1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Boyun bölgesi ağrıları nelerdir

Boyun bölgesi ağrıları nelerdir

7 adet omurla kafayı taşıyan hareketli bir bölge olması hasebiyle travmalara açık olan boyun bölgesi ağrıları toplumda sık gözlenen şikâyetlerdendir

Boyun bölgesi ağrıları nelerdir

Boyun bölgesi ağrıları toplumda sık gözlenen bir şikâyet olup farklı nedenlere bağlı olarak oluşabilir. 7 adet omuru ile kafayı taşıyan ve çok hareketli bir bölge olması hasebiyle travmalara açık bir bölge olan boyun bölgesi, insan omurga içindeki kanaldan geçen omurilik ve iki yana doğru çıkan sinirlerle kafa ve her iki kol arasındaki sinirsel bağlantıyı oluşturan bölgedir.

Boyun bölgesindeki ağrıların özelliği

Boyun bölgesindeki ağrılar genellikle uyuşma, karıncalanma, elektrik çarpması tarzı hislerle birlikte görülmekle birlikte bazen batma hissi ile şiddetli ağrılara da sebep olabilir. Bazen boyun hareketleri ile ağrılar kötüleşebilir ve bunu baş dönmesi takip edebilir.

Boyun bölgesinde sık rastlanan ağrıların başlıcaları şunlardır

Boyun bölgesindeki ağrılarından Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun bölgesinin, içinde hareket edebilmemizi sağlayan disklerin bulunduğu 7 adet omurdan oluştuğunu söylemiştik. Bir omuru diğerine bağlayan en önemli yapı disktir. Disk ise kuvvetli bağ dokusundan oluşur ve omurlar arasında yastık ya da darbe emici vazifesi görür.  Diskler omurların hareketlerine izin vererek boynumuzu ve sırtımızı eğmemizi veya sağa sola çevirmemizi  sağlar. Boyun bölgesindeki ağrılarından Boyun Fıtığı  travma, zorlama, kaza veya yaşlandıkça disk merkezinin su içeriğini kaybetmesi veya diskin yastıklama görevini eskisi kadar iyi yapamaz hale gelmesi sonucu oluşabilir.  Disk bozulmaya devam ettikçe dıştaki tabakayı yırtılabilir ve disk merkezi dış tabakadaki bir yırtıktan çıkarak omurilik ve sinirlerin bulunduğu boşluğa doğru taşarak boyun fıtığına neden olur.

Boyun bölgesindeki ağrılarından Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun bölgesindeki düzleşme boynun çeşitli nedenlerden dolayı eğri kıvrımını kaybederek düzleşmesine denir. Normal şartlar altında insanların omurgaları boynunda, sırtında ve bel altında biraz kıvrımlı ve eğri bir şekle sahiptir iken bu eğrinin çok içe doğru kıvrıldığı durumlarda bel ve boyun bundan etkilenirr. Boyun düzleşmesi, omurga üzerinde aşırı baskıya neden olarak, ağrı ve rahatsızlık hissin neden olur. Şiddetli ve tedavi edilmeyen vakalarda bireyin hareket kabiliyetini olumsuz yönde etkileyebilir.

Boyun bölgesindeki ağrılarından Şah Damarı Tıkanıklığı nedir?

Boyun bölgesindeki ağrılarından şah damarı tıkanıklığı, boyunda iki taraflı olarak bulunan ve halk arasında şah damarı olarak bilinen damarların tıkanması durumuna denir. Karotis adı verilen bu damarlar, beynin ön kısmına oksijen bakımından zengin kan götüren atardamarlardır. Boynun her iki tarafındaki şah damarı adı verilen bu damarlarda, çene hizasının az aşağısından nabız hissedilir. Tıp dilinde karotis arter hastalığı olarak bilinen şah damarı tıkanıklığı, genellikle plak denilen yağlı maddeler ve kolesterol artıklarının damar iç duvarında birikmesinden kaynaklanır ki bu durum ölüme kadar götürebilen ciddi sağlık sorunlarına neden olur.

Boyun bölgesindeki ağrılarından Boyun Tutulması nedir?

Boyun tutulması, başı herhangi bir yöne doğru hareket ettirirken ağrı ve zorluk hissedilmesi şeklinde tarif edilebilir. Boyun tutulması bazen, baş ağrısı, omuz / kol ağrısı birlikte olabilir. Boyun tutulması sonrası hastalar yana ya da omzunun üzerinden arkaya bakmak için bütün vücudunu döndürmek zorunda kalırlar. Boyun tutulmasının en yaygın nedeni kas gerilmesi veya yumuşak doku burkulmasıdır.

Boyun bölgesi ağrılarından Kas ve Bağ Zedelenmesi nedir?

Boyun ağrılarının en sık nedeni olan kas ve bağ zedelenmeleri genellikle boyunu destekleyen kasların aşırı gerilmesi ile ortaya çıkıyor. Ağır kaldırmak, aşırı spor, iş aktivitesi, yanlış masa başı çalışması boyun kaslarında spazma neden olabiliyor. Ayrıca yanlış pozisyonda uyuyakalma, yüksek yastık ve kötü seyahat şartları da boyun tutulması ile sonuçlanabiliyor.

Boyun bölgesindeki ağrılarından Boyun Kireçlenmesi ne demektir?

Boyun bölgesindeki kireçlenme boyundaki eklemlerin yıpranıp aşınmasıyla oluşuyor. Bu eklemlerdeki hasar ve disk kenarındaki yeni kemik oluşumları sinir köklerine bası yaparak sinirin yayılım alanı boyunca omuz ve kollarda ağrıya neden olur ve bu durum boynun normal hareketlerini engellediğinde ağrı ile birlikte boyunda tutukluk hissi verir. Boyun Kireçlenmesi Sinir köklerinde oluşan hasar uyuşukluk, iğnelenme ve kaslarda güçsüzlüğe de neden olur. İleri aşamalarda kemik çıkıntıları omuriliğe de bası yaparak vücudun alt kısmında güçsüzlük ve duyu kaybına da neden olabileceği için erken tedavi önemlidir.

Boyun bölgesinde romatizmal ağrılar

Çeşitli romatizmal hastalıklar boyun hareketlerinde kalıcı hasara neden olabiliyor. Ancak diğer boyun ağrılarına oranla romatizmal ağrılarda egzersiz ile azalan bu romatizmal boyun ağrılarında uzun süreli istirahatler ve özellikle geceleri artış gösterebiliyor.

Boyun bölgesinde Tümör Ağrıları

Omurilik, tüberküloz gibi kemik enfeksiyonları boyunda ağrılara neden olabiliyor. Omuz ekleminden kaynaklanan ağrılar boyun ağrılarını taklit edebilirken; yemek ve nefes borusu ile tiroit ve akciğer hastalıklarında az da olsa boyun bölgesinde ağrı hissedilebiliyor

Boyun bölgesi ağrıları ve nedenlerinden bahsettik. Bu türden ağrılarda mutlaka uzman hekime başvurmak ve gerekiyorsa tedavi sürecini erken başlatmak önemlidir

 

 

Yorum Yap

Yorum Yap