1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Covid-19’un Bitimi İçin 2022 İşaret Ediliyor

Covid-19’un Bitimi İçin 2022 İşaret Ediliyor

Tüm dünyada etkili olmaya devam eden Covid-19 salgınına ilişkin değerlendirme Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’den geldi. Vaka sayılarının ve vaka artış hızının düşmesi üzerine kademe kademe normalleşme uygulamaları planlanırken DSÖ’nün açıklaması merak uyandırdı.

Covid-19'un Bitimi İçin 2022 İşaret Ediliyor

Dünya genelinde vaka sayılarının düşmeye başlaması ardından ilk başta İngiltere’de karşımıza çıkan mutasyonlu virüs sonrası normalleşme ertelenmiş ve yeni kısıtlamalara gidilmişti. Aşılama çalışmalarının hız kazanması sonucunda Covid-19 salgınına yönelik değerlendirme Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Dr. Hans Kluge tarafından yapıldı. Kluge yaptığı değerlendirmede koronavirüsün tamamen hayatımızdan çıkması için 2022 yılını işaret etti. 2020 yılının başından beri dünya genelinde Covid-19 salgınına karşı bir mücadelenin sürdüğüne dikkat çeken Kluge, normalleşme yapılsa bile 2021 yılının da Covid-19’ a karşı daha kontrollü bir mücadele ile geçeceğini söyledi.

Kluge İyimser İfadeler Kullandı

2021 yılının da Covid-19 salgını ile geçeceğini belirten Kluge, koronavirüs ile yaşanacak en kötü dönemin geride kaldığını 2021 yılındaki mücadelede daha fazla bilgi ve tecrübe ile hareket edilebileceğini ve kötü senaryoların yaşanmayacağını söyledi. Mutasyon haberleri sonrası koronavirüse ilişkin değişikliklerini kimsenin bilemeyeceğini belirten Kluge, 2022 yılının başlarında salgının biteceğine yönelik tahminlerini paylaştı. 2022 yılında koronavirüs hayatımızdan çıkmış olmasa bile 2020-21 yıllarında yaşanan kısıtlama ve önlemlere gerek kalmayacağına yönelik iyimser görüşlerine de açıklamalarında yer verdi.

Hızlı Yayılma Endişe Yaratıyor

Covid-19 pandemisinin sona ereceğine yönelik olumlu görüş ve tahminlerini paylaşan Kluge, İlk olarak İngiltere’de ortaya çıkan mutasyonlu virüslere ilişkin düşüncelerini de paylaştı. Virüsün efekte olduğu kişiye uyum sağlaması olarak adlandırdığı mutasyonları normal olarak değerlendiren Kluge, baskı altında olan sağlık sistemlerinde baskının artması ve sistemlerin çöküşüne neden olabilme ihtimali nedeniyle mutasyonları çok ciddi olarak kabul ettiklerine açıklamalarında yer verdi. Kluge mutasyonların normal olarak değerlendirilmesinin yanında mutasyonların yayılma hızının artmasının endişe yarattığını da sözlerine ekledi.

Aşı Üretmeye Gerek Yok

Aşı çalışmalarında sona gelinen dönemde ortaya çıkan İngiltere mutasyonu sonrasında geliştirilen aşıların mutasyonlu virüsler üzerinde etkili olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Aşılama çalışmalarında önemli bir ilerleme kaydedildiği bu dönemde Kluge, aşı çalışmaları ve mutasyonlu virüsler üzerindeki etkisine değerlendirmesinde yer verdi. Mutasyonlu virüslerin bulaş hızının daha fazla olduğunu belirten Kluge, aşıların ne kadar etkili olduğunu yakından takip ettiklerini ifade etti. Etkili görülmediği takdirde mevcut aşıların değiştirilebileceğini, temelden yeni aşı üretimine gerek olmadığını söylerken aşı üzerinde yaşanacak en büyük problemin aşı olanlar ile aşı olmayanların aynı ortamda bir araya gelmesi ile yaşanacağına dikkat çekti. Bu problemin önüne geçmek için aşılama çalışmalarında hızlanmak gerektiğini söyleyen Kluge, aşılamanın hızlanması ile mutasyonlar engellenirken bulaş sayıları da azalacak ve ekonomiler yeniden canlanacak duruma kavuşma imkanı bulabilecek ifadelerine yer verdi.