1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Covid-19 Seyrini Öngören Test Geliştirildi

Covid-19 Seyrini Öngören Test Geliştirildi

Covid-19 salgınına yönelik yeni test geliştirildi. Geliştirilen test salgına yakalanan hastaların hastalığı hangi derecede atlatacağının öngörülmesine olanak sağlıyor. Covid-19 testinin protein seviyesini ölçerek hastalığın ne kadar ağır geçirileceğini önceden ölçmesi hem tedaviye hazırlanması hem de yoğun bakım servislerinin kullanımı için büyük avantaj sağlayacak.

Covid-19 Seyrini Öngören Test Geliştirildi

Covid-19 salgınına yönelik yeni çalışmalar gündeme gelmeye devam ediyor. Covid-19 için geliştirilen yeni test salgına yakalanan kişilerin hastalığı nasıl atlatacaklarının öngörülmesini sağlıyor. Kandaki protein miktarının ölçülmesine dayanan Covid-19 kan testi ile kişilerin hastalık sürecinde yoğun bakıma girip girmeyecekleri ya da hafif atlatacakları önceden anlaşılabiliyor.

Tüm dünyada etkisini devam ettiren Covid-19 salgınına yönelik birçok çalışma yapılmaya devam ediliyor. Salgına karşı geliştirilen aşılarda olumlu gelişmeler yaşanması hatta aşı uygulamalarının başlamasına rağmen salgın süreci ile ilgili çalışmaların da devam etmesi gerektiğini yönelik birçok uzman isim açıklama yapıyor. Aşının bulunmuş olması salgına yönelik tek başına yeterli olmadığı için ve küresel bir salgın olan Covid-19 virüsünü durdurmak için şuanda yeterli aşının bulunmamasından da kaynaklı olarak tüm dünyada hastalığın yeni belirtileri, tedavileri ve tanısı için yeni çalışmalar gündeme gelmeye devam ediyor. Salgına yakalanan kişilerin hastalığı ne derecede geçireceklerine yönelik yapılan araştırmalar sonucu bulunan yeni kan testi ile kişilerin salgını ne şekilde atlatacağı önceden anlaşılabilecek.

Yoğun Bakım Kullanımını Kolaylaşacak

Covid-19 salgınına yönelik yapılan yeni bir çalışmanın sonucunda kandaki protein seviyesine göre salgının ne kadar ağır geçirileceğinin anlaşılabileceği ortaya kondu. Araştırmacılar bu çalışma ile salgına yakalanan kişilerden kimlerin daha kritik durumda olduğunun anlaşılabileceği ve tedavi sürecinde bu test sonuçlarına göre öncelik sıralaması yapılabileceğine yönelik açıklama yaptılar. Yeni kan testi ile hangi hastaların yoğun bakıma ihtiyaç duyacağı da anlaşılabilecek. Uzmanlar bu yeni test sayesinde yoğun bakım servislerinin daha etkili ve sistemli kullanılabileceğini düşünüyor.

Protein Seviyesin Göre Ölçüm Yapılıyor

Francis Crick Enstitüsü Biyokimya Profesörü Markus Ralser ve ekibinin geliştirdiği kan testi, salgına yakalanan kişilerin kanlarındaki protein seviyesine göre inceleme yapıyor. Markus Ralser ve ekini Covid-19 salgının başlamasından bu yana salgına yakalanan kişilerin kanlarında 27 farklı protein olduğunu ortaya koydular. Ekip protein seviyesinin ise hastalığın derecesine göre farklılık gösterdiğini gözlemledi. 160 Covid-19 hastasının kanlarında inceleme yapan ekip protein miktarı ile kişinin salgını ne şiddette geçirdiği arasında bir bağlantı olduğunu bularak, protein seviyesinden salgının insan vücuduna ne şiddette etki göstereceğinin anlaşılabileceği ortaya kondu.

Kütle spektrometresi ismindeki cihaz ile hastaların kanlarındaki protein miktarını ölçen ekip, bu cihaz ile hastaların iyi seyirli mi yoksa kötü seyirli mi salgını atlatacağını ya da yoğun bakıma ihtiyaç duyup duymayacaklarının anlaşılabileceğini aktardı.

Sağlık Düzenleyicilerine Sunulacak

Yeni geliştirilen kan testinin önümüzdeki hafta ABD, İngiltere ve Almanya’da deneceği açıklandı. Kan testinin sağlık düzenleyicilerinin onayına sunulacağı ve ardından tüm dünyada kullanılabileceği de açıklandı.

Yorum Yap

Yorum Yap