1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Çin’den Şaşırtan Hindistan Virüs İddiası

Çin’den Şaşırtan Hindistan Virüs İddiası

2019 yılının aralık ayında ortaya çıkan ve her geçen gün dünyaya daha da fazla yayılmaya devam koronovirüs salgınının etkisi de şiddetlenerek artmaya devam ediyor. Virüs salgının önlenmesine yönelik çözüm aranan bu dönemde dahi salgının başlamasına ilişkin tartışmalar hala sürüyor.

Çin'den Şaşırtan Hindistan Virüs İddiası

Salgının ağır şekilde seyretmesi hedef olarak salgının çıkış noktası olarak görülen Çin’i Wuhan kentini hedef haline getiriyor. Tartışmaların devam ettiği bu konu üzerinde Çinli bilim adamları tarafından şaşırtan bir iddia ortaya atıldı.  Bilim adamları salgının söylendiği gibi Çin’den değil, başka bir ülkeden yayıldığını söyledi. Bu görüşlerine temel oluşturmak için Çinli ekip koronavirüs salgınının 2019 yazında Hindistan’da etkili olan sıcak hava nedeniyle ortaya çıktığını söyledi.  Virüsün kirli su üzerinden insanlara bulaştığını belirten uzmanlar hem insanların hem de hayvanların aynı su kaynağını kullanmalarının virüsün nedeni olabileceğini söyledi. Çinli uzmanların bu iddiası bugüne kadar koronavirüs üzerinde yapılan araştırmalar ve deneylerin seyrini değiştirecek nitelikte olduğu bir gerçek.

Koranavirüs Salgını Yayılmaya Devam Ediyor

Bütün dünyanın gündeminde önemli yer tutan ve her yeni gün yeni haber ve tartışmalarıyla karşılaştığımız koronovirüs salgınının Çin’in Wuhan kentindeki hayvan pazarlarından yayılmaya başlayarak tüm dünya genelinde etkili olduğu ve yaklaşık 1 buçuk milyon ölüme yol açtığı biliniyor. 62 milyona yaklaşan vaka sayısı ve her gün yeniden işlenen vaka sayıları salgının ciddiyetini göz önüne seriyor.

Koronavirüsün Mutasyona Uğraması Salgının Kaynağını Bulmada Yol Gösterici Mi?

Çinli uzmanlar koronovirüs salgınının Hindistan’dan yayıldığı iddiasını ortaya atmadan önce virüsün ABD’den ve İtalya’dan yayıldığını da söyledi.  Çinli uzmanların bu iddiaları virüsün mutasyona uğradığı bilgisine dayanır. Virüsün çoğaldıkça mutasyona uğradığı bilgisi her geçen gün artan bulaş oranı ve yayılma dikkate alındığında mutasyon ihtimalini güçlendirir. Ancak mutasyonların geriye doğru takip edilmesi ile virüsün kökenine ulaşmak mümkün.

Çinli Uzmanların Araştırmaları Bu İddiaları İçeriyor

Mutasyonların incelenerek virüsün kökenine ulaşma çabalarıyla başlayan araştırmalar sonucunda bilim insanları en az mutasyona uğramış virüsün incelenmesinin doğru olacağını söyledi. Bu yöntemle yapılan araştırmaların sonucunda Wuhan’da bulunan virüsün salgına sebep olan virüs olmadığı algısı ortaya çıkıyor ve Çin hedeften düşürülerek 9 farklı ülke şüpheli duruma düşüyor.

Tüm bu araştırmalar sonucunda Çin virüsün Hindistan’daki kirli su kaynaklarından ortaya çıktığı ancak salgın olarak Çin’den yayıldığı algısının olduğu konusunda ısrarlı.  Çin’de iktidarın yayın organı olan People’s Daily ‘de çıkan habere göre “Covid 19 salgını Wuhan kentinde başlamadı. Ülkeye dondurulmuş ithal gıda ürünleri yoluyla gelmiş olabilir “ şeklinde bir ifade yer aldı.

Çin’in Açıklamalarına Karşı DSÖ’den Açıklama Geldi

Çin’in bu açıklamalarının ardından Dünya Sağlık Örgütü’nden Çin’in bu açıklamalarının gerçeği ve doğruyu yansıtmadığı, salgının Çin’den başka bir yerde ortaya çıktığını söylemenin oldukça spekülatif olacağını belirtti. DSÖ, yeni tip koronovirüs’ün kaynağını araştırmak üzere uzman bir ekibin Çin’e hareket ettiğini belirtmişti.

Yorum Yap

Yorum Yap