1. Ana Sayfa
  2. Manşet haberler
  3. Dünyanın En Büyük Buz Dağı Eriyor

Dünyanın En Büyük Buz Dağı Eriyor

Dünyanın en büyük küresel problemi olan iklim değişikliği her geçen gün farklı noktalarda kendini göstermeye devam ediyor. İngiltere Savunma Bakanlığı’na ait nakliye uçağının çektiği görüntüler ile dünyanın en büyük buz dağını 3 yıl içinde büyük oranda eridiği görüldü. Küresel ısınmanın git gide daha ciddi boyutlarının ortaya çıktığı, bu eriyen buzul ile bir kere daha gün yüzüne çıkmış oldu. Dünyanın en büyük buzul dağının son 3 yıl içinde 1800 kilometrekare eridiği kaydedildi.

Dünyanın En Büyük Buz Dağı Eriyor

Dünyanın en büyük küresel problemi iklim değişikliği ve iklim değişikliğinden kaynaklı yaşanan küresel ısınmanın buzulların erimesine neden olduğu biliniyor. Son dönemlerde uluslararası medyanın da en önemli gündemlerinden biri olan iklim değişikliği ile ilgili her geçen gün yeni bir olay meydana geliyor. Covid-19 salgın sürecinde önemi daha da anlaşılan iklim değişikliği ile ilgili ortaya çıkan son çarpıcı gelişme ise dünyanın en büyük buzul dağının erimeye başlaması oldu.

İngiltere Savunma Bakanlığı nakliye uçağının Britanya Denizaşırı Bölgesi’ndeki Güney Georgia Adası’nda yer alan dünyanın en büyük buzul dağının küresel ısınmadan kaynaklı eridiği ortaya çıktı. 3 yıl içinde 1800 metrekare eriyen buzul dağının deniz yolu taşımacılığı için de riskler barındırdığı ortaya çıktı.

Buz Dağında Çok Sayıda Çatlak Yer Alıyor

İngiltere Savunma Bakanlığı nakliye uçağı tarafından görüntülenen buzul dağının üzerinde değişimler ve beklenmedik çatlaklarla ilgili de açıklama yapıldı. Buz dağının üzerinde çok sayıda çatlak ve suya inen tüneller olduğu belirtildi. Buz dağının üzerindeki bu beklenmedik çatlakların yaratabileceği risklerle ilgili araştırma yapılması da istendi.

Buz dağının Britanya Denizaşırı Bölgesi’ndeki  Güney Goergia Adası’na doğru hareket ettiği de kaydedilen bilgiler arasında yer aldı. Buzul dağının Güney Georgia Adası’na 200 km uzaklıkta olduğu ve sığ sularda sıkışma ihtimalinin olduğu da belirtildi.

Buz Dağının Deniz Yolu Taşımacılığı İçin İzlenmesi Gerekiyor

İngiltere Savunma Bakanlığı nakliye uçağı tarafından görüntülenen buz dağı ile ilgili yapılan açıklamalarda üzerinde görülen çatlaklardan ve su altına uzanan tünellerden bahsedildi. Aynı zamanda buzul dağının kenarlarının sert dalga hareketlerinden etkilendiği ve sert dalgalarla karşılaşması durumunda da parçaların denize düştüğü kaydedildi. Buzul dağından denize düşen sert buzul parçalarının ise deniz yolu taşımacılığı için risk oluşturabileceği bu sebeple düzenli olarak izlenmesi gerektiği kaydedildi.

2017 Yılında Ölçüsü 6 Bin Kilometrekareydi

Dünyanın en büyük buz dağı olarak bilinen ve 3 yılda ciddi oranda eridiği görülen bu buz dağının 2017 yılında Antarktika’daki buz tabakasından kopmuş olduğu kaydedildi. Bu dağının ilk koptuğundaki ölçüsünün 6 bin metrekare olduğu vurgulandı. 2017 yılında ölçüsü 6 bin metrekare olan buzul dağının bugünkü ölçüsü ise 4200 metrekare olarak ölçüldü. Buzul dağı 3 yıl içinde 1800 metrekare erimiş.

Yorum Yap

Yorum Yap