1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Covid-19 Virüsünde Cam ve Plastik Riski

Covid-19 Virüsünde Cam ve Plastik Riski

Hindistan’da bilim adamları Covid-19 virüsünün hangi yüzeylerde ne kadar süreyle canlı kaldığına dair araştırma yaptı. Covid-19 salgınının tüm dünyada yayılmaya devam ettiği bugünlerde gözenekli ve gözeneksiz yüzeylerde ne kadar süre ile canlı kaldığını araştıran bilim insanları virüsün cam, plastik ve paslanmaz çelik yüzeylerde daha uzun süre ile canlı kaldığını ve bu yüzeylerde enfekte riskinin daha yüksek olduğunu belirtti. Bilim insanları araştırma sonucunda virüsün yayılımını azaltmak için önerilerde de bulundu.

Covid-19 Virüsünde Cam ve Plastik Riski

2019 yılının sonundan bu yana tüm dünya üzerinde etkili olan Covid-19 salgını ile ilgili yeni araştırmalar gündeme geliyor. Salgında mutasyon riskinin ortaya çıktığı ve aşı uygulamalarının hızla devam ettiği bugünlerde bilim insanları salgının yayılımını ile ilgili de çeşitli araştırmalar yapıyor. Damlacık yolu ile bulaşan Covid-19 salgını kişilerin damlacık bulunan yüzeylere temas etmesi ile de enfekte olabiliyor. Konu ile ilgili araştırmanın yapıldığı Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nde bilim insanları salgının hangi yüzeylerde enfekte riskini arttırdığını açıkladı.

Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nde görevli olan bilim insanlar Covid-19 salgının hangi yüzeylerde bulaş riskinin yüksek olduğuna dair bir araştırma gerçekleştirdi. Gözenekli ve gözeneksiz yüzeyler ile ilgili araştırma yapan bilim insanları, virüsün hangi yüzeylerde ne kadar süre ile canlı kalabildiği araştırdı. Yapılan araştırmanın sonucunda ise Covid-19 virüsünün cam ve plastik yüzeylerde daha uzun süre hayatta kalabildiği ortaya konuldu.

Virüs Cam ve Plastik Yüzeylerde 7 Güne Kadar Hayatta Kalabiliyor

Hindistan Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacıların ortaya koyduğu verilerde Covid-19 virüsünün gözenekli yüzeylerde daha kısa süre hayatta kalırken, gözeneksiz yüzeylerde ise uzun süre canlı kalabildiği ortaya kondu. Araştırmacılar virüsün kağıt ve kumaş gibi gözenekli yüzeylerde birkaç saat canlı kaldığını, gözenek çeşitliliğine göre bu sürenin 3 saat ile 2 gün arasında değişiklik gösterebildiğini ortaya koydu. Bununla beraber virüsün paslanmaz çelik, cam ve plastik yüzeylerde ise 4 gün ile 7 gün arasında canlı kalabildiği belirtildi. Covid-19 virüsünün gözenekli yüzeylerde daha az süre ile canlı almasının nedeni olarak ise bu yüzeylerin hava alıyor olması gösterildi.

Enfeksiyon Riskine Karşı Kumaş Malzeme Kullanımı Çok Önemli

Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nde çalışmanın yürütücülerinden biri olan Sanghamitro Chartterjee, araştırma ile ilgili yaptığı açıklamada enfeksiyon riskini düşürmek için kumaş malzemeleri kullanmanın çok önemli olduğunu belirtti. Hastane ve ofis gibi insanların sıklıkla gittiği yerlerde yüzeylerin genellikle cam ve plastik olduğuna dikkat çeken bilim insanı bu yüzeylerin kumaş ile kaplanmasının önemli olduğunu belirtti.

Chatterjee: Toplu Ortamlardan Eşyalar Kumaş İle Kaplanabilir

Hindistan Teknoloji Enstitüsü bilim insanlar alışveriş merkezleri, havalimanları ve restoran gibi yerlerdeki koltukların kumaşla kaplanmasının bulaş riskini azaltabileceğini belirtti. Bununla beraber okulların açılması ile okul sıralarının da kumaş ile kaplanması gerektiği belirtildi.