1. Ana Sayfa
  2. Aktüel
  3. Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Tedbirleri Açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Tedbirleri Açıkladı

Gözler dün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalara çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında Türkiye’nin değişen risk haritası ile birlikte gelen yeni önlemleri açıkladı. Mart ayının başında atılan normalleşme adımları sonrasında, Türkiye nüfusunun %80’ini oluşturan 58 il çok yüksek riski temsil eden kırmızı renge geçti. Risk haritasının değişmesi ile birlikte ek tedbirler de geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni Tedbirleri Açıkladı

Covid-19 salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan Türkiye’de salgına karşı alınan önlemlerde değişiklikler salgının gidişatına göre devam ediyor. Kasım 2020 döneminde, salgının ikinci dalgasının gelmesi ile birlikte alınan yeni önlemler sonrası uygulanan sokağa çıkma yasakları, kafe ve restoran gibi işletmelerin kapatılması veya sadece paket servise geçilmesi gibi uygulamalar, 1 Mart tarihinde atılan normalleşme adımları ile geride bırakılmış ve Türkiye’nin salgındaki risk haritası belirlenmişti. Mart başında atılan normalleşme adımları, Türkiye’de salgının gidişatını negatif yönde etkiledi ve vaka sayılarında artışlar yaşandı. 1 Mart tarihinde açıklanan risk haritası, bir aylık süreçte büyük bir değişime uğradı ve Türkiye risk haritasında kırmızıya büründü. Artan vefat sayıları ve vaka sayıları sonrasında, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında yeni önlemleri açıkladı. Türkiye nüfusunun %80’ini oluşturan 58 ilin kırmızı renge bürünmesi ile birlikte alından tedbirlerde de güncellemeler yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıklamaları

Dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın dönemine ilişkin alınan yeni tedbirleri duyurdu. Erdoğan açıklamalarında “Çok yüksek riskli kırmızı iller nüfusun yüzde seksenini temsil eden elli sekiz şehre ulaştı. Kırmızı illerde Cumartesi günleri de kısıtlama olacak, lokanta ve kafeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye’de yüzde elli kapasite ve kurallara uygun olarak çalışabilecek. Ramazan’da ülke genelinde hafta sonlarında sokağa çıkma sınırlaması olacak, Ramazan boyunca lokanta ve kafe hizmetleri paket servislerle sınırlı kalacak. Toplu iftar ve sahur gerçekleştirilmeyecek, lokanta ve kafelere mevcut desteklere ek olarak maddi katkılar sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Esnaf, Turizm Sektörü ve Öğrenciler İçin Tüm Olanaklar Kullanılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda ayrıca, salgın sürecinde işlerinde azalma olan esnafın, rezervasyon iptali yaşayan turizm sektörünün, okullarda yapılan yüz yüze eğitimlerin aksaması sebebi ile programları değişmek durumunda kalan öğrencilerin durumlarının yakından takip edildiğini belirterek, devletin tüm olanakları ile sıkıntı yaşayan kesimleri destekleme adımları atacağını, istihdam ve üretimin teşvik edileceğini ifade etti.

Açıklanan Yeni Tedbirler

Kabine toplantısı sonrasında, uygulanan tedbirlere yenileri eklendi. Buna göre İstanbul, Ankara ve İzmir de dahil olmak üzere kırmızı renkteki 58 ilde Cumartesi günleri de sokağa çıkma kısıtlaması olacak, haftanın her günü ülke genelinde 21.00 – 05.00 arası sokağa çıkma yasağı devam edecek, Ramazan ayı süresince ülke genelinde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması olacak, Ramazan’da toplu iftar ve sahur yapılmayacak, kafe ve restoranlar %50 kapasite ile çalışmaya devam edecek, kafe ve restoranlarda çalışanların SGK primleri ödenecek ve 1.500 TL nakdi destek verilecek, Ramazan’da kafe ve restoranlar sadece paket servisi yapabilecek.