1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Doğu Akdeniz Gerginliğinde Yeni Hamle

Doğu Akdeniz Gerginliğinde Yeni Hamle

Türkiye ve Yunanistan arasındaki Doğu Akdeniz gerginliği devam ediyor. Yunanistan 10 11 aralıkta yapılacak AB Liderler Zirvesi öncesinde Lozan Antlaşmasına aykırı bir NATVEX yayınladı. Yunanistan’ın gerginliği tırmandıran bu hamlesine Türkiye’den de yanıt gecikmedi. Türkiye de karşı bir NATVEX yayınlayarak, Yunanistan’ın antlaşmaya aykırı adım attığının altını çizdi.

Doğu Akdeniz Gerginliğinde Yeni Hamle

Türkiye ve Yunanistan arasında bir süredir devam eden Doğu Akdeniz gerginliğinde yeni hamle Yunanistan’dan geldi. Yunanistan 10 11 aralık tarihlerinde yapılacak kritik Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde Lozan Antlaşmasına aykırı bir NATVEX yayınladı. Bilindiği üzere 10 11 aralık tarihlerinde yapılacak olan Avrupa Birliği Liderler Zirvesinde Doğu Akdeniz konusunda Türkiye’ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı ele alınacak. Avrupa Birliği Türkiye’yi uzlaşmacı tavırlar sergilemesi konusunda da uyarmıştı.

Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin öncesinde NATVEX yayınlayan Yunanistan, Türk sahası içine giren Girit Adası’nın Güneydoğu’sunda askeri eğitim icra edeceğini duyurdu. Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’nı kısmen ihlal eden ve bugün geçerli olacak NATVEX’ine yönelik olarak Türkiye de karşı bir NATVEX yayınlayarak cevap verdi. Türkiye yayınladığı duyuru ile Yunanistan’ın Lozan’a ve uluslararası hukuka aykırı davrandığını kayıt altına aldı ve Türk NATVEX sahasının ihlal edildiğini gösterdi. Yayınlanan NATVEX’ten sonra Milli Savunma Bakanlığı’ndan da açıklama geldi.

Türkiye’nin NATVEX’i Denizcilerin Güvenliği İçin

Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı biçimde yayınladığı NATVEX’e Türkiye’nin karşı bir NATVEX ile yanıt vermesinin üzerine Milli Savunma Bakanlığı konuya dair açıklama da bulundu. Milli Savunma Bakanlığı Türkiye’nin NATVEX yayınlamasına rağmen bölgede Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının bulunmadığını açıkladı. Milli Savunma Bakanlığı yayınlanan Natvex’in amacının da denizcilerin güvenliği olduğunu açıkladı. Milli Savunma Bakanlığı Yunanistan’ın yaptığı sınır ihlalinin denizcilerin güvenliği için NATVEX yayınlama zorunluluğu yarattığını ancak Türk Deniz Kuvvetleri’nin herhangi bir faaliyette bulunmayacağını açıkladı.

Savunma Bakanlığı: İyi Dialogdan Yanayız

Milli Savunma Bakanlığı yaptığı açıklama ile Doğu Akdeniz’deki sorunların çözümünde Türkiye’nin uzlaşmacı ve dialogdan yana bir tavır içinde olduğu da açıklandı. Milli Savunma Bakanlığı yayınladığı bilgilendirmede Oruç Reis Simsik Araştırma Gemisi’nin Antalya Limanı’na geri döndüğünü, Barbaros Hayreddin Paşa Simsik Araştırma Gemisi’nin ise Akdeniz’de faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı.

Milli Savunma Bakanlığı açıklamasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Barbaros Hayreddin Paşa Simsik Araştırma Gemisi’ne koruma sağlamaya ve refakat etmeye devam ettiğini açıklayarak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs’ın menfaatlerini korumaya ve barış ile güvenliğin teminatı olmaya devam ettiğini açıkladı. Türkiye’nin Ege’de ve Doğu Akdeniz’de sorunların çözümü için uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerinden yana olduğunu açıkladı. Milli Savunma Bakanlığı Doğu Akdeniz konusunda dialogla ve ön koşulsuz görüşmelerle çözülmesi gerektiğinin de altınız çizdi.

Türkiye Dışişleri’nden Memnuniyet Açıklaması

Türkiye Katar ve diğer körfez ülkeleri arasındaki sorunların çözümü için atılan adımlardan da memnun olduğunu açıkladı. Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklama da sorunların çözümü için Kuveyt’in katkılarına yönelik takdir sunulurken, ABD’nin konudaki etkisi üzerine açıklama yapılmadı.

Yorum Yap

Yorum Yap