1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. BM’den 6 Maddelik Filistin Kararı

BM’den 6 Maddelik Filistin Kararı

Filistin Dışişleri Bakanlığı dün akşam yaptığı açıklama ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin davasına ilişkin 6 kararın onaylandığını açıkladı. ABD ve İsrail’in baskıcı tutumlarına rağmen Filistin davası lehine alınan kararlardan duyulan memnuniyet dile getirilirken, kararların içeriği de kamuoyu ile paylaşıldı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararların bağlayıcılığı ise bulunmuyor.

BM'den 6 Maddelik Filistin Kararı

Filistin Dışişleri Bakanlığı dün akşam saatlerinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda alınan kararlar hakkında açıklamada bulundu. Filistin Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Dairesi Sorumlusu Ömer Avadallah, yaptığı açıklamada oy çoğunluğu ile ilgili alınan kararlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Filistinli mültecilerin, İsrail işgallerinin ve insan haklarının konuşulduğu toplantıda alınan önemli kararlar kamuoyuna duyuruldu.

Ömer Avadallah Filistinli mülteciler konusunda alınan kararlarla ilgili değerlendirmede bulundu. Birleşmiş Milletlerde alınan kararlardan ilkinin Filistinli mültecilerin yaşadığı mali krizlerle ilgili olduğunu açıklayan Avadallah, mültecilere yapılan desteklerin devam etmesi ile ilgili kararın ABD ve İsrail’in ret oyuna karşı 169 evet oyu ile kabul edildiğini belirtti. Bununla beraber Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler Ajansı’nın destek çağrısının da oylandığını açıklayan Avadallah bu kararın da 162 evet oyu ile kabul edildiğini açıkladı. Avadallah bu kararda ABD ve İsrail’in yanı sıra Kanada ve Marshall Adaları’nın da hayır oyu kullandığını belirtti.

İsrail İşgalinin Yasa Dışı Olduğu 150 Oy İle Kabul Edildi

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Filistin ile ilgili ele alınan diğer konu ise İsrail’in Filistin ve Golan Adaları’ndaki yerleşimi oldu. İsrail’in bu bölgelerdeki yerleşimlerinin yasa dışı olduğunun belirtildiği kararda Filistinli mültecilerin geride bıraktıkları mülk ve gelir kaynaklarının kullanımının da yasa dışı olduğunun altı çizildi. İsrail işgalleri ve gelir elde etme kaynaklarının yasa dışı olduğu 150 ülkenin onayı ile kabul edildi.

İsrail’in İnsan Hakları İhlalleri Araştırılacak

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda insan haklarının karşı yapılan saldırı ve ihlallerin araştırılmasına yönelik de kararlar alındı. İsrail’in Filistinli mültecilerin yerleşim yerlerinde gerçekleştirdiği tüm faaliyetler insan haklarının ihlali olarak değerlendirildi. İsrail’in Filistin halklarına ve işgal altındaki bölgelerde yaşayan Araplara karşı tutumunun insan hakları ihlali olduğu, insan haklarını ihlallerine karşı yürütülen komite araştırmalarının kolaylaştırılması da alınan kararlar arasında yer aldı. Bu kararında Birleşmiş Milletlerin 76 üyesinden evet oyu aldığı açıklandı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı Memnuniyet Açıklaması Yaptı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Filistin davasına yönelik aldığı kararların açıklanmasının ardından Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Ritad el-Maliki yazılı açıklaması ile BM Genel Kurulu’nun aldığı kararlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Riyad el-Maliki Filistin davası kararlarına ilişkin onay oyu veren ülkelerden övgü dolu sözlerle bahsetti. Kararlara ilişkin baskıcı bir tutum bulunmasına rağmen ilkeli davranan ve onay veren ülkelerin olduğunu açıklayan el-Maliki, sonuçtan çok memnun olduklarını da açıkladı.

Yorum Yap

Yorum Yap