1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Çin Uzay Aracı İle İlgili Gelişmeleri Açıkladı

Çin Uzay Aracı İle İlgili Gelişmeleri Açıkladı

Çin uzay çalışmalarında yaşanan yeni gelişmeyi dünya basınına duyurdu. 24 kasım tarihinde Ay’ın yüzeyinden örnek toplaması için uzaya fırlatılan Chang’e 5 aracının görevi başarı ile gerçekleştirdiğini açıklayan Çin, uzay çalışmalarında önemli bir adım atıldığını açıkladı. Uzay aracının topladığı örnekleri yakın bir tarihte dünyaya getireceğinin de açıklanmasının ardından NASA Çin’i tebrik etti.

Çin Uzay Aracı İle İlgili Gelişmeleri Açıkladı

Son yıllarda uzay çalışmaları ile sık sık adından söz ettirmeyi başaran Çin, 24 kasımda uzaya fırlattığı Chang’e 5 aracının görevi başarı ile tamamladığını açıkladı. Dünya basının büyük ölçüde dikkatini çeken gelişme ile ilgili ayrıntılar da açıklandı. Ay’ın yüzeyinden örnek toplaması için fırlatılan uzay aracının görevi başarılı şekilde tamamlaması üzerine Çin uzay çalışmalarında bir adım daha öne geçti.

Çin son yıllarda uzay araştırmalarında önde gelen ülkelerden biri olmaya devam ediyor. Dünyada uzay araştırmalarının lideri olarak görülen ABD ve Rusya ile sıkı bir mücadele içine giren Çin, 2019 yılında da Ay’ın Dünya’da göremediğimiz tarafından uzay aracı indirmeyi başarmıştı. Çin’in devam eden uzay çalışmaları ile ABD’yi gerisinde bırakacağı tahmin ediliyor.

Hua Chunying: Tarihi Bir Adım Atıldı

Çin’in 24 kasım tarihinde uzaya fırlattığı Chang’e 5 aracının Ay’ın yüzeyinden örnek toplamayı başarması üzerine ülkeden birçok açıklama geldi. Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin uzay aracının başarısını açıklamasının ardından Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying konu ile ilgili açıklama yaptı. Hua Chunying Chang’e 5 aracının Ay’dan örnek toplamayı başarmasının uzayın barışçıl kullanımı ve uzay çalışmalarında işbirliği yapılması için önemli bir adım olduğunu açıkladı. Hua Çin’in uzay araştırmalarında işbirliği için, uzayın keşfi ve kullanımı için çalışmalarına devam edeceğini de açıkladı.

Ay Yüzeyinden Toplanan Örnekler Dünyaya Getirilecek

Chang’e 5 aracının Ay’ın yüzeyinden topladığı yaklaşık 2 kg ağırlığındaki örnekleri aralık ayının ortalarında dünyaya getirmesi bekleniyor. Chnag’e 5 uzay aracının görevinin ikinci kısmını da başarı ile yerine getirmesi durumunda Çin’in uzay çalışmalarında öncü isimlerden birisi olması bekleniyor. Ay’ın yüzeyinden toplanan örneklerle Ay ve Güneş sistemi ile ilgili bilinmeyen birçok detayın ortaya çıkarılması ve uzay çalışmalarında yeni bir aşamaya geçilmesi planlanıyor. Uzay çalışmalarını ileri seviyeye taşıması beklenen bu hamle için aralık ayının ortalarında net açıklama yapılacak.

NASA Çin’i Tebrik Etti

Çin Ulusal Uzay İdaresi’nin Chang’e 5 aracının görevinin ilk kısmını başarı ile tamamladığını açıklamasından sonra NASA Çin’i tebrik etti. NASA Çin’in çalışmasında Ay’ın yüzeyinden toplanan örneklerin uluslararası bilim camiasını aydınlatacak nitelikte olduğunu söyleyerek, örneklerden herkesin faydalanmasını umduklarını söyledi.

Çin Uzay Çalışmalarına Devam Edecek

Çin Ulusal Uzay İdaresi önümüzdeki sene içinde yeni uzay araçlarının harekete geçeceğini de açıkladı. Çalışmalarına devam edeceğini açıklayan Çin Ulusal Uzay İdaresi 2021 yılında Chang’e 6 ve Chang’e 7 araçlarının da uzaya fırlatılacağını söyledi.

Yorum Yap

Yorum Yap