1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Çocuk İşçiliği Sonlandırma Etkinliği Başlıyor

Çocuk İşçiliği Sonlandırma Etkinliği Başlıyor

Dünyanın en büyük problemlerinden biri olan ve çocukların fiziksel, zihinsel gelişimleri önünde önemli bir engel olan çocuk işçilik ile mücadele sürüyor. Uluslararası Çalışma Örgütü, uzun yıllardır mücadele ettiği çocuk işçilik için 2021 yılında yapacağı etkinliklerle ilgili duyuru yaptı. Çocuk İşçiliğin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı olarak tanımladığı 2021 yılında ilk etkinliği yarın yapacak.

Çocuk İşçiliği Sonlandırma Etkinliği Başlıyor

Çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerini engelleyen, eğitimden uzak kalmalarına ve ağır şartlarda çalışmalarına neden olan çocuk işçilik ile mücadele alanında önemli örgütlerden biri olan ILO, Covid-19 salgını ile daha da önemli hale gelen çocuk işçilik ile  mücadele alanında bu yıl gerçekleştireceği etkinlikleri ve hedeflerini açıkladı.

Çocuk İşçiliğin En Yaygın Olduğu Bölge Afrika

ILO çocuk işçiliğin yaygın olarak görüldüğü bölgeler ile ilgili verileri paylaştı. ILO verilerine göre çocuk işçilerin yarısından daha fazlası Afrika bölgesinde yer alıyor. 5 ile 17 yaş arasında yer alan çocuk işçi sayısının 72 milyondan fazla olduğu Afrika ilk sırada yer alırken, Afrika’yı Asya ve Pasifik takip ediyor.

Çocuk İşçilerin %40’ı Tehlikeli İşlerde Çalışıyor

Çocuk işçiliğin azaltılması ve yok edilmesi için mücadele eden ILO, çocuk işçilerin en yoğun çalıştığı alanlarla ilgili verilerini de paylaştı. ILO verilerine göre her 10 çocuktan 4’ü tehlikeli işlerde çalışıyor. Verilere göre çocuk işçilerin %70’i tarım alanında çalışıyor. 5 ile 14 yaş aralığındaki çocukların %38’inin tehlikeli işlerde çalıştığı, 15 ile 17 yaş arası çocukların ise 2/3’ünden fazlasının haftada 43 saatten fazla çalıştığı ortaya konuyor.

Çocuk İşçi Sayısı Son 10 Yılda %38 Geriledi

Çocuk işçiliği her zaman önemli bir mücadele alanı olarak ele alan ILO verilerine göre son 20 yıl içinde 100 milyon çocuk, çocuk işçiliğinden kurtarıldı. 2000 yılında 246 milyon olan çocuk işçi sayısı, 2016 yılında ise 152 milyona geriledi. Bu verilere göre dünya üzerindeki 10 çocuktan biri hala çocuk işçilik yapıyor. Son yıllarda çocuk işçi sayısında gerileme yaşansa da Covid-19 salgın sürecinde eğitim alanında yaşanan değişikliklerin yeniden çocuk işçi sayısının artma tehlikesi olduğunu gösteriyor.

Çocuk İşçiliğin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı 2021 Olacak

Çocuk işçilerin oranının azalmasının ardından Covid-19 salgın sürecinin yeniden artış göstermesi için tehlike yaratmasına bağlı olarak ILO, bu konuda yeni adımlar atacak. ILO 2021 yılında Çocuk İşçiliğin Sona Erdirilmesi Uluslararası Yılı’nı başlatmak üzere 21 Ocak 2021 tarihinde ilk sanal etkinliğini düzenleyecek. Yarın düzenlenecek etkinlikte ILO, UNİCEF yetkililerinin katılımı ile çocuk işçiliğe dair farkındalığı arttırmak için düzenlenecek etkinlikler gündeme gelecek.

2025’e Kadar Çocuk İşçiliğin Sonlandırılması Hedefleniyor

Uluslararası Çalışma Örgütü 2021 yılında yapılacak çalışmalar ile dünyada her yaş grubundan çocuğun geleceğini tehlikeye atan çocuk işçiliğini sonlandırmayı hedefliyor. Yapılan açıklamalar ile 2025 yılına kadar çocuk işçiliğini ve 2030 yılına kadar da insan kaçakçılığı, çağdaş kölelik ve zorla çalıştırmayı yok etmeye yönelik önemli adımların atılacağı belirtildi.

Yorum Yap

Yorum Yap