolu Çalışmaları Devam Ediyor

Türkiye’de bisiklet yollarının geniş çapta yapımına 2013 yılında başlanmış ve çalışmalar da EuroVelo standartlarında yapılarak günümüze ulaşmış durumdalar. Şimdiye değin 49,1 kilometrelik bisiklet yolunun yapımı tamamlanmışken Bolu, Şanlıurfa ve Çanakkale gibi illerde toplamda 12,7 kilometre uzunluğunda bisiklet yolunun yapım çalışmalarına da devam ediliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda şimdiye kadar 72 kilometre uzunluğunda 11 bisiklet yolu proje çalışmaları tamamlandı ve özellikle Ankara’da Ayaş ile Beypazarı bölgelerini birbirine bisiklet ile bağlayacak olan 30 kilometrelik proje de KGM’nin en önemli projeleri arasında kendisine yer buldu.

Başkent Ankara’yı takip eden şehir sayısı ise her gün artış gösteriyor. 14,8 kilometre ile Şanlıurfa, 6 km ile Kayseri, 4 km ile Çankırı ve Gaziantep, 3,7 km ile Rize, 3,65 km ile Afyon, 2,8 km ile Zonguldak ve 2,5 km ile Giresun projeleri takip ediyor. Toplamda 155,8 km olan 23 bisiklet yolu projesine yönelik olan çalışmalar da devam ediyor ve toplamda  bu uzunluğun 300 kilometreye çıkarılması amaçlanıyor. Bunun için de Muğla, Van, Diyarbakır, Giresun, Mardin, Zonguldak, Şırnak, Siirt gibi illerde de bisiklet yolu çalışmaları devam ediyor.

Avrupa Standartlarına Uygun Yapılıyor

300 kilometre uzunlukta olarak hesaplanan bisiklet yolu tamamen Avrupa standartlarına uygun şekilde tasarlanıyor. Özellikle EuroVelo standartlarının temel alındığı proje kapsamında bisiklet yolu ile Avrupa ülkelerinin de birbirine bağlanması hedefleniyor. EuroVelo kapsamında bulunan güzergahlar özellikle bisiklet ile ülke turlarına çıkmışlar tarafından sık kullanılıyor ve tercih ediliyorlar. Bunun yanında günlük bisiklet kullanıcıları için de yapılan çalışmalar önem taşıyor. Bisiklet turizmini yaymayı amaçlayan proje aynı zamanda pek çok Avrupa ülkesinde yürütülüyor ve bisiklet kullanımının artmasına paralel olarak da yeni güzergahlar sürekli olarak gündeme taşınıyor. Güzergahların belirlenmesinde ise EuroVole’nin belirlemiş olduğu tutarlılık, konfor, güvenlik gibi pek çok etmen etkili oluyor. Bu sayede yolu kullananların sorunsuz bir şekilde istedikleri hedefe ulaşmaları ön görülüyor.