1. Ana Sayfa
  2. Ekonomi
  3. Bollinger Bantları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bollinger Bantları Nedir? Nasıl Kullanılır?

En yaygın olarak kullanılan teknik analiz yöntemlerinden birisi Bollinger Bantlarıdır. Bollinger Bantları nasıl kullanılır, özellikleri nelerdir? Bollinger Bantları hakkında merak edilenlere yazımızdan bakabilirsiniz.

Bollinger Bantları Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bollinger bantları piyasalardaki en yaygın kullanılan teknik analiz yöntemidir. Basit bir hareketli ortalamanın ve hareketli ortalamanın altına ve üstüne denk gelen fiyat değişimlerine dayalı iki adet standart sapma çizgisine Bollinger bandı denir. Bu aşamada kullanılan hareketli ortalama 20 güne ait olan basit hareketli ortalamadır. Oluşan 2 adet standart sapma çizgisinin üst bandı hareketli ortalamaya iki adet standart sapma eklenmesiyle oluşurken alt bandı hareketli ortalamadan iki adet standart sapma çıkarılması ile oluşur. Piyasalardaki riske volalite denilir. Standart sapma değerlerindeki değişimler volalitenin yani oluşabilecek riskin göstergesidir. Bir grafik normal dağılıma sahip ise değerler %68,2 olasılıkla bir standart sapma aralığında iken, %95,45 olasılıkla iki standart sapma aralığındadır. Bollinger bant aralığı volalite arttığında genişlerken volalitenin azaldığı zamanlarda bu aralık daralır. Fiyatlandırma değerleri üst Bollinger bandına yaklaştığı zaman “aşırı alım durumu” ortaya çıkarken değerler alt Bollinger bandına yaklaştığı zaman “aşırı satış durumu” ortaya çıkar.

Bollinger Bantları Kullanımı Nasıldır?

Bollinger bantları kullanımı temelde üç farklı şekilde yorumlanabilir. Bu yorumlamalar şunlardır:

  • Aşırı Alış ve Satış Durumu: Bollinger bantlarının destek ve direnç seviyelerinde kullanıldığı söylenebilir. Fiyatlandırma grafiklerinde değerlerin trend eğilimi yukarı doğru olduğu zaman bu durum aşırı alış göstergesi olarak kabul edilir ve yatırımcılar satış yaparlar. Bu grafiklerdeki fiyat trend eğilimi aşağı doğru olduğu zaman ise bu durum aşırı satış göstergesidir ve yatırımcıların alım yapması tavsiye edilir. Bollinger bantları bu görevde çok iyi sonuçlar veremeyebiliyor. Daha kesin bilgi için Bollinger bantlarının yanında aşırı alış ve aşırı satış durumu için RSI ile beraber kullanılır. RSI ile Bollinger bantları beraber kullanıldığı zaman birbirini desteklediği için hatalı sinyaller kolaylıkla belirlenebilir.
  • Bollinger Bantlarının Kırılması: Bollinger bant aralığında genellikle fiyat hareketleri gerçekleşir. Bu fiyat hareketlerinin dışına çıkıldığı zaman finansal açıdan önemli bir gelişme yaşandığı söylenebilir. Bollinger bantları dışına çıkıldığı zaman trend değişimlerinin öncüsü niteliği taşır.
  • Bollinger Bantlarının Daralma Durumu: Piyasalarda Bollinger bantlarının oluşturduğu aralık genişliği önemlidir. Alt ve üst sınırın birbirine aşırı derecede yaklaşması durumunda piyasada oluşabilecek riskin azaldığı ve durgun bir döneme geçildiği söylenebilir. Bollinger bantları piyasanın volalitesi yani piyasanın riskinin belirlendiği bir unsurdur. Fakat tabii ki de tek başına yeterli değildir. Birçok teknik bir arada kullanılarak piyasa riski yorumlanabilir. Bollinger bantları ayrıca teknik analizlerdeki uyumsuzluklarda da kullanılır.