1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. DSÖ’den AstraZeneca Aşısı İçin Açıklama

DSÖ’den AstraZeneca Aşısı İçin Açıklama

Covid-19 pandemi sürecinde, geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlanan aşıların ilk olumlu haberleri Kasım 2020 döneminde gündeme gelmeye başladıktan sonra, ülkeler aşılama uygulaması için 2021 yılında harekete geçmişti. Ancak geçtiğimiz hafta, AstraZeneca aşısının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı şüphesi ile bu aşıyı kullanan 9 ülke aşıyı kullanmayı durdurmuş, daha sonra bu ülkelerin sayısı 15’e yükselmişti. Korkutan şüphenin ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AstraZeneca aşısı için çağrı yaptı ve “Aşıyı kullanmaya devam edin” ifadelerine yer verdi.

DSÖ’den AstraZeneca Aşısı İçin Açıklama

Aralık 2019 döneminde Çin’de ortaya çıkan Covid-19 salgını, Mart 2020 döneminde tüm dünyada etkisini göstermeye başladıktan sonra, ülkelerde de salgına karşı önlem uygulamaları devreye koyulmaya başlandı ve tüm dünya pandemi sürecine girdi. Ülkelerde salgının yayılmasını önlemek ve vaka sayılarındaki artışları durdurmak için alınan önlemlerin yanı sıra, salgının dünya genelinde hissedilmesi ile birlikte birçok ilaç firması ve üniversite tarafından aşı çalışmalarına da başlanmıştı. Daha sonra aşı çalışmalarının ilk olumlu sonuçları Kasım 2020 döneminde alındı ve birçok ülke, aşılama uygulaması için tarih verdi. İngiltere’de, Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca çalışmaları ile üretilen aşı, 2021 yılının başında Büyük Britanya’da kullanılmaya başladıktan sonra diğer birçok ülke tarafından da kullanılmaya başlandı ancak geçtiğimiz hafta bu aşının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı şüphesi ile 15 ülkede bu aşının yasaklanması kararı alındı. Yasaklar sonrası dün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından bir açıklama yapıldı, DSÖ açıklamasında “Aşıyı kullanmaya devam edin” çağrısı yaptı.

Kanda Pıhtılaşma Şüphesi İle 15 Ülkede Aşılama Durdurulmuştu

Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca ortaklığında geliştirilen aşı, ilk dönemlerde her ne kadar olumlu karşılansa da bu aşının etkinliği daha sonra diğer aşıların gerisinde kaldı ancak yine de birçok ülkede bu aşılar uygulanmaya devam etti. Aşının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı şüphesi ile Fransa, Almanya, Norveç, Litvanya, İtalya gibi ülkelerde aşının yasaklanmasına ya da durdurulmasına karar verildi. Bu kararlarda, İtalya’da görülen iki ölümlü vaka da etkili oldu.

DSÖ: “Aşı Uygulamasına Devam Edilmesini Öneriyoruz”

Özellikle Avrupa Bölgesi’nde yaşanan endişe ve panikten sonra DSÖ’den önemli açıklamalar geldi. Dünya Sağlık Örgütü üst düzey yetkililerinden Soumya Swaminathan yaptığı açıklamada aşının kullanımına devam edilmesini istedi ve “İnsanların paniğe kapılmasını istemiyoruz. Ülkelere AstraZeneca aşısı uygulamaya devam etmelerini öneriyoruz. Şimdiye kadar yaşananlar ile aşılar arasında herhangi bir bağlantı bulamadık” sözlerini dile getirdi. AstraZeneca aşısında kan pıhtılaşması şüphesi ortaya çıktığında, ülkeler peş peşe yasaklama ve durdurma kararı alırken, İngiltere Sağlık Bakanlığı, ülkede aşının kullanımına devam edileceğini açıklamıştı.

EMA’dan DSÖ’yü Destekler Nitelikte Açıklama

Dünya Sağlık Örgütü’nden Soumya Swaminathan tarafından yapılan açıklamalar sonrası, bu açıklamaları destekler nitelikte bir açıklamada da Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) geldi. EMA tarafından yapılan yazılı açıklamada; aşı yaptırmanın, yaptırmamaktan daha iyi bir seçenek olduğu ifade edildi. EMA tarafından yapılan açıklamada “AstraZeneca aşısı, hastanede tedavi ve ölüm riskli yan etkilere karşı koruma görevi görüyor” ifadelerine yer verildi.