1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Covid-19’da Yeni Tedavi: Lama Antikoru

Covid-19’da Yeni Tedavi: Lama Antikoru

ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacıları Covid-19 salgınına yönelik yeni bir tedavi geliştirmeye başladı. Lama, deve ve alpaka gibi hayvanlarda bulunan nano antikorları ile ilgili araştırma yapan araştırmacılar bu antikorların Covid-19 tedavisinde etkili olabileceğini keşfetti. Lama nano antikorlarının toplanması için çalışmalar başlatıldı.

Covid-19'da Yeni Tedavi: Lama Antikoru

Bir yıldan uzun süredir devam eden Covid-19 salgınının başlatılan aşı çalışmaları ile etkisinin azalması ve hayatımızdan çıkması beklenirken, İngiltere’de Covid-19 virüsünün mutasyona uğradığının görülmesi ile beraber tüm dünyayı yeniden panik sarmıştı. Covid-19 salgın sürecinde olumlu ve olumsuz gelişmelerin dalgalanmalar yaratmaya devam ettiği bu süreçte bilim insanları salgına yönelik önleme ve tedavi çalışmaları yapmaya devam ediyor. Covid-19 salgınında tedavi olarak kullanılabilecek yeni bir yöntem keşfedildi.

ABD’nin Maryland eyaletindeki Ulusal Sağlık Enstitüsü araştırmacıları Covid-19 salgınında tedavi olarak kullanılabilecek yeni bir yöntem keşfetti. Sağlık Enstitüsü’ndeki bilim insanları deve, lama ve alpaka gibi hayvanlarda bulunan nano antikorlar üzerine yaptıkları çalışmalar ile bu antikorların Covid-19 salgınını önlemede ve tedavisinde kullanılabileceğini buldular. Yapılan deneylerde olumlu sonuçlar alan bilim insanları çalışmanın ayrıntıları ve nano antikorlarla ilgili açıklamada da bulundular.

ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüsü bilim insanları lamadan aldıkları “Cormac” ismindeki nano antikor ile ilgili çalışma yaptı. Lama antikorları ile ilgili araştırma ve deney yapan araştırmacılar antikorların çok güçlü olduğunu açıklayarak, Covid-19 salgınının tedavisinde kullanılabileceğini keşfettiler. İnsan antikorlarından çok daha güçlü olduğu anlaşılan bu antikorların özellikleri ve yapısı hakkında da bilgi verildi. Bilim insanları nano antikorların sadece Covid-19 salgınına yönelik burun spreyi ya da astım spreyi haline getirilerek kullanılabileceğini aktardı.

Lama Antikorları Laboratuvar Deneylerinde Başarılı Oldu

ABD’de lamadan alınan “Cormac” antikorları ile laboratuvar deneyleri yapıldı. Deneylerde lama nano antikoru Covid-19 salgınına sebep olan virüsün proteinine yapıştırıldı. Etkileşim sonucunda “Cormac” antikorunun Covid-19 virüs proteinini etkisiz hale getirdiği görüldü. Deneyin gerçekleştirilmesi üzerine araştırmayı yürüten ekipten Prof. David Brody konu ile ilgili açıklama yaptı. Brody deneyde kullanılan lama nano antikorunun Covid-19 tedavisinde çok etkili olabileceğini düşündüklerini belirtti. Brody bu antikorun çok yönlü etki gösterebileceğini de belirterek burun spreyi ya da astım spreyi olarak tedavide kullanılabileceğini aktardı.

Deve ve Lama Antikorları, İnsan Antikorlarından Daha Güçlü

Covid-19 salgınının tedavisinde çok etkili olabileceği düşünülen bu lama nano antikorunun yapısı ve özellikleri de merak edildi. Deve, lama ve alpaka gibi hayvanlarda bulunan bu nano antikorların doğal olarak üretildiği açıklandı. Lama ve deve gibi hayvanların bağışıklık sistemleri tarafından doğal olarak üretilen bu nano antikorların insanlardaki antikorlardan daha güçlü olduğu da açıklandı. Araştırmayı yürüten bilim insanları bu hayvanlardaki nano antikorlarının insanlardaki antikorlardan daha küçük ve 10 kat daha güçlü olduğunu aktardı.

Lama Nano Antikorları Toplanmaya Başlandı

Araştırma ekibi İngiltere’de dahil olmak üzere birçok farklı ekibin lama antikorlarını toplamaya başladığını aktardı. Salgında kullanılmak üzere antikorlardan ilaç üretimi yakın zamanda başlayacak.

Yorum Yap

Yorum Yap