1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Covid-19 Aşı Uygulamaları Ayrıntıları!

Covid-19 Aşı Uygulamaları Ayrıntıları!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında dün toplanan Bilim Kurulu, Türkiye’de yapılacak aşı çalışmaları ile ilgili ayrıntıları paylaştı. Bilim Kurulu toplantının ardından paylaştığı yazılı açıklama ile aşı çalışmalarının nasıl değerlendirildiğini, hangi aşıların uygulanacağını, aşıların güvenilirliğini ve aşı uygulamalarındaki öncelik sıralamasını açıkladı. Türkiye’de 11 aralık tarihinden sonra başlaması planlanan aşı çalışmaları ile ilgili merak edilen tüm sorular yapılan yazılı açıklama ile cevaplandı.

Covid-19 Aşı Uygulamaları Ayrıntıları!

Bir süredir Türkiye’de Covid-19 virüsüne yönelik alınacak önlem kararlarını gündem alarak toplanan Bilim Kurulu, dün aşı çalışmaları gündemi ile yeniden toplantı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığında toplanan Bilim Kurulu yapılacak aşı uygulaması ile ilgili bir süredir merakla beklenen kararları aldı.

Bilim Kurulu’nun dün video konferans yöntemi ile gerçekleştirdiği toplantı sonrasında alınan kararlar yazılı açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Yazılı açıklamada Türkiye’de hangi aşıların uygulanacağı, aşıların güvenilirliği, test süreçleri ve öncelik sıralaması ile ilgili alınan tüm kararlar ve süreç ayrıntılı olarak paylaşıldı.

Aşıların Güvenliği İle İlgili Açıklama Yapıldı

Bilim Kurulu’nun yazılı açıklamasında dikkat çeken en önemli noktalardan beri bir süredir Türkiye gündeminde yer alan Çin aşısının güvenilirliği ile ilgili yapılan açıklama oldu. Kurul açıklamasında uygulanacak aşı ile ilgili kararın menşei temek alınarak değil, aşının etkinliği ve güvenilirliği temel alınarak belirlendiğini belirtti. İlk uygulanacak olan Çin aşısının güvenirliği ile ilgili bilimsel temele dayanmayan tartışmaların bu süreçte sadece motivasyon bozukluğu yarattığına dikkat çeken kurul, aşı çalışmalarının Faz 1 ve Faz 2 aşamalarının yakından takip edildiğini ve Faz 3 denemelerinin Türkiye’de de gerçekleştirildiğini açıkladı.

Çin Aşısı İçin Sözleşme İmzalandı, Görüşmeler Devam Ediyor

Bilim Kurulu yayınladığı açıklamada inaktif özellikte Çin aşısı için sözleşmenin imzalandığını, mRNA aşısı için de görüşmelerin devam ettiğini açıkladı. Birçok farklı aşının temini için görüşmeler yapıldığını açıklayan Bilim Kurulu ilk temin edilecek olan Çin aşısının 11 aralıkta ülkeye gelineceğini ve bu aşı için lojistik imkanlar ile alt yapının hazır durumda olduğunu açıkladı. Temininin en hızlı gerçekleşeceği Çin aşısının inaktif özellikte olduğunun belirtildiği açıklama da aşısının güvenilir olduğunun ve Türkiye’de en çok kullanılan aşı olduğunun da altı çizildi.

Çin Aşısı 11 Aralıkta Gelecek, Türkiye’de İnceleme Yapılacak

Bilim Kurulu 11 aralık tarihinde geleceğini açıkladığı Çin aşısının öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu laboratuvarlarında inceleneceğini, test edileceğini bir sorun olmaması durumunda sonrasında uygulanacağını açıkladı.

Aşı Uygulaması 4 Aşamada Gerçekleştirilecek

Bilim Kurulu’nun dün aldığı kararlarla vatandaşların en çok merak ettiği aşı uygulamalarında hangi grupların öncelikli olacağı sorusu da yanıtlanmış oldu. Açıklama da aşı uygulamalarının 4 aşamada gerçekleştirileceği ilk aşamada 65 yaş üstü vatandaşlara, yaşlı ve engelli evi gibi kurumlarda toplu ikamet eden kişilere aşı uygulanacağı, sonraki aşamada 50 yaş üzeri en az bir kronik rahatsızlığı olan ve toplumun işleyişi açısından  kritik noktada duran sektörlerde ve riskli oranı yüksek işlerde çalışan kişilerin aşılanacağı açıklandı. Aşı uygulamalarının üçüncü aşamasında 50 yaş altında en az bir kronik rahatsızlığı olan genç ve yetişkinlerin ve ikinci aşamada yer almayan sektörlerde çalışanların aşılanacağı açıklandı. Bunların dışında kalan vatandaşlar ise son aşamada aşı vurulacak.

Yorum Yap

Yorum Yap