1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Covid-19 Vaka Sayısı Neden Artıyor?

Covid-19 Vaka Sayısı Neden Artıyor?

Tüm dünyada ve Türkiye’de birçok önlem kararı alınmasına rağmen Covid-19 salgınında vaka sayılarında artış meydana gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Çalışkan Covid-19 virüsünün neden bu kadar çok ve hızlı yayıldığına dair açıklamalarda bulundu. Aile içi bulaşma riskinin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Çalışkan vatandaşların önlem kararlarını yeteri kadar uygulamadıklarına dikkat çekti.

Covid-19 Vaka Sayısı Neden Artıyor?

Tüm dünyada vaka sayılarında artış meydana gelmeye devam ediyor. Dünyada ve Türkiye’de bölgeler bazında düşüşün yaşandığını görülmesi ile beraber Covid-19 vaka sayılarında beklenen düşüş gerçekleşmiş değil. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çalışkan alınan önlemlere rağmen neden vaka sayısında yükseliş yaşandığı ve ne yapılması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Çalışkan Covid-19 salgınının aile içi bulaşma riskinin ne kadar yüksek olduğuna dikkat çekerek, vatandaşların misafirlik ve akraba ziyaretleri gibi yasaklara gerektiği kadar uymadıklarını söyledi. Kapalı mekanlarda toplanma, kalabalık ve kötü havalandırma koşullarının salgının bu kadar hızlı yayılmasının temek sebebi olduğunu belirten Prof. Dr. Çalışkan kuralların yeterince uygulanmaması ile ilgili eleştirilerde de bulundu. Salgına karşı alınan önlemlerle ilgili “denizi geçiyoruz, deniz altı suda boğuluyoruz” yorumu yapan Çalışkan en temel önlemler olan maske ve sosyal mesafeye de dikkat çekti.

Prof. Dr. Çalışkan: Vatandaşlar Misafir Kabul Etmeme Yasağına Uymuyor

Prof. Dr. Çalışkan salgının yayılmasında en büyük etkenin kapalı ortamlardaki kalabalık görüşmeler olduğunu söyledi. Çalışkan birçok uzman kişinin misafir kabul edilmemesine yönelik uyarılarda bulunmasına rağmen insanların bu uyarıları dikkate almadığını hatta karantina sürecinde dahi misafirlik ve akraba ziyaretlerinin devam ettiğini açıkladı. Türkiye’de özellikle akrabaların hep birlikte yaşadıkları apartmanları ve haneler bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çalışkan  bu ortamlarda teması kesmenin ne kadar zor olduğuna dikkat çekti. Çalışkan kademeli çalışma uygulamasının işe yararlığından bahsederek, iş ortamında alınan önlemlerin sosyal yaşama taşınmadığı belirtti. İş ortamında maske ve sosyal mesafeye devam eden kişilerin arkadaş gruplarında bu önlemleri dikkate almadıklarının altını çizen çalışkan bunun salgın yayılımını büyük oranda arttırdığını belitti.

Aile İçi Bulaşma Riski %60

Prof. Dr. Çalışkan açıklamalarında aile içi bulaşma riskinin çok yüksek olmasına da dikkat çekti. Aile bireylerinin birbirine bulaştırma oranının %60 olduğunu belirten Çalışkan evde birinin Covid-19 salgınına yakalanmasının herkesin hasta olacağı anlamına gelmediğini belirtti. Tedbirlerin alınması noktasında diğer aile bireylerinin salgından korunabileceğini aktaran Çalışkan kalabalık ve konut koşulları kötü olan ailelerde tedbirlerin uygulanmasının dada zor olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Çalışkan: Aşamalı Tedbirler Daha Etkili

Prof. Dr. Çalışkan alınan önlemlerin aşamalı olarak uygulanmasının da öneminden bahsetti. Salgının çok katı tedbirler ile kontrol altına alınamayacağını belirten Çalışkan yumuşak paketler halinde gelen önlemlerin etkili olduğunu vurguladı.

Yorum Yap

Yorum Yap