1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Covid-19 Tanısını Kolaylaştırılacak Çalışmalar

Covid-19 Tanısını Kolaylaştırılacak Çalışmalar

Etkisi her geçen gün artan korona virüs için çözüm önerilerinin araştırıldığı ve değerlendirildiği bu günlerde dahi koronavirüsün ortaya çıkmasının belirtileri, semptomları ve vücuda etkisi araştırılıp erken teşhisin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Virüsün kökenini ve yapısını anlamaya yönelik çalışmalara bir yenisi daha eklendi.

Covid-19 Tanısını Kolaylaştırılacak Çalışmalar

Bilkent Üniversitesine bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Ulusal Nano Teknoloji Araştırma Merkezi’nde görevli Doç. Dr. Urartu Şeker ve 8 kişilik ekibi tarafından Korona virüsün RNA’sını tanımak ve incelemekle geliştirilen yeni bir sistem ortaya koyuldu. PCR Sisteminin de katkısı olduğu söylenen çalışmada genetik mühendisliği alanının bilgi birikimden yararlanılarak yeni bir sistem oluşturuldu. Virüsün RNA’sını tanımak esasına dayanan bu yeni sistem ile korona virüs tanısı için PCR’ dan farklı ve PCR’ a alternatif bir araç geliştirildi.

Doç. Dr. Urartu Şeker Konu İle İlgili Açıklama Yaptı

İyi bir teknik ve yoğun bir çalışmayla geliştirilerek üretime ve kullanıma hazır hale getirilen bu yeni sistem için araştırmaların başında yer alan Şeker,  bu yeni sistemin PCR sistemi kadar etkili ve güçlü bir sistem olduğu yönünde açıklamalarda bulundu.  Genetik mühendislik teknolojisiyle geliştirilen tanı sisteminin TÜBİTAK desteği ile 3B teknolojisi kullanılarak cihaza çevrilmesi özellikle korona virüsle mücadelenin arttığı bu günlerde herkesi heyecanlandırdı.

Bu Yeni Tanı Sistemi Nasıl Kullanılacak?

Teknoloji hamleleri ile kullanıma hazır hale getirilen sistem,  hastalardan alınan örneklerin cihaza yerleştirilmesinin ardından renk değişim esasına dayanıyor. Örneklerin cihazlara yerleştirilmesi ardından yaklaşık 40- 45 dakikalık süre içinde renk yeşil beliriyorsa örneği alınan hastaya Covid-19 tanısı konuluyor. Aynı zamanda zamandan da tasarruf sağlayan bu yeni teknoloji önemli bir gelişme olarak kabul ediliyor. Virüsün RNA’sını tanımak için geliştirilen bir RNA anahtarı olduğunu belirten Şeker, bu anahtar üzerinde belirlenen noktalara uyum sağladıktan sonra ‘yeşil floresan proteini’  adında bir proteinin üretilmesi ile virüsün varlığı saptanıyor.

PCR‘a Yeni Bir Alternatif Mi Yaratıldı?

Özellikle salgının şiddetini arttığı bu günlerde korona virüsün yayılmasını ve öldürücülüğünü engellemek için çalışmalar sürerken bu yeni sistem umut olarak doğdu.  Korona virüs varlığını hastalığın bulaştığını en hızlı şekilde anlaşılması ihtiyacı noktasında bu tanı sistemi tam olarak ihtiyacı karşılıyor. Bu konuda Şeker, Pcr‘da kullanılan makinelerinin taşınmasının ve kullanımı için uzmanlık gerektiren araçlar olduğunu geliştirilen yeni sistemin renk değişimine dayalı sisteminin kullanım açısından kolay olduğunu  ve Pcr’dan daha kısa sürede  sonuç verdiğini söyledi.

Koronavirüse Karşı Umut Oldu

Sistemin kullanılmaya başlamasıyla birçok yeni gelişmeyi tetikleyeceği beklentisi gün geçtikçe artıyor. Sistemin kolay kullanımı yanındaki tek sorunun kişinin kendinden örnek alamaması olarak görülüyor. Sistemin bu eksik yönünün tamamlanmasından sonra PCR’dan daha hızlı bir sistem olarak özellikle hava alanları gibi alanlarda verimli olarak kullanılması bekleniyor.

Yorum Yap

Yorum Yap