1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Çin Aşısının Etkinlik Oranı Açıklandı

Çin Aşısının Etkinlik Oranı Açıklandı

Çin aşısı olarak bilinen CoronaVac aşısının etki oranı ile ilgili ilk veriler açıklandı. Türkiye gündeminde uzun süredir önemli bir yer tutan CoronaVac aşısı ile ilgili ilk etki oranı açıklaması Endonezya’dan geldi. Endonezya aşının etki oranını %97 olarak açıkladı.

Çin Aşısının Etkinlik Oranı Açıklandı

Tüm dünyada etkisini devam ettiren Covid-19 salgınına yönelik geliştirilen aşılarla ilgili yaşanan yeni gelişmeler gündeme gelmeye devam ediyor. Türkiye’de de denemeleri devam eden ve ilk uygulanacak aşı olan CoronaVac aşısının etki oranı açıklandı. Uzun süredir tartışmaların merkezinde olan Çin aşısının etki oranının %97 olduğu açıklandı.

Küresel bir kriz olarak tüm dünyada etkisini devam ettiren Covid-19 salgınına yönelik dünyanın birçok ülkesinde çalışmalar devam ediyor. Salgın sürecinde aşı çalışmaları ile sık sık gündeme gelen Çin’de de toplam 14 farklı aşı çalışması yürütülüyordu. Çinli şirketlerden biri olan Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısı ile ilgili güvenlik kaygıları da son dönemlerde sık sık gündeme gelmeye başlamıştı. Çin’de üretilen ve Türkiye’de de ilk uygulanacak aşı olan CoronaVac ile ilgili etki oranının açıklanması uzun süredir bekleniyordu. Aşı denemelerinin devam ettiği ülkelerden biri olan Endonezya’dan aşının etki oranı ile ilgili ilk açıklama geldi. Türkiye’nin de 50 milyon doz sipariş ettiği Çin aşısının etki oranının %97 olarak açıklanması güvenlik tartışmaları noktasında da vatandaşlara rahat bir nefes aldırdı.

Endenezya CoronaVac Aşısının Etki Oranını Açıkladı

Çin aşısının Faz3 deneme sonuçları ile ilgili ilk etki oranı açıklaması Endonezya’dan geldi. Bilindiği gibi Çin aşısının Faz3 denemeleri Türkiye, Endonezya ve Brezilya’da yapılıyor. Endonezya Devlet İlaç Kurumu olan Bio Farma aşısının Faz3 denemelerinde %97 etki gösterdiğini açıkladı. Bio Farma tarafından yapılan açıklamada bu etki oranının Faz3 denemelerinin ilk aşamasında görüldüğünü belirtti. İlk aşamada 1600 kişi üzerinde denendiği açıklanan aşının %97 etkili olduğuna dair sonuçlar verdiği açıklandı. Endonezya Devlet İlaç Firması Bio Farma aynı zamanda Sinovac şirketinin aşısını Endonezya’da yerel olarak da üretiyor.

Türkiye’de Faz3 Aşaması Sonuçları Belli Oldu Mu?

Endonezya Devlet İlaç Firması Bio Farma tarafından Faz3 denemeleri ile ilgili etli oranının açıklanmasının ardından Faz3 denemelerinin devam ettiği diğer ülkeler olan Brezilya ve Türkiye’de ise çalışmaların nasıl gittiği merak konusu oldu. Brezilya ise henüz Faz3 denemelerinin etki oranı ile ilgili bir açıklama yapmadı.

Türkiye’de de Faz3 denemeleri devam eden CoronaVac aşısı ile ilgili önceki süreçlerde olumlu açıklamalarda bulunulmuştu. Aşının yan etkisi olmadığına dair açıklamalar yapılmıştı. Normal vatandaşlar üzerinde devam eden Faz3 denemeleri ile ilgili net etki oranı ise henüz belli değil. Türkiye’nin Faz3 denemelerinden alacağı etki oranını aralık ayı içinde açıklaması bekleniyor.

Türkiye 50 Milyon Doz Sipariş Etmişti

Türkiye henüz Faz3 denemelerinin sonuçlarını açıklamadığı Çin aşısından 50 milyon doz sipariş etmişti. Aşıların 11 Aralık 2020 tarihinde gelmesi bekleniyor.

Yorum Yap

Yorum Yap