1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Çin Hükümeti BTC Madenciliğine Başladı!

Çin Hükümeti BTC Madenciliğine Başladı!

Kripto paraların ana akımda benimsenmesi, insanların kripto paraları kullanması ya da kullanıma sıcak bakması, 2021 yılında zirve noktalarına ulaştı ve bu durum gün geçtikçe olumlu yönde ilerlemeye devam ediyor. Kripto paralara karşı duyulan bu ilgi ve benimseme, Aralık 2020’den sonra hızla artış göstermeye başladı ve bunun arkasında birçok farklı etken bulunuyor. Önce bireysel yatırımcı akımı, ardından kurumsal yatırımcıların kripto para piyasalarına adım atması ile birlikte ana akımda çok daha geniş bir yer edinen kripto paralar, artık doğrudan hükümetlerin piyasaya adım atmasıyla gündeme geldi. Bu konudaki ilk örneği ise kripto para konusunda aldığı kararlar ile birçok kez kafa karışıklığına neden olan Çin hükümeti gösterdi. Çin hükümetinin Bitcoin (BTC) madenciliğine başladığı öğrenildi.

Çin Hükümeti BTC Madenciliğine Başladı!

Aralık 2020 döneminde Bitcoin (BTC) 20 bin dolar rekorunu kırınca, 2021 yılının kripto paralar adına daha hareketli geçeceği anlaşılmıştı. Beklendiği gibi de oldu ve Bitcoin rekor kırmaya devam etti, BTC rekor kırdıkça kripto para piyasaları da daha çok gündeme gelmeye başladı. 2011 yılından bu yana kripto para piyasalarında sadece bireysel yatırımcılar yer alıyordu. Ancak 2020’nin ikinci yarısında ilk olarak MicroStrategy şirketi, kurumsal yatırımcı olarak piyasaya adım attı ve bireysel yatırımcı akımı, kurumsal yatırımcı akımıyla birleşti. Bu faktör, kripto para piyasalarının artık ana akımda değişmez gündemi olmaya başladı. Şimdi ise piyasaya doğrudan hükümetler girmeye başladı. Çin hükümetinin Bitcoin madenciliğine başladığı ortaya çıktı.

Madencilik Veri Merkezlerinde Kafalar Karışık

Kripto para ekosisteminde aktif olarak yer alan Gazeteci Colin Wu, konuya ilişkin olarak açıklamalarda bulundu. Wu, Çin hükümetine bağlı medya kanalı olan PengPai’nin, Çin hükümetinin Bitcoin madenciliğine başladığını duyurduğu haberi aktardı. Çin’in kripto paralara karşı olan bakış açısı oldukça değişken. Daha önce Çin, Bitcoin alım-satımını yasaklamıştı. Şimdi ise Çin’in BTC madenciliğine başlaması, kafalarda yeni soru işaretleri uyandırdı.

PengPai, Pekin hükümeti ile gerçekleştirdiği teyit görüşmesinden sonra haberin teyidinin alındığını vurguladı. Haberde, Çin’e bağlı olan birkaç veri merkezinde doğrudan Bitcoin madenciliğinin yapıldığı ifade edildi. Ancak Çin’in daha önce yasaklama kararından dolayı, haberde veri merkezlerinin bu durum sonrasında kafa karışıklığı yaşadığı ve durumu üst mercilere aktardığı dahi belirtildi.

Kripto Para Piyasalarında Her Şey Değişebilir

Pekin Ekonomi ve Bilgi Bürosu tarafından verilen bilgilerde ise veri merkezlerinin şikayetlerinin odağında enerji tüketimi olduğu vurgulandı. PengPai, aktardığı haberde Çin Özel Blockchain Komitesi Başkanı Yu Jianing’in ifadelerine de yer verdi. Haberde yer verilen ifadelerde, Jianing’in çevre ile ilgili gerekliliklerde Bitcoin madenciliğine sıcak bakmadığı belirtildi. Ancak buna rağmen Jianing’in BTC madenciliğini “kaçınılmaz” olarak nitelediği ifade edildi. Çin’in BTC madenciliğine başlaması, kripto para piyasasında her şeyi değiştirebilir. Çin halihazırda BTC madenciliğinin merkezinde yer alıyordu ancak bunu artık doğrudan devlet eliyle yapmaya başlamış oldu.