1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Covid-19 Veri Politikası Değiştirildi

Covid-19 Veri Politikası Değiştirildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca her gün açıkladığı vaka sayılarında revizyona gitti. Daha önceleri 3 4 bin civarında açıklanan vaka sayıları 28 binden fazla olarak açıklandı. Asemptomatik verilerin de vaka sayısına dahil edilmesi ile durumun ciddiyeti bir kez daha gözler önüne serilirken, Sağlık Bakanlığı’nın politika değişikliği tartışma yarattı.

Covid-19 Veri Politikası Değiştirildi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 30 Eylül’de yaptığı basın açıklamasında her pozitif vakanın hasta sayısını göstermediğini belirtmişti. Bakanlık bugüne kadar açıkladığı verilere asemptomatik vakaları dahil etmiyordu. 25 Kasım tarihi itibari ile veri sayılarına asemptomatik vakalarında eklenmeye başlamasının altında yatan sebep merak edildi. Günlük olarak 4 bin civarında açıklanan vaka sayısının bir anda 28 binin üstünde açıklanmaya başlaması, Türkiye’de durumun ne kadar ciddi olduğunu birkez daha gündeme getirirken vatandaşların endişeleri de arttı.

Sağlık Bakanlığı’nın 25 Kasım’a kadar asemptomatik vakaları dahil etmediği halde neden şimdi veri politikasında değişikliğe gittiği merak konusu oldu. Dünya Sağlık Örgütü’nün uyarılarının dikkate alındığına dair yorumlar yapıldığı gibi, yüksek doz aşı almak için vaka sayılarında değişikliğe gidildiği de politika değişikliğinin altındaki sebepler arasında gösterildi.

Vaka ve Hasta Ayrımının Neden Kaldırıldığı Tartışılıyor

Türkiye’de Covid-19 salgınının yayılmaya başladığı aylardan bu yana Sağlık Bakanı Fahrettin Koca hergün veri sayılarını açıklıyor. Bakan verileri açıklarken bilindiği gibi hasta ve vaka sayısı arasında bir ayrım güdülüyordu. 25 Kasım’dan itibaren hasta vaka ayrımı kaldırıldı ve tüm pozitif vakalar verilere dahil edilmeye başlandı.

Sağlık Bakanlığı’nın veri politikasındaki değişikliğin yüksek doz aşı almak için önemli olduğu, Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarından sonra veri politikasının değiştirdiği ya da hükümetin şeffaflık konusunda halkın güvenini kazanmak için değişikliğe gittiği gibi farklı tartışmalar gündeme gelmeye başladı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün Çağrısı Etkili Oldu

Dünya Sağlık Örgütü’nün ülkelere veri politikaları ile ilgili uyarılarda bulunduğu biliniyor. DSÖ ülkelerin Covid-19 raporlamalarını, Dünya Sağlık Örgütü’nün yönergelerine uyumlu şekilde gerçekleştirmesini istemişti. Türkiye’de veri politikasının altında yatan sebebin DSÖ’nün açıklamaları olabileceği konuşuluyor. Bununla beraber kimi çevrelerde veri politikasındaki değişikliğin halkın güvenini kazanmak için gerçekleştirildiğini savunuyor.

Vaka Sayısı Yüksek Doz Aşı Almak İçin Doğru Açıklanmalı

Covid-19 verilerinin açıklanmasında hasta ve vaka ayrımının bu süreçte kaldırılmasının aşı çalışmaları ile ilgili olduğu da düşünülüyor. Birçok sağlık çalışanı aşı için vaka sayısı yüksek olan ülkelere öncelik tanındığını, Türkiye’nin yeni veri politikası ile yüksek dozda aşı almaya çalıştığını iddia ediyor. Medicana Hastanesi’nden Prof. Dr. Bengi Başer, yeni vaka sayıları ile DSÖ’den yüksek doz aşı alma hakkına sahip olunabileceğini iddia ediyor.

Vaka Sayısı Klinik Araştırmalar Üzerinde Etkili Mi?

Sağlık Bakanlığı’nın veri politikaları ile ilgili geçtiğimiz günlerde yapılan bir eleştiri de tartışılmaya devam ediliyor. Vaka sayılarının doğru açıklanmadığı gerekçesi ile Türkiye’de klinik çalışmaların yapılmadığı üzerine sağlık çalışanları farklı görüşlere sahip.

Yorum Yap

Yorum Yap