1. Ana Sayfa
  2. Dünya
  3. Dünyan Gözü NASA’da, NASA Gözü Türkiye’de

Dünyan Gözü NASA’da, NASA Gözü Türkiye’de

Geçtiğimiz haftalarda, ABD Uzay ve Havacılık Dairesi’ne (NASA) ait Perseverance’in Mars yolculuğu, tüm dünyada büyük ilgi uyandırdı ve uzay aracının Mars’a iniş yapması, Kızıl Gezegen’den net fotoğrafları servis etmesi tüm kamuoyunun dikkatini çekti. Dünya, gündemine NASA’nın uzay aracının Mars’tan gönderdiği fotoğrafları alırken, NASA gözünü kulağını Türkiye’nin en büyük doğal zenginliklerinden biri olan Salda Gölü’ne çevirdi.

Dünyan Gözü NASA'da, NASA Gözü Türkiye'de

İnsanlık tarihi boyunca gökyüzüne duyulan merak, beraberinde binlerce araştırmayı ve çalışmayı da getirdi. İnsanlık, gökyüzüne baktığında hissettiği merakı gidermek için yönünü yukarı çevirdi ve uzayı keşfetmek için tarih boyunca binlerce çalışma yapıldı. Gözlemler, gezegenlerin yörüngelerindeki hareketleri, göktaşlarının ziyareti gibi birçok konunun ele alındığı araştırmalarda, teknolojinin ve yapay zekanın günümüz boyutlarına ulaşması ile birlikte insanlığın merakının odağında “Uzayda yaşam” konusu aldı. Uzayda daha önceden var olmuş olabilecek ya da hali hazırda var olacağı düşünülen bir yaşam belirtisinin araştırılması için çalışmalar devam ediyor ve bu çalışmalar adına ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) geçtiğimiz haftalarda Kızıl Gezegen’e Perseverance isimli uzay aracını gönderdi. Mars’ta keşif yapan uzay aracı Mars’ın fotoğraflarını servis etti, Mars’taki mineral oluşumunu ve jeolojik yapının incelenmesini sağladı. Bununla birlikte NASA, Mars’taki bu yapıya benzerlik gösterdiği için odağına Salda Gölü’nü aldı.

Salda Gölü, Jezero Krateri’nin Akıbetine Dair İpuçları Taşıyor

NASA tarafından Mars’a gönderilen Perseverance, Kızıl Gezegen’den fotoğrafları dünyaya göndermeye devam ederken, Mars’taki jeolojik yapının ve mineral oluşumunun Salda Gölü’ndeki mineral oluşumu ile benzerlik gösterdiği keşfedildi. Konuya ilişkin olarak NASA yetkililerinden Thomas Zurbuchen “Bu göle sahip olduğumuz için, gerçekten çok şanslıyız” açıklamasını yaptı. NASA yetkilileri ayrıca “Salda Gölü’nde yapılacak olan incelemeler ve araştırmalar büyük önem taşıyor. Bu gölde yapacağımız incelemeler sayesinde, Mars’taki Jezero Krateri’nin akıbetini görebiliriz” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin Maldivleri İle Mars Benzerliği 2019’da Keşfedilmişti

NASA yetkilisi Thomas Zurbuchen, Burdur’da bulunan Salda Gölü ile Mars yüzeyindeki benzerliklere, Reuters’e yaptığı açıklamalarında yer verdi. Zurbuchen, açıklamalarında “Salda Gölü, öğrenerek sorgulayacağımız çok güçlü bir alan fırsatı. Perseverance ile bir bulguya rastladığımızda, Salda Gölü’ne bakarak sürecin nasıl ilerlediğini, benzerlikleri ve farklılıkları incelemek adına büyük bir fırsat oluşturuyor.” sözlerini dile getirdi. Türkiye’nin Burdur ilinde bulunan ve “Türkiye’nin Maldivleri” olarak bilinen Salda Gölü için, NASA yetkilileri Mars ile benzerliklerin olduğunu 2019 yılında yapılan keşif çalışmalarında tespit etmişti.

Perseverance’in 2031’de Dünya’ya Getirilmesi Planlanıyor

NASA yetkilisi Thomas Zurbuchen’in konuya ilişkin yaptığı açıklamaları, Reuters ajansı “Dünya’daki Mars: Türk Gölü, gezegendeki eski yaşama ilişkin ipuçları taşıyor olabilir” başlığıyla verdi. NASA tarafından Mars’ta keşif yapması için gönderilen Perseverance isimli uzay aracı, şu ana kadar başka bir gezegene gönderilmiş olan en gelişmiş astrobiyoloji laboratuvarına sahip uzay aracı olarak, Jezero Krateri’nde mikrobik boyutlarda yaşam olup olmadığını inceliyor. Uzay aracının Mars’ta kazdığı toprak saklanıyor ve aracın iki robotik görev sonrası 2031 yılında Dünya’ya getirilmesi planlanıyor.