1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Çin Aşı Onayı İçin Çalışmaları Hızlandırdı

Çin Aşı Onayı İçin Çalışmaları Hızlandırdı

Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, Çin’de Covid-19 aşı geliştirme çalışmalarının öncü firmaları Sinovac ve Sinopharm firmalarını ziyarette bulundu. Başbakan yardımcısının bu ziyaretleri aşı onayı için çalışmalarının hızlandığına dair gösterge olarak kabul edildi. Çin’de önümüzdeki günlerde firmaların aşıları için onay çıkması bekleniyor.

Çin Aşı Onayı İçin Çalışmaları Hızlandırdı

Çin hükümeti ülkede aşı geliştirme çalışmalarında en ileri noktada olan Sinovac ve Sinopfarm firmalarının çalışmalarını hızlandırması ve onaya hazır olması için uyardı. Geçtiğimiz gün firmaları ziyaret eden Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, firmaların üretim aşamalarındaki hataları değerlendirdi. Aralık ayı içinde onay alması beklenen Çinli firmalardan sürece hazır olmaları istendi.

Tüm dünyada büyük bir hız ile yayılmaya devam eden Covid-19 salgınına yönelik aşı geliştirme çalışmalarında öncü ülkelerden biri olan Çin’de toplam 14 farklı aşı çalışması devam ediyor. Dünyada yürütülen 214 aşı çalışmasının 14 tanesi Çin’de geliştirilen inaktif aşılar oluyor. Geçtiğimiz hafta BioNTech ve Pfizer ortaklığı ile geliştirilen mRNA aşısının İngiltere’den onay alması üzerine Çin hükümeti de aşı onayı için çalışmaları hızlandırdı. Hükümet Sinovac ve Sinopfarm firmalarından aşı onayı için hazır olmalarını istedi.

Çin’de Aşı Uygulamaları İçin Onay Aralık Ayında

Çin Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan’ın Sinovac ve Sinopfarm şirketlerini ziyaret etmesi ve şirketlerin üretim hatalarını incelemesi sonucunda onay için hazır olmaları konusunda çağrı yapması Çin medyası tarafından onay çalışmalarının hız kazandığı şeklinde duyuruldu. Aşı çalışmalarında öncü ülkelerden olan Çin’in aralık ayı içinde toplu kullanım için onay alması bekleniyor.

Çin medyasının toplu aşı kullanımı uygulamalarının başlamasına az kaldığı şeklindeki değerlendirmesi hükümet açıklamaları ile de uyumlu görünüyor. Çinli uzmanlar da yıl sonuna kadar 600 doz aşı kullanımı hedeflediklerini söylemişlerdi. Çin aralık ayı içinde resmi kullanım için onay almayı bekliyor.

Aşı Firmaları Son Testleri Açıklamadı

Çin’de aşı onayı ile ilgili bir takım kafa karışıklıkları ve belirsizlikler de bulunmaya devam ediyor. Çinli şirketler bir süre önce aşı çalışmalarında üçüncü aşama testlerine başladıklarını açıklamıştı. Ancak aşı çalışmalarının son testlerin sonuçları hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. Bilindiği üzere Sinovac ve Sinopfarm aşılarının acil kullanım onayı klinik testler henüz tamamlanmadan verilmişti.

Sinovac şirketi daha önce yaptığı açıklama da aşı testlerindeki gönüllülerin % 97’sinde antikor geliştiğini açıklamıştı. Pfizer ve BioNTech şirketlerinin aşılarının etki oranı da %95 olarak açıklanmıştı. Dünya Sağlık Örgütü’nün etki ve güvenilirlik konusunda ikna edici veriler bulunmadığı takdirde acil kullanım onayı vermediği de bilinenler arasında.

Çin’in 6 İnaktif Aşısı Faz3 Aşamasında

Çin’de toplam geliştirilen 14 Covid-19 aşısının 6 tanesinde Faz3 aşamasına geçilmişti. Faz3 aşamasına geçilen 6 aşının 4 tanesinin de inaktif aşı olduğu biliniyor. Testleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Brezilya gibi ülkelerde yapılan inaktif aşıların Çin’de de 1 milyon kişi üzerinde denendiği biliniyor. Aşı fiyatlarının kullanılacağı doz ve fiyatı gibi konusunda ise belirsizlikler henüz devam ediyor.

Yorum Yap

Yorum Yap