1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Covid-19 Takvimi Kritik Süreç Ne Zaman Başlar?

Covid-19 Takvimi Kritik Süreç Ne Zaman Başlar?

Türkiye’de vaka sayılarının düşmesine rağmen yayılma riski devam eden ve hala ciddi ağır hastaların bulunduğu Covid-19 salgını ile ilgili yeni açıklamalar yapıldı. Prof. Dr. Gündüz salgında kritik seviyeye ne zaman geçildiğini ve hangi belirtilerin daha sık görüldüğünü açıkladı. İlk 10 günden sonra kritik dönemin başladığını aktaran Prof. Dr. Gündüz, salgına dair belirti göstermeyen kişilerin test yaptırmasının doğru bir tutum olmadığını belirtti.

Covid-19 Takvimi Kritik Süreç Ne Zaman Başlar?

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Murat Gündüz, Covid-19 salgın sürecine dair yeni açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Gündüz salgın sürecinde en yaygın görülen semptomları ve nasıl ortaya çıktıklarını açıkladı.

Kritik Süreç İlk 10 Günden Sonra Belli Oluyor

Prof. Dr. Gündüz Covid-19 salgınında kritik sürecin ne zaman başladığı, hangi semptomlarım hastalığın derecesi hakkında bilgi verdiğine yönelik açıklamalarda bulundu. Akciğere inen enfeksiyonun özellikle kuru öksürük yarattığını açıklayan Prof. Dr. Gündüz, öksürük ve düşmeyen ateş gibi belirtilerin 10 gün içinde kaybolmamasının hastalığın kritik seviyeye doğru ilerlediğinin göstergesi olduğunu belirtti.

Covid-19 salgınında hastalığın daha kritik bir sürece girdiğinin ilk 10 günden sonra belirtilerin devam etmesi durumunda oluştuğunu açıkladı. İlk 10 günden sonra salgının organ yetmezliği, stokin fırtınası ve stepsis gibi hastalıklara evrilebildiğini aktaran Prof. Dr. Gündüz, 10 günün sonunda başlayan tanı ve tedavi sürecinin ise 3 haftalık bir zaman aldığını aktardı.

Covid-19 Sinir Hücrelerinde De Etkili, Unutkanlık Oluşabiliyor

Prof. Dr. Gündüz Covid-19 salgınının nörotfojik olarak adlandırılan sinir hücreleri üzerindeki etkisine de dikkat çekti. Covid-19 salgınının en yaygın belirtileri arasında olan tat ve koku kaybının virüsün sinir hücreleri üzerindeki etkisinin göstergesi olduğunu belirten Gündüz, unutkanlık gibi belirtilerin de ortaya çıkabileceğini aktardı.

Covid-19 salgınının sinir hücrelerinin yanı sıra diğer birçok virüste olduğu gibi kas ve iskelet sistemine de zarar verdiğini belirten Gündüz, bu sebeple kas ve eklem ağrılarının, bel ağrılarının da en yaygın belirtiler arasında olduğunu belirtti. Vücut ağrılarının birçok virüste olduğu gibi en çok beklenen semptomlar olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Gündüz: Belirti Göstermeyenler Test Yaptırmasın

Prof. Dr. Gündüz herhangi bir belirti göstermediği halde test yaptıran vatandaşlara da uyarı da bulundu. Belirti göstermeden test yaptırmanın doğru bir yaklaşım olmadığını açıklayan Gündüz, bu durumun yoğunluğa neden olduğunu aktardı. Prof. Dr. Gündüz belirti göstermediği halde test yaptıran vatandaşların bu esnada virüs kapabileceğin belirterek riske dikkat çekti. Bununla beraber bu yaklaşımın testlerde yoğunluğa sebep olduğunu ve dolayısıyla test sonuçlarında gecikme yaşandığını belirtti. Test sonuçlarında yaşanan gecikmenin karantina ve izolasyon süreçlerinde de gecikme yaşatacağını açıklayan Gündüz, salgınının bu şekilde daha fazla yayılabileceğini belirtti.

Yorum Yap

Yorum Yap